«Ναι, έχουμε πρόγραμμα 4ετίας, αλλά έχουμε σχέδιο 8ετίας και όραμα 10ετίας για την πατρίδα μας», υπογράμμισε από το βήμα του Συνεδρίου όπου παρουσίασε στόχους και πολιτικές για τα επόμενα χρόνια, δίνοντας παράλληλα το στίγμα της σύγχρονης φυσιογνωμίας της Ν.Δ. ως κόμματος με «γερές άγκυρες στις αξίες του, αλλά ταυτόχρονα με ανοιχτά και τα πανιά στον άνεμο της ανανέωσης και των καινοτόμων ιδεών». Προειδοποίησε όμως και για τα εμπόδια, λέγοντας ότι «στο διάστημα που ακολουθεί ο λαϊκισμός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί».
Ως άμεσους εθνικούς στόχους ανέδειξε την έξοδο της χώρας μέσα στο καλοκαίρι από την τελευταία φάση της ενισχυμένης εποπτείας και την επίτευξη «το συντομότερο δυνατόν, εντός του 2023» της εισόδου στην επενδυτική βαθμίδα, ενώ η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που θα ισχύει από τον Ιανουάριο για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την επιλογή της κυβέρνησης να συνεχιστεί η πολιτική των φοροελαφρύνσεων.
Την ίδια ώρα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ θα ενισχύουν την απασχόληση, την ψηφιοποίηση του κράτους, τα μεγάλα έργα και την πράσινη μετάβαση, ενώ κορυφαίες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες συνιστούν «η αναγέννηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και η Παιδεία, με νέο νομοσχέδιο για ανοιχτά και δημιουργικά πανεπιστήμια».
Σταθερά ψηλά στην ατζέντα θα βρίσκεται και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της χώρας στην πορεία της Ευρώπης για στρατηγική αυτονομία και στα ενεργειακά, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει πως «οι εξελίξεις θέλουν πλέον την Ελλάδα διεθνή κόμβο, γέφυρα μεταξύ τριών ηπείρων, ταυτόχρονα, όμως, και παραγωγό ενέργειας, είτε από υδρογονάνθρακες είτε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και η χώρα θα αξιοποιήσει αυτό το σημαντικό στρατηγικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα που έχει».
«Η χώρα μας είναι σήμερα πιο ισχυρή οικονομικά και γεωπολιτικά στην Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε αναφορά τόσο στη σημερινή επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου θα υπογραφούν πολύ σημαντικές συμφωνίες όσο και στην επίσκεψη, την ερχόμενη εβδομάδα, στην Ουάσιγκτον, όπου απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, υπογράμμισε ότι «θα μιλήσω όχι μόνο ως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και ως ο εκπρόσωπος του Ελληνισμού συνολικά».
Με αφορμή εξάλλου την επικείμενη κύρωση στη Βουλή της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι «εκεί όλοι θα τοποθετηθούν με την ψήφο τους για το πώς αντιλαμβάνονται τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας».
Αναφερόμενος στο λαϊκισμό που «θα παίξει το τελευταίο του χαρτί», προειδοποίησε τα στελέχη της Ν.Δ. ότι «ακριβώς επειδή θα πρόκειται για την πιο απεγνωσμένη επίθεσή του, θα είναι πιο σκληρή και πιο χυδαία από ποτέ, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο όσα πέτυχε η χώρα έως τώρα, αλλά τορπιλίζοντας συνολικά τη θέση της μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον».
«Και αυτό είναι η μεγαλύτερη απειλή, γιατί στις σημερινές συνθήκες ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη», σημείωσε και, αφού υπογράμμισε, εν όψει των επόμενων εκλογών με απλή αναλογική, τη σημασία της κυβερνησιμότητας, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «το τιμόνι της χώρας να μένει μετέωρο, η πορεία να αλλάζει κάθε στιγμή, οι κομματικοί εκβιασμοί να γίνονται ο κανόνας και οι χρήσιμες επιλογές να κυκλοφορούν, να χάνονται σε γραφεία και διαδρόμους».
«Για να αποκλειστεί αυτός ο εφιάλτης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη, γιατί εκείνη είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς οι οποίοι θα επικυρωθούν αργότερα και πιο δυναμικά στη δεύτερη κάλπη, ο βατήρας για τη νικηφόρα τελική ευθεία», υπογράμμισε.
Από το βήμα του 14ου Συνεδρίου, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική και στην αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο σχολίασε πως «αν η στάση του στην πανδημία χαρακτηρίστηκε από “υγειονομικό σαμποτάζ”, η τακτική του σήμερα θα μπορούσε άνετα να ονομαστεί “κοινωνικό σαμποτάζ”, γιατί επιστρατεύει και πάλι αδίστακτα ψέματα για να παραμορφώσει την πραγματικότητα ζητώντας εθνικές ευθύνες για μια διεθνή αναταραχή και έναν πόλεμο κατασκευάζοντας την εικόνα μιας δήθεν κατεστραμμένης Ελλάδας που μόνο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης βλέπει και υποσχόμενος ξανά ότι, με ένα νόμο και ένα άρθρο, θα ανακουφίσει τον πολίτη ο οποίος δοκιμάζεται».
«Η χώρα γύρισε σελίδα. Οχι, όμως, και ο ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει συνώνυμο της μιζέριας και της άρνησης», υπογράμμισε, επικρίνοντας την αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλα τα ζητήματα.
«Εύκολο να λες “όχι” σε όλα και “ναι” στο τίποτα. Και αυτή ήταν και θα είναι η τακτική τους. Με επικεφαλής έναν αρχηγό που δεν ξέρει ούτε καν να υπολογίσει τα νέα μέτρα για το ρεύμα, αλλά τολμά να μιλά για “λογαριασμούς Μητσοτάκη”, επειδή πολύ απλά δεν τολμά να μιλήσει για “λογαριασμούς Πούτιν”, που είναι και η πραγματική αιτία των αυξήσεων».
«Γι’ αυτό και σας προειδοποιώ πως έρχονται μήνες γεμάτοι ψεύτικα επιχειρήματα που θα ποντάρουν πάνω σε αληθινά προβλήματα. Απέναντι στα οποία εμείς διαθέτουμε δύο ισχυρά όπλα: Τα χειροπιαστά αποτελέσματα της πολιτικής μας, αλλά και το ήθος της παράταξής μας», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «χτίζουμε την Ελλάδα του αύριο, κλείνοντας ταυτόχρονα και τις πληγές του χθες, σε ένα δρόμο όχι χωρίς λάθη, τα οποία με θάρρος αναγνωρίζουμε», υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην αξιοπιστία του πολιτικού λόγου «ώστε να μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, διότι δεν κοροϊδέψαμε τους πολίτες», ενώ κατέστησε σαφές ότι «επιδιώκουμε και αποζητούμε τη σύγκριση και σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού με τους αντιπάλους μας».
«Για σκεφτείτε λίγο την κ. Χριστοδουλοπούλου στον Εβρο. Για σκεφτείτε λίγο τον κ. Πολάκη στην πανδημία. Για σκεφτείτε λίγο τον κ. Βαρουφάκη στην οικονομία. Για σκεφτείτε λίγο το δίδυμο Κοτζιά-Καμμένου στα εθνικά μας θέματα. Γιατί αυτή τελικά θα είναι η εικόνα της σύγκρισης στην επόμενη αναμέτρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για το «μεγαλύτερο Συνέδριο στην ιστορία της παράταξής μας», υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. είναι κόμμα «σε διαρκή κίνηση, γιατί πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε μία κοινωνία που αλλάζει και πρέπει να διευρύνουμε συνέχεια το στελεχιακό μας δυναμικό» και έκανε λόγο για «κόμμα λαϊκό, πολυσυλλεκτικό και ενωτικό πάνω από όλα». Μία παράταξη που, όπως είπε, έμεινε όρθια και δυνάμωσε όταν κλονίζονταν παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και όταν «κλονίστηκε και η ίδια την εποχή της μεγάλης κρίσης, φθάνοντας να πάρει 18%, μπορέσαμε να επιστρέψουμε και να φτάσουμε στο 40% ακριβώς επειδή ανανεωθήκαμε, χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες».