Υπουργείο Πολιτισμού: Με το βλέμμα στα… κενά του Βρετανικού Μουσείου
«Τρύπες»
Τα ερωτήματα για την επάρκεια των μέτρων ασφαλείας του Βρετανικού Μουσείου πληθαίνουν ύστερα από τις σχετικές αποκαλύψεις, ενώ παράλληλα η υπόθεση της κλοπής προσθέτει μία νέα παράμετρο στο εθνικό μας αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Η πρόσφατη κλοπή καταρρίπτει ακόμα πιο εμφατικά ένα από τα επιχειρήματα των Βρετανών σχετικά με τη φροντίδα και την ασφάλεια των Γλυπτών του Παρθενώνα στο ίδρυμά τους από ό,τι στην Ελλάδα. Το επιχείρημα που διατυπώνουν επί χρόνια οι Βρετανοί έχει ήδη καταρριφθεί με το σύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα της κλοπής αποτελούν αναμφισβήτητα «νέα τορπίλη» στο δογματικό μέτωπο της βρετανικής πλευράς για το δυσεπίλυτο ζήτημα!
Σοκ
Βραζιλία: Σοκ από τα όργια μεταξύ ανδρών σε διάσημη παραλία του Ρίο (βίντεο)
«Για να είμαι ειλικρινής, είναι αρκετά σοκαριστικό. Λαμβάνουμε αναφορές για κλοπές μουσείων καθημερινά από όλο τον κόσμο. Αλλά αυτό είναι το Βρετανικό Μουσείο, ένα από τα πιο σημαντικά και καλά χρηματοδοτούμενα μουσεία στον κόσμο», δήλωσε ο ειδικός ερευνητής κλεμμένων αρχαιοτήτων Κρίστοφερ Μαρινέλλο, σύμφωνα με τον «Guardian», συμπληρώνοντας ότι το Μουσείο «έπρεπε να εμπλέξει αμέσως την Αστυνομία», μόλις κατάλαβε ότι έλειπαν αντικείμενα. Προκειμένου να ανακτηθούν κλεμμένα έργα τέχνης και αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς, το ίδρυμα «πρέπει να είναι πολύ σαφές για το τι έχει ληφθεί και να το τοποθετήσει σε βάσεις δεδομένων», ισχυρίζεται και επισημαίνει: «Δεν νομίζω ότι το Βρετανικό Μουσείο γνωρίζει τι ακριβώς έχει χαθεί». O Μαρινέλλο, μάλιστα, στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στα επιχειρήματα της βρετανικής πλευράς ότι τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο είναι πιο ασφαλή από ό,τι στην Αθήνα. «Αυτό το επιχείρημα που ακούμε από τους Βρετανούς αυτά τα χρόνια, ότι τα πράγματα είναι πιο ασφαλή στο Ηνωμένο Βασίλειο απ’ ό,τι στην Ελλάδα, ίσως δεν είναι απολύτως ακριβές», σχολίασε. Παράλληλα, η δικηγορική εταιρία Art Recovery International, η οποία ειδικεύεται σε τέτοια θέματα, σε ανάρτησή της στο κοινωνικό δίκτυο «Χ», δήλωσε: «Ισως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι τελικά ασφαλή στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Σιγή ιχθύος
Η υπόθεση πάντως αποτελεί τη μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας στη σύγχρονη ιστορία του βρετανικού ιδρύματος. Η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ μέχρι στιγμής το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει δημοσιοποιήσει τη λίστα με τα κλεμμένα ή κατεστραμμένα αντικείμενα, ανάμεσά τους ίσως και κάποια ελληνικά. Ο φερόμενος κλέφτης προσλήφθηκε για πρώτη φορά στο μουσείο το 1993 και εργάστηκε ως επικεφαλής επιμελητής του τμήματος του μουσείου για τις ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες. Το 2020, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Telegraph», ένας ειδικός στις αρχαιότητες ενημέρωσε ανώνυμα το μουσείο για παράνομη δραστηριότητα. Ωστόσο, το Βρετανικό Μουσείο μόλις φέτος προχώρησε στην απόλυση του επιμελητή Χιγκς. Στο ίδιο ρεπορτάζ, η οικογένεια του Χιγκς υποστηρίζει ότι είναι αθώος για κάθε κατηγορία.
Καμία σύλληψη
Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, δεν έχουν γίνει ακόμη συλλήψεις, αν και το Βρετανικό Μουσείο έχει δεσμευτεί να κινηθεί νομικά σε περίπτωση σύλληψης. Ο Τζορτζ Οσμπορν, πρόεδρος του μουσείου, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι οι διαχειριστές «ανέλαβαν αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, συνεργαζόμενοι με την ομάδα του μουσείου», ενώ διαβεβαίωσε ότι έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα για να «αντιμετωπίσουμε το άτομο που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνο». Πάντως, το πρωτοφανές περιστατικό κάνει το γύρο του κόσμου αφήνοντας εκτεθειμένο το Βρετανικό Μουσείο και θέτοντας ερωτήματα για την ασφάλεια των υποδομών, καθώς και για την προστασία των αρχαιοτήτων που έχει στις συλλογές του, ανάμεσά τους και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.