Στην Εκθεση της Επιτροπής γίνεται αναφορά στο ευαίσθητο ζήτημα, αυτό των ασυνόδευτων ανηλίκων, και στη «συνεχιζόμενη και τακτική» κράτησή τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς, στην ουσία, καμία φροντίδα. Αλλά και στις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες τα ασυνόδευτα παιδιά κρατούνται στις ειδικές εγκαταστάσεις στην Αμυγδαλέζα και την Πέτρου Ράλλη. «Η τοποθέτηση των ασυνόδευτων παιδιών, πολλά από τα οποία έχουν βιώσει τραυματικά ταξίδια και εμπειρίες, σε αυτές τις εγκαταστάσεις κράτησης για πολλές εβδομάδες ή μήνες είναι δύσκολο να κατανοηθεί…», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην Εκθεση.
Κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε η αντιπροσωπία της CPT στα hotspots στα ελληνικά νησιά (Απρίλιο και Ιούλιο του 2016) οι εικόνες που κατέγραψε είναι τραγικές.
Στη Μόρια της Λέσβου τα μέλη της αντιπροσωπίας έλαβαν μεμονωμένες καταγγελίες από ασυνόδευτα παιδιά για κακομεταχείριση και βία από αστυνομικούς.
Τα προβλήματα που διαπίστωσαν γενικότερα στη Μόρια και στη ΒΙΑΛ της Χίου αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ποιότητα του πόσιμου νερού και του φαγητού. Ο δε συνωστισμός στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα βίας μεταξύ των διαμενόντων, η ανεπαρκής παροχή βασικής υγειονομικής περίθαλψης αλλά και η ανεπαρκής βοήθεια και νομική υποστήριξη σε ευάλωτες ομάδες που παρατηρήθηκαν δημιουργούν μια εξαιρετικά εκρηκτική κατάσταση.
Ομως, τα μέλη της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης έλαβαν καταγγελίες για σωματική κακομεταχείριση από τις αστυνομικές αρχές και σε βάρος ενηλίκων αλλοδαπών, στους ειδικούς χώρους κράτησης στη Θεσσαλονίκη και την Πέτρου Ράλλη.
Συνελήφθη ο TikToker Red Dragon
Οσον αφορά στην «αυτοψία» που έκαναν στα αστυνομικά τμήματα, εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την εικόνα και τις ανεπαρκείς συνθήκες κράτησης που επικρατούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Εκθεση, για το Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας παρομοιάζονται οι συνθήκες «που μπορούν να θεωρηθούν ως απάνθρωπες και εξευτελιστικές και να παρουσιάσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία» με… «μπουντρούμι».
Την ίδια στιγμή, όπως ειπώθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), οι πρόσφυγες-θύματα βασανιστηρίων υπολογίζονται σε περίπου 10.000. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σπύρος Οικονόμου, συνεργάτης του ΕΣΠ, σύμφωνα με ελληνικές και διεθνείς έρευνες, ο μέσος όρος των θυμάτων βασανιστηρίων ανέρχεται στο 20% με 30% επί των αιτούντων άσυλο. «Αν ισχύει το ποσοστό αυτό, τότε τα θύματα βασανιστηρίων στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 10.000…».
Στο μεταξύ, σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) καταγγέλλουν οι υπάλληλοί της. Με επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, την οποία έχουν κοινοποιήσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα, σημειώνουν ανάμεσα στα άλλα ότι «η όλη κατάσταση αναφορικά με τη λειτουργία της Υπηρεσίας μας δεν εμπνέει αισιοδοξία. Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και συσσωρεύονται και οι λύσεις, όταν δίδονται, δεν θεραπεύουν τις παθογένειες…».
Οι υπάλληλοι της ΥΠΥΤ αναφέρουν στην επιστολή τους ότι διεκδικούν ένα ασφαλές πλαίσιο εργασίας προκειμένου «να ανταποκρινόμαστε πλήρως και νομίμως στις υπηρεσιακές υποχρεώσεις. (…) Να υπηρετούμε το στόχο της Υπηρεσίας, τουτέστιν τον εθνικό στρατηγικό στόχο της ορθής διαχείρισης των μικτών μεταναστευτικών ροών». Οπως τονίζουν, οι πόροι από ευρωπαϊκές πηγές «υπερεπαρκούν αλλά η εκταμίευση είναι απελπιστικά αργή».
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου