Το Νέο Δελχί ξεπέρασε τη Λαχόρη του Πακιστάν ως η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο στη σχετική κατάταξη της ελβετικής εταιρείας IQAir, αλλά οι αξιωματούχοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας ανακοίνωσαν ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες επίσης συνέβαλαν στο “πυκνό έως πολύ πυκνό νέφος”.
Η ινδική πρωτεύουσα αντιμετωπίζει κάθε χειμώνα τα υψηλά επίπεδα της μόλυνσης καθώς ο κρύος αέρας εγκλωβίζει τη σκόνη, τις εκπομπές ρύπων και τον καπνό από τις φωτιές που βάζουν παράνομα οι αγρότες.
Συχνά οι αρχές κλείνουν τα σχολεία και επιβάλλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία των ιδιωτικών οχημάτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Η επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν, η οποία μοιράζεται ένα σύνορο με την Ινδία, έχει επίσης απαγορεύσει τις υπαίθριες δραστηριότητες, έχει κλείσει σχολεία και έχει επιβάλει σε κάποια καταστήματα, αγορές και εμπορικά κέντρα να κλείνουν νωρίς.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας χαρακτηρίζει “πυκνή” την ομίχλη η οποία περιορίζει την ορατότητα στα 50 με 200 μέτρα και “πολύ πυκνή” αν την περιορίζει λιγότερο από 50 μέτρα.
Ορκωμοσία Τραμπ: Χαιρέτισε ναζιστικά ο Μασκ; Σάλος στα social media για τον χαιρετισμό του [βίντεο]
Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ίντιρα Γκάντι τέθηκαν σε εφαρμογή διαδικασίες χαμηλής ορατότητας, ανακοίνωσαν οι αρχές, και όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANI εξετράπησαν τουλάχιστον οκτώ πτήσεις.
Η πυκνή ομίχλη αναμένεται να παραμείνει πάνω από τη βορειοδυτική Ινδία “για τις επόμενες 2-3 μέρες”, ανακοίνωσε η Υπηρεσία.
Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, που προκαλούν τον σχηματισμό σταγονιδίων, και η πτώση της θερμοκρασίας και της ταχύτητας των ανέμων προκάλεσαν την ομίχλη και τη χαμηλή ορατότητα, δήλωσε αξιωματούχος της Υπηρεσίας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η κατώτατη θερμοκρασία έπεσε σήμερα στους 17 βαθμούς Κελσίου, από 17,9 που ήταν χθες, και η ορατότητα ήταν στα 0-50 μέτρα από τις 6πμ ως τις 9.30 πμ, είπαν αξιωματούχοι.
Η IQAir, η οποία κατατάσσει στην κατηγορία “επικίνδυνο” τον δείκτη ποιότητας του αέρα όταν ξεπερνάει το 301, ανακοίνωσε ότι σήμερα το πρωί στο Νέο Δελχί ο δείκτης ξεπερνούσε το 1.000.
Η συγκέντρωση λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων (PM2,5), που μπορούν να προσκολληθούν βαθιά μέσα στους πνεύμονες προκαλώντας θανατηφόρες νόσους και καρδιακά προβλήματα, ήταν 120 φορές υψηλότερη από τα επιτρεπόμενα επίπεδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως ανέφερε η IQAir.
Ωστόσο, η αρχή αντιμετώπισης της ρύπανσης ανακοίνωσε ότι ο εν λόγω δείκτης βρίσκεται περίπου στο 350, δηλαδή κάτω από το όριο του 400 που χαρακτηρίζει τη “σοβαρή” μόλυνση.