Επίσης, είναι καθοριστικής σημασίας η διεξαγωγή σε περίπου δέκα μήνες των τοπικο-περιφερειακών εκλογών, όπου ο ίδιος και η κυβερνητική πλειοψηφία της «Λαϊκής Συμμαχίας» θα δοκιμαστούν στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Αττάλεια κ.ά.), όπου η εξακομματική αντιπολίτευση επικράτησε σε ποσοστά για άλλη μία φορά (και αν καταφέρει να διατηρηθεί έστω οριακά συμπαγής).
Αναφορικά με το τι θα πρέπει να αναμένουμε από έναν Ερντογάν εισερχόμενο στην τρίτη δεκαετία και οδηγώντας το «λεωφορείο» που λέγεται Τουρκία, ο υπογράφων επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα κάτωθι:
Μόσχα και Δύση
1 Ο Ερντογάν, κερδίζοντας περίπου το 52% των ψήφων έναντι του 48% του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε συνδυασμό με τα κόμματα που τον υποστηρίζουν, έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, κάτι που σημαίνει ότι η Τουρκία θα εισέλθει σε μια άλλη περίοδο «συγκεντρωτικής λήψης αποφάσεων» (προεδρικής), αλλά και σε μια περίοδο «πολιτικής σταθερότητας» (εκτός πολύ απρόοπτων εξελίξεων). Η αμφίθυμη στάση της Τουρκίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το διμερές εμπόριο και η ανάπτυξη/διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας με την πρώτη, παρέχοντας υποστήριξη (με ορισμένα οπλικά συστήματα) για την αυτοάμυνα της δεύτερης, πιθανότατα θα παραμείνει αμετάβλητη.
Αλλά, ασφαλής στην εξουσία του, ο Ερντογάν μπορεί να «παίξει σκληρά» αυτή τη φορά, ζητώντας από τη Ρωσία περισσότερα στις διαπραγματεύσεις για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας πιθανότατα θα συνεχίσει με τη στρατηγική ημι-ανεξαρτησίας της και την εξισορρόπηση και αντιστάθμιση μεταξύ μεγάλων δυνάμεων. Ωστόσο, εντός του ΝΑΤΟ, οι προοπτικές για την ένταξη της Σουηδίας διαφαίνονται αρκετά θετικές, ειδικά με τη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Σουηδίας να τίθεται πλήρως σε ισχύ τον επόμενο μήνα.
Πληθωρισμός
2 Στο εσωτερικό, η πρώτη προτεραιότητα του Ερντογάν θα είναι η τουρκική οικονομία, η οποία αυτή τη στιγμή μάχεται με αργή ανάπτυξη, χαμηλά αποθεματικά και υψηλό πληθωρισμό, λόγω εν μέρει της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων της κυβέρνησης. Αν η ομάδα οικονομικών συμβούλων της Τουρκίας μπορέσει να επιστρέψει σε αξιόπιστες και πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές που μπορούν να διορθώσουν τα τρέχοντα προβλήματα, η χώρα θα μπορούσε να γίνει ξανά προορισμός για ξένα κεφάλαια. Στις δηλώσεις του για τη νέα νίκη, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη φετινή 100ή επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας και συζήτησε εκτενώς την οικονομία, κάτι που σημαίνει ότι είναι αποφασισμένος να προσφέρει έναν ισχυρότερο οδικό χάρτη για το συγκεκριμένο θέμα. Θα απαιτηθεί ο καθορισμός ισχυρών οικονομικών σημείων αναφοράς και η εφαρμογή κρίσιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία, τόσο για τους εγχώριους όσο και για τους ξένους επενδυτές.
Η Μόσχα θα παραμείνει ψηλά μεταξύ των οικονομικών εταίρων της Τουρκίας, καθώς η Αγκυρα επιδιώκει να ανεφοδιάσει τα εξαντλημένα αποθέματα της κεντρικής τράπεζάς της. Υπογραμμίζεται το μήνυμα του Ερντογάν στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας του: «Οι σχέσεις (της Τουρκίας) με τη Ρωσία δεν είναι λιγότερο σημαντικές από αυτές με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Αναφορικά με το Κίεβο, εκτιμάται ότι ο Ερντογάν είναι πιθανό να συνεχίσει την ειδική στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας ως και τα συνεργασιακά έργα στον αμυντικό τομέα.
Τουρκική ασφάλεια
ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοινώνει πως θα ονομάσει τον Μασκ επικεφαλής του νέου «υπουργείου κυβερνητικής αποτελεσματικότητας»
3 Η Συρία ξεχωρίζει ως θέμα προσωπικής κληρονομιάς για τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να απομακρύνει τις Μονάδες Λαϊκής Αμυνας (YGP), που συνδέονται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, από τα τουρκικά σύνορα και να διευκολύνει την επιστροφή σημαντικού αριθμού προσφύγων στη Συρία (Ταλ Ριφάτ, Αφρίν, Τζαραμπλούς, Ρας αλ Λέιν κ.ά.). Προσωπικά δεν μπορώ να αποκλείσω μια μεγάλη νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των πολιτοφυλακών του YPG φέτος ή την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, αν η Τουρκία καταφέρει να αποδυναμώσει επαρκώς το YPG και να φέρει τον Μπασάρ αλ Ασαντ σε διαπραγματεύσεις μόνο μέσω επιδρομών με drones και Πυροβολικό, τότε μπορεί να μην προχωρήσει μια τέταρτη μεγάλη χερσαία επιχείρηση.
Οι τουρκικές ανησυχίες για την ασφάλεια εκτείνονται πέρα από τη Συρία, στη Λιβύη, στον Νότιο Καύκασο, στην Αφρική, στην Ανατολική Μεσόγειο (όλα αυτά απαιτούν επιδέξια διαπραγμάτευση με περιφερειακές δυνάμεις). Σε αυτό που αποκαλώ «ζώνη πέραν του ΝΑΤΟ» για την τουρκική ασφάλεια, ο Ερντογάν είναι πιθανό να αφήσει «ανοιχτή» την πόρτα για συμφωνίες, ενώ θα κροταλίζει περιστασιακά τα σπαθιά για εκφοβισμό. Πάντως, ο ίδιος ο Ερντογάν, σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, παρουσιάζει την Τουρκία ως μια αναδυόμενη περιφερειακή ηγεμονική δύναμη με παγκόσμια επιρροή, η οποία επιδιώκει να ηγηθεί ενός τρίτου πόλου κρατών που δεν επιθυμούν να ανήκουν ούτε στη Δύση ούτε στην Ανατολή.
Σχετικά με τη χώρα μας, εκτιμάται ότι μέσα στους προσεχείς θερινούς μήνες δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάτι σημαντικό και αποσταθεροποιητικό, αλλά από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά όλα είναι πιθανά.
ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ
Πανηγυρίζει ο Τραμπ για τον «σουλτάνο»
Τα συγχαρητήριά του έσπευσε να δώσει στον Ερντογάν και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τη «μεγάλη και άξια νίκη του» στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο Ερντογάν «ανέβασε» την Τουρκία «σε ένα νέο επίπεδο προβολής και σεβασμού».
Tην ίδια ώρα, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας και η επανεκλογή του Ερντογάν έγιναν μεγάλοι τίτλοι στα αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία παρακολούθησαν στενά την ψηφοφορία και παρουσίαζαν αναλύσεις για τις εκλογές. Το CNN παρείχε άμεση κάλυψη καθ’ όλη τη διάρκεια των εκλογών, τονίζοντας τους έντονους εορτασμούς που κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ στη χώρα και εφιστώντας την προσοχή στο σημαντικό ενδιαφέρον για τη νικητήρια ομιλία του Ερντογάν στην πρωτεύουσα Αγκυρα. Οι «New York Times» αφιέρωσαν μια ξεχωριστή σελίδα στον ιστότοπό τους για να καλύψουν τις εκλογές, παρέχοντας συνεχείς ενημερώσεις για τις εξελίξεις.
«Ο Ερντογάν κερδίζει την επανεκλογή μετά τη μεγαλύτερη πρόκληση», γράφουν οι «Times» στον τίτλο τους, περιγράφοντας τον Ερντογάν ως τον «ύψιστο πολιτικό της Τουρκίας εδώ και 20 χρόνια». Σε ένα άρθρο που συζητούσε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η «Wall Street Journal» (WSJ) ανέφερε: «Ο μακροβιότερος ηγέτης της χώρας κέρδισε τον κύριο αντίπαλό του σε δεύτερο γύρο». Παρουσίασε επίσης αποσπάσματα από τις εκτιμήσεις του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ερντογάν ως «ήρεμο όταν τον πιέσουν», προσθέτοντας ότι «ξέρει τι κάνει και προβάλλει ότι είναι επικεφαλής. Αυτό είναι ελκυστικό για τα περισσότερα εκλογικά σώματα, και είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για το τουρκικό εκλογικό σώμα», πρόσθεσε ο Τζέφρι, σύμφωνα με το άρθρο.
Η «Washington Post» αναφέρθηκε επίσης στην επανεκλογή του Ερντογάν την Κυριακή, σημειώνοντας ότι ο νυν πρόεδρος επέζησε «μιας πρόκλησης από έναν υποψήφιο που υποστηρίζεται από ένα κίνημα της ενωμένης αντιπολίτευσης». Το Politico έγραψε: «Ο Ερντογάν της Τουρκίας κερδίζει ξανά», στον τίτλο του, λέγοντας ότι ο πρόεδρος «παρατείνει τα 20 χρόνια στην εξουσία, δεσμευόμενος να οικοδομήσει τον «Αιώνα της Τουρκίας».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Προκλήσεις από Μπαχτσελί και Σοϊλού
Στις γνωστές προκλητικές και αναθεωρητικές θέσεις (προφανώς και λόγω των 570 χρόνων από την Αλωση της Πόλης) επανήλθαν χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και ο σύμμαχος του Ερντογάν, εθνικιστής ηγέτης Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί έγραψε: «Εύχομαι o Αλλάχ o Παντοδύναμος να έχει πάντα καλά τον ευλογημένο σουλτάνο μας Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν, τους ηρωικούς στρατιώτες μας που έλαβαν μέρος στην κατάκτηση, τους έντιμους προγόνους μας και τους αγαπημένους μας μάρτυρες, που άφησαν το στίγμα τους στην Ιστορία κάνοντας την Κωνσταντινούπολη τη μεγαλύτερη τουρκική πόλη στον κόσμο. Εύχομαι οι ψυχές τους να αναπαυθούν εν ειρήνη και οι θέσεις τους να είναι στον Παράδεισο. Εύχομαι η 570η επέτειος της κατάκτησής μας να είναι ευλογημένη».
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σ. Σοϊλού, εμφανίστηκε χθες στην Αγία Σοφία, συμμετέχοντας στην πρωινή προσευχή. Σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter, ο Σοϊλού δημοσίευσε φωτογραφίες και έγραψε: «Το πρωινό της νίκης του αιώνα, στην επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης, κάναμε την πρωινή μας προσευχή στο τζαμί της Αγίας Σοφίας».