Στην παρούσα φάση, πάντως, ο Μπάιντεν αγωνιά περισσότερο για τον πόλεμο του κορονοϊού, χαρακτηρίζοντας «απολύτως ανεύθυνη» τη στάση του Τραμπ να μην ενημερώνει τους Δημοκρατικούς αξιωματούχους για τα σχέδια διάθεσης των εμβολίων στη χώρα και την εν γένει διαχείριση της πανδημίας, καταγγέλλοντας ότι εξ αυτού του γεγονότος «μπορεί να χαθούν χιλιάδες ζωές».
Στόχος το Ιράν
Το δημοσίευμα των «New York Times» προκάλεσε σκληρή απάντηση από πλευράς Τεχεράνης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Αλί Ραμπιέι, να προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε ενέργεια κατά του ιρανικού έθνους «θα λάβει οπωσδήποτε συντριπτική απάντηση».
Οπως αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τέσσερις υψηλόβαθμους αξιωματούχους, πάνω στην απελπισία του για την πορεία των εξελίξεων στο εσωτερικό, ο Τραμπ έριξε την προηγούμενη εβδομάδα στο τραπέζι την ιδέα ενός στοχευμένου πυραυλικού πλήγματος κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Πήρε αφορμή από την αναφορά της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ότι το Ιράν απαγορεύει την πρόσβαση στους επιθεωρητές της κι έχει 12πλασιάσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε σχέση με τα επιτρεπόμενα επίπεδα της διεθνούς συμφωνίας του 2015, από την οποία ο Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ το 2018.
Τελικά οι συνεργάτες τού Αμερικανού προέδρου τον συγκράτησαν, προειδοποιώντας τον πως αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, που θα ξέφευγε σχεδόν σίγουρα από τον έλεγχο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Τραμπ κατέθεσε την πρότασή του στον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στον νέο, σκληροπυρηνικό υπουργό Αμυνας, Κρίστοφερ Μίλερ, που αντικατέστησε τον καρατομηθέντα Μαρκ Εσπερ, και τον A/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ. Νωρίτερα, ο Τραμπ φέρεται να συσκέφθηκε με ολιγομελή ομάδα συμβούλων εθνικής ασφαλείας, οι οποίοι προφανώς τον ενθάρρυναν στα σχέδιά του.
Η στάση του Τραμπ ευνοεί εξ αντικειμένου τους σκληροπυρηνικούς του ιρανικού καθεστώτος, οι οποίοι θεωρούν θανάσιμο λάθος την απόπειρα υπογραφής μιας δεύτερης συμφωνίας με τον Μπάιντεν, προκειμένου η χώρα να απαλλαγεί από τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις.
Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει δηλώσει πρόθυμος να επιστρέψει στη συμφωνία του 2015 (που επιτεύχθηκε με πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα), χωρίς όμως να διευκρινίζει αν και ποιους όρους θέτει στο Ιράν, ούτε τι ανταλλάγματα είναι διατεθειμένος να δώσει στο Ισραήλ.
Γαλλία - Μπαϊρού: Είμαι υπερήφανος για τη νέα κυβέρνηση - Δείτε όλα τα ονόματα
Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο έδωσε εντολές στους Αμερικανούς διοικητές στο Αφγανιστάν να ετοιμάζονται για τη μείωση κατά 50% των δυνάμεών τους στην περιοχή ως τα μέσα Ιανουαρίου, δηλαδή για την παραμονή 2.500 στρατιωτών στο Αφγανιστάν από τους 5.000 που υπάρχουν σήμερα. Κατά 500 άνδρες θα μειωθούν και οι 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, σε υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων του Τραμπ, που φέρνουν προ τετελεσμένου το διάδοχό του και την επόμενη διοίκηση του Πενταγώνου.
Τζο Μπάιντεν: «Θα πεθάνουν πολλοί αν δεν συνεργαστεί»
Ανέβασε τους τόνους ο Τζο Μπάιντεν κατά του Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα ανεύθυνη» την άρνησή του να παραδεχθεί την ήττα του και καταγγέλλοντας ότι εξ αυτού του γεγονότος «πολλοί άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν» στις ΗΠΑ.
Με σωρεία δικαστικών προσφυγών στην Πενσιλβάνια και άλλες Πολιτείες, οι συνήγοροι του Τραμπ προσπαθούν να ανατρέψουν το αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα (306 Δημοκρατικοί εκλέκτορες έναντι 232 Ρεπουμπλικάνων, και 5,7 εκατομμύρια ψήφοι διαφορά σε εθνικό επίπεδο ή ποσοστό 3,8% υπέρ του Μπάιντεν).
«Αν η ομάδα μου αρχίσει να ενημερώνεται στις 20 Ιανουαρίου για το τιτάνιο έργο της διανομής και χορήγησης εμβολίων θα χάσουμε ένα με ενάμιση μήνα. Πρέπει οπωσδήποτε να συνεργαστούμε, αλλιώς θα πεθάνουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι», τόνισε ο Μπάιντεν, καταγγέλλοντας την άρνηση των αρμόδιων για τη μεταβίβαση της εξουσίας κρατικών υπηρεσιών να ενημερώσουν το επιτελείο του για τη διαχείριση της πανδημίας.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr