Ο άνδρας εκτελέστηκε το πρωί στο στάδιο του Γκαρντέζ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Πάκτια, όπου είχαν συρρεύσει χιλιάδες άνθρωποι για να παραστούν στην εκτέλεση, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.
Χθες, οι αρχές της επαρχίας είχαν καλέσει με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους κατοίκους «να μετάσχουν σε αυτό το γεγονός».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου, τη διαταγή για την εκτέλεση υπέγραψε ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο εμίρης Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα, ο οποίος ζει απομονωμένος στο προπύργιό του, την Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν και κυβερνά τη χώρα με διατάγματα ή οδηγίες.
Προηγουμένως δικαστήρια διαφόρων βαθμών είχαν εξετάσει «εξονυχιστικά και επανειλημμένως» την υπόθεση, διευκρίνισε το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η οικογένεια του θύματος είχε ρωτηθεί αν δίνει χάρη στον καταδικασθέντα. Μετά την άρνησή της, δόθηκε εντολή για την εκτέλεσή του βάσει της ισλαμικής αρχής της «κίσας», του νόμου των αντιποίνων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τον Φεβρουάριο τρεις άνδρες είχαν εκτελεστεί την ίδια εβδομάδα, δύο στην Γκάζνι, στο ανατολικό Αφγανιστάν, και ένας στην Σεμπεργκάν στο βόρειο. Πριν από αυτούς, ένας άνδρας είχε εκτελεστεί τον Δεκέμβριο του 2022 και άλλος ένας τον Ιούνιο του 2023. Όλοι είχαν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία.
Ο influencer του Θεού: Αυτός είναι ο πρώτος millenial Άγιος της Καθολικής Εκκλησίας - Ήταν μόλις 15 ετών
Την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τους Ταλιμπάν, μεταξύ του 1996 και του 2001, γίνονταν συχνά δημόσιες εκτελέσεις. Οι καταδικασθέντες εκτελούνταν συνήθως δια πυροβολισμού ή δια λιθοβολισμού, ανάλογα με τα εγκλήματα για τα οποία είχαν καταδικαστεί.
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που έχουν μείνει από την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τους Ταλιμπάν είναι αυτή της εκτέλεσης το 1999 μιας γυναίκας με μπούρκα σε ένα μεγάλο στάδιο της Καμπούλ ενώπιον χιλιάδων θεατών. Η γυναίκα αυτή είχε κριθεί ένοχη για τη δολοφονία του συζύγου της.
Από τον Αύγουστο του 2021, οι αρχές των Ταλιμπάν προχωρούν συχνά σε δημόσιες μαστιγώσεις για άλλα εγκλήματα, όπως η κλοπή, η μοιχεία ή η κατανάλωση αλκοόλ.
Ο εμίρης Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα είχε δηλώσει τον Αύγουστο κατά την τρίτη επέτειο από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, ότι ο ισλαμικός νόμος πρέπει να εφαρμόζεται «μέχρις εσχάτων».
Λίγο μετά, οι αρχές ανακοίνωσαν νέο νόμο για τη «διάδοση της αρετής και την καταστολή της εξαχρείωσης» που διέπει όλες τις πτυχές της κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής των Αφγανών, σύμφωνα με μια υπερβολικά αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου.
Οι ενέργειες αυτές κρίθηκαν ανησυχητικές από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προκάλεσαν κατακραυγή από τη διεθνή κοινότητα, η οποία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την εξουσία των Ταλιμπάν.
Ο ΟΗΕ από την πλευρά του κατηγορεί τις αρχές των Ταλιμπάν ότι έχουν επιβάλλει ένα «έμφυλο απαρτχάιντ» στη χώρα αυτή των 45 εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι από τις πιο φτωχές στον κόσμο, με αναιμική ανάπτυξη, τεράστια ανεργία και σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
Ειδήσεις σήμερα
Γιώργος Λιάγκας: Γιατί σκίζει σε τηλεθέαση ενώ έχει κάνει τα λάθη του αιώνα
Ελλάδα – Αγγλία: Κακά μαντάτα για τον «τελικό» στο ΟΑΚΑ – Τι λένε ΕΜΥ και Meteo