Στη Γαλλία, το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV μίλησε για έναν Πούτιν «σε αδιέξοδο». Ο συντάκτης διεθνών θεμάτων του BFM, Πατρίκ Σος, επεσήμανε ότι ο Πούτιν έδειχνε κουρασμένος και σαν να μην είχε «τίποτα το αξιόλογο να αναφέρει», πέρα από τις απώλειες Ρώσων στρατιωτών στο Ντονμπάς. Η Ζοζέφ Σαρόν, διευθύντρια μελετών και σχέσεων του think tank «Synopia», αναρωτήθηκε: «Ήταν κούραση ή στρατηγική που δεν γνωρίζουμε ; Σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνεται ότι θέλει να κλιμακώσει τον πόλεμο».
«Απογοητευτική» βρήκε την ομιλία Πούτιν ο ανταποκριτής της βρετανικής Telegraph, Ρολάν Ολιφάντ, ο οποίος σχολίασε: «Το αφιέρωμα για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ακαταμάχητο και οι δικαιολογίες για τον πόλεμο που μαίνεται ήταν επαναλήψεις όλων όσων έχουμε ήδη ακούσει. Ωστόσο, ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι από τον πόλεμο στην Ουκρανία υπάρχουν θάνατοι Ρώσων και τραυματίες».
Η Δύση περίμενε από τον Πούτιν να ανακοινώσει στις 9 Μαΐου κάτι σημαντικό, όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πολλοί πίστευαν ότι θα αναφερόταν για πρώτη φορά στην ρωσική εισβολή ως «πόλεμο», κηρύσσοντας μια γενική επιστράτευση, ωστόσο ο Πούτιν επέμεινε στον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Contrast Putin’s speech with Zelensky’s today:
“Very soon there will be two Victory Days in Ukraine. And someone won’t have any.
We won then. We will win now. And Khreshchatyk will see the victory parade – the Victory of Ukraine!” pic.twitter.com/v1hgbLk1mo
— max seddon (@maxseddon) May 9, 2022
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκανε καμιά αναφορά σε «νίκη», σε αντίθεση με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος νωρίτερα σήμερα δήλωσε για ακόμη μια φορά ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο. Το γεγονός αυτό επεσήμανε ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στην Μόσχα, Μαξ Σέντον, με ανάρτησή του στο Twitter: «Ο Πούτιν δεν ανέφερε καν τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία», είπε.
Ισπανία: Παραδοχή του προέδρου της περιφέρειας της Βαλένθια - Έκανε λόγο για «λάθη» και ζήτησε «συγνώμη»
Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουκρανία, Ούγκο Μπατσέγκα, επεσήμανε ότι από την ομιλία Πούτιν έλειπε η λέξη «Μαριούπολη» – μια πόλη μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, στην οποία έχουν λάβει χώρα ορισμένες από τις σκληρότερες μάχες του πολέμου στην Ουκρανία και η οποία έχει μετατραπεί σε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης.
«Ο Πούτιν παραχώρησε μια προπαγανδιστική ομιλία για εσωτερική κατανάλωση», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Πάτρικ Ζένσμπουργκ, έφεδρος Συνταγματάρχης και Πρόεδρος της Ένωσης Εφέδρων στη Γερμανία.
«Δεν θα υπάρξει ειρήνη από τη ρωσική πλευρά. Αντιθέτως, η Ουκρανία θα συνεχίσει να πολεμά και, κατά την άποψή μου, η Ρωσία θα χάσει την Κριμαία και τις ανατολικές περιοχές μακροπρόθεσμα. Δεν υπάρχει μέλλον για τη Ρωσία με τον Πούτιν», σχολίασε ο Ζένσμπουργκ.
Το δημοσίευμα της Bild χαρακτήριζε την ομιλία Πούτιν «εκπληκτικά υποτονική», διατυπώνοντας το ερώτημα εάν ο Πούτιν προσπαθεί να βρει μια «διέξοδο».
Ο Άλισον Έντουαρντς, ειδικός στον ρωσικό μιλιταρισμό στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ, είπε ότι η ομιλία του Πούτιν ήταν σκόπιμα «καταθλιπτική» για να του δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στον χειρισμό του πολέμου, ο οποίος έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο από όσο πιθανότατα πίστευε και τον ανάγκασε να αλλάξει στρατηγική – όπως όταν απέσυρε τα στρατεύματα από το Κίεβο.
Μιλώντας στους Los Angeles Times, ο Έντουαρντς επεσήμανε ότι, αντί ο Πούτιν να κηρύξει πόλεμο ή να μιλήσει για νίκη προτίμησε, δεδομένων των συνθηκών, να εκμεταλλευτεί την περίσταση για να δικαιολογήσει ακόμη μια φορά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
«Η πολεμική κινητοποίηση θα έδειχνε την αποτυχία του Πούτιν να μπορέσει να φέρει τη νίκη εντός των ορίων της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”. Το κρατά ασαφές και δικαιολογεί τους στόχους του επικαλούμενος αντιλήψεις όπως ότι το ΝΑΤΟ σχεδίαζε μια τιμωρητική επιχείρηση στο Ντονμπάς, ή ότι το καθήκον των Ρώσων είναι να πολεμήσουν τον ναζισμό, όπως έκαναν οι Ρώσοι τη δεκαετία του 1940».
Η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν διήρκεσε μόλις 10 λεπτά, κατά τα οποία ο πρόεδρος προσπάθησε να δικαιολογήσει την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία ως μια «αναγκαστική και σωστή απόφαση», αφού «η Δύση ήταν αυτή που πρώτη προκάλεσε τη Μόσχα».
«Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να μας ακούσουν. Είχαν διαφορετικά σχέδια και το είδαμε. Σχεδίαζαν μια εισβολή στα ιστορικά εδάφη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας…», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Από την εκδήλωση έλειψαν επίσης οι αεροπορικές επιδείξεις που είχαν προγραμματιστεί, λόγω των καιρικών συνθηκών, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Στην τελετή επρόκειτο να εμφανιστούν 77 αεροσκάφη πάνω από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, που θα συμβόλιζαν την 77η επέιτειο της νίκης της ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας.
ΕΝΦΙΑ: Τα μυστικά του εκκαθαριστικού – Ποιοι δικαιούνται έκπτωση
Πούτιν: Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας
Το σχέδιο Μητσοτάκη για νίκη στις κάλπες – Ανοίγει τον δρόμο νέα τετραετία