Αν και τα σενάρια για το πρόσωπο που θα καθίσει στην καρέκλα της έδειχναν «μάχη» μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που θα μπορούσαν να παραμείνουν μέχρι το 2019, στην εξίσωση φαίνεται πως μπήκε και τρίτο πρόσωπο που διεκδικεί, με σημαντικές πιθανότητες, την ίδια θέση. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει για τη θέση του προέδρου ανώτατο δικαστικό που θα έχει χρόνο να μείνει τουλάχιστον μία διετία, ως επικρατέστεροι φέρονται οι σημερινοί αντιπρόεδροι Ειρήνη Κιουρκτσόγλου- Πετρουλάκη και Δημήτριος Κράνης, ο οποίος είναι πρόεδρος και στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Ομως, έντονα παίζει το σενάριο να επιλεγεί τελικά δικαστής για ένα χρόνο, με επικρατέστερη τη Χρυσούλα Παρασκευά.
Μια τέτοια επιλογή θα είχε πολλαπλά οφέλη για την κυβέρνηση, αφού κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν ότι με αυτό τον τρόπο θα «κλείσουν στόματα», καθώς δεν θα υπάρξουν οι περιβόητες «βουτιές» στην επετηρίδα γιατί θα έχει επιλεγεί ένας εκ των δύο αρχαιότερων δικαστών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο προκειμένου του χρόνου το καλοκαίρι να έχει εκ νέου τη δυνατότητα να επιλέξει την «κεφαλή» του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, μια επιλογή που θα παραμείνει ενδεχομένως -εξαρτάται από το πρόσωπο και τα χρόνια θητείας που του απομένουν- και μετά τις εκλογές.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Τα προφίλ
Η Χρυσούλα Παρασκευά γεννήθηκε το 1951, εισήλθε στο δικαστικό Σώμα το 1978, έγινε αρεοπαγίτης το 2012 και αποχωρεί σε 1 χρόνο. Ηταν εισηγήτρια στην επικύρωση της 3ετούς φυλάκισης για το «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη, ενώ προήδρευσε στη σύνθεση που παρέπεμψε τον πρώην υπουργό Χρ. Μαρκογιαννάκη σχετικά με το ενδιαφέρον του για την υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη, ενώ μετείχε στις συνθέσεις που έκριναν συνταγματικό το νόμο Παυλόπουλου και έδωσαν επιβαρυντικές ερμηνείες για κατηγορουμένους σε εμπορία ναρκωτικών.
Ηταν Οκτώβριος του 2015 όταν, έπειτα από 37 χρόνια, η Ειρήνη Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη προήχθη στη θέση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Γεννημένη το 1952 στο Ρέθυμνο, η μία εκ των δέκα αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου έχει τελειώσει τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρετεί στο δικαστικό Σώμα από το 1978. Υπηρέτησε επί πολλά χρόνια στο Ηράκλειο Κρήτης, τόσο ως πρωτοδίκης όσο και ως πρόεδρος Πρωτοδικών. Στο Ηράκλειο έφτιαξε την οικογένειά της, με τον άνδρα της ζωής της, Γιώργο.
Ως εφέτης υπηρέτησε στα Χανιά και στον Πειραιά, ενώ ως πρόεδρος Εφετών στην Αθήνα. Το 2011 έγινε μία εκ των 60 αρεοπαγιτών, ενώ έχει ξεχωρίσει ανάμεσα στους συναδέλφους της για τη νομική κατάρτιση και το ήθος της.
Η Ειρήνη Πετρουλάκη είχε θέσει σημαντική υποψηφιότητα και πέρυσι κατά την ανάδειξη «διαδόχου» για την καρέκλα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά την αποχώρηση της Ευτέρπης Γκουτζαμάνη.
Μάλιστα, η πλάστιγγα, μέχρι την τελευταία στιγμή, έγερνε προς το δικαστικό κλάδο, δηλαδή τους εν ενεργεία αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου, καθώς οι τότε εξελίξεις, πρωτοφανείς στα δικαστικά χρονικά, με κορυφαίους εισαγγελείς να αλληλοκαταγγέλλονται για προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου τους, οδήγησε σε ανατροπή των δεδομένων.
Σημαντική υποψηφιότητα έχει θέσει και ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δημήτριος Κράνης. Με καταγωγή από τη Λαμία, έλαβε το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Συμπληρώνει 39 χρόνια στο δικαστικό κλάδο, καθώς εισήλθε σε αυτόν στις 10 Μαΐου 1978, ενώ προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Αύγουστο του 2009. Το 2010 ήταν πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών. Υπήρξε μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου, με έντονη μάλιστα συμμετοχή και συνεχείς ερωτήσεις από έδρας, ενώ ήταν πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και έχει συμμετοχή στη συγγραφή πέντε νομικών βιβλίων.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής