Επικαλείται μάλιστα και τις αναφορές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα περί «οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών», ενώ δήλωσε διατεθειμένη να συνδράμει στις έρευνες για τη σύλληψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών.
Μετά την εκδήλωση απανωτών πυρκαγιών στο νησί της Ζακύνθου και τις ενδείξεις εμπρησμών, ενεργοποιήθηκαν «κοριοί», στελέχη της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, θέτοντας υπό τεχνολογική και φυσική παρακολούθηση ύποπτους για διάπραξη εγκλημάτων εμπρησμού. Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχαν δηλώσει στον Ελεύθερο Τύπο πως σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται πέντε άτομα στη Ζάκυνθο, εκ των οποίων τρεις φαίνεται να σχετίζονται με «τουριστικά συμφέροντα», ενώ δύο είναι ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων στο νησί. Σε αντίστοιχο κλοιό ερευνών βρίσκονταν έξι άτομα σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής, ως ύποπτοι εμπρησμού δασικών εκτάσεων με στόχο την καταπάτησή τους.
Τα στελέχη ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και κλιμακίων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συγκεντρώνουν στοιχεία σε βάρος των υπόπτων, οι οποίοι φαίνεται να λειτουργούν υπό ένα καθεστώς ιδιότυπης «μίσθωσης», και αναζητούν τους «εντολείς», ηθικούς αυτουργούς των επαναλαμβανόμενων εμπρησμών.
Τα στελέχη των διωκτικών αρχών εκτιμούν πως οι ηθικοί αυτουργοί είναι άγνωστοι στους δράστες εμπρησμού, οι οποίοι «προσλαμβάνονται» μέσω μεσαζόντων. Οι αξιωματικοί που ερευνούν την υπόθεση κάνουν λόγο για μια παράξενη «ομερτά», ενώ οι ύποπτοι συνδέονται με την περιοχή δράσης των εμπρηστών, ως εκ τούτου δικαιολογείται η παρουσία τους στους τόπους εκδήλωσης πυρκαγιών και τους εξασφαλίζει ένα αξιόπιστο «άλλοθι». Στην πορεία των ερευνών αποφασίστηκε η άρση απορρήτου των επικοινωνιών, με την υποβολή σχετικού αιτήματος στις δικαστικές αρχές, όπως και η παρακολούθηση επικοινωνιών συγκεκριμένων υπόπτων.
Οι αξιωματούχοι των διωκτικών αρχών διαπιστώνουν τις τεράστιες οικιστικές πιέσεις στα βόρεια του νησιού, κοντά στο φημισμένο Ναυάγιο, και τα συμφέρονται που επιθυμούν, με κάθε τρόπο, την οικοδομική ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ζάκυνθος, εξαιτίας αυτών των επιχειρηματικών επιθυμιών, βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο εμπρηστών, με «πρωταθλήτριες» χρονιές το 2001, όταν εκδηλώθηκαν 192 δασικές πυρκαγιές, και 2006 με 185. Στα Ιόνια νησιά, εξαιτίας του ιδιότυπου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, το 61% των δασικών εκτάσεων ανήκει σε ιδιώτες, το 12% σε μοναστήρια και το 27% σε δημοτικές κοινότητες.
Π. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου