Υστερα από τον κυριακάτικο θρίαμβο με 51,1%-39,6% επί του ισλαμιστή υποψηφίου Μουράτ Κουρούμ, η «νέμεση του Ερντογάν», όπως χαρακτήρισε τον 53χρονο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου το πρακτορείο Bloomberg, προβάλλει αδιαφιλονίκητο φαβορί για τις τουρκικές προεδρικές εκλογές του 2028. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα προσπαθήσουν να του κόψουν το δρόμο ο δήμαρχος της Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, που συνέτριψε προχθές με 60,4%-31,7% τον κυβερνητικό υποψήφιο Τουργκούτ Αλτινόκ και ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, επιμένοντας να είναι ο ίδιος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, όπως έκανε το 2023 ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Εάν η «συμμαχία των 6» πολιτικών αρχηγών (συμπεριλαμβανομένων των Μπαμπατζάν, Νταβούτογλου) δεχόταν την πρόταση της εθνικίστριας Μεράλ Ακσενέρ να είναι ο Ιμάμογλου αντίπαλος του Ερντογάν το 2023, τότε ο χαμογελαστός επιχειρηματίας από την Τραπεζούντα ίσως να μη χρειαζόταν να περιμένει άλλα τέσσερα χρόνια για να βρεθεί στο προεδρικό παλάτι της Αγκυρας. Τόσο έκδηλη ήταν πέρυσι η λαϊκή απαίτηση για προώθηση του Ιμάμογλου πάνω από τα πρωτόκολλα της ιεραρχίας, ώστε οι 6 να συμφωνήσουν να τον κάνουν αντιπρόεδρο της Τουρκίας -μαζί με τον Γιαβάς- αν ο Κιλιτσντάρογλου νικούσε τον Ερντογάν!
Γνωρίζοντας λοιπόν τι τον περιμένει σε μια τετ α τετ αναμέτρηση με αυτόν τον φρέσκο, ανερχόμενο αντίπαλο, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε την πρόθεσή του να προσπαθήσει να γυρίσει το παιχνίδι μέσα σε αυτή την τετραετία – την οποία χαρακτήρισε πολιτικό «θησαυρό».
Μιλώντας χθες στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν κάναμε κάτι λάθος θα το διορθώσουμε τα επόμενα χρόνια. Οπου αφήσαμε κάτι ατελές θα το ολοκληρώσουμε… Από εδώ και μπρος η κυβέρνησή μας θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών του λαού, στην ανόρθωση των σεισμόπληκτων περιοχών και σε άλλα επείγοντα προβλήματα».
Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι στο δεύτερο μισό του 2024 θα ρίξει τον πληθωρισμό του 67% (σ.σ.: που αποδείχθηκε πιο θανάσιμος αντίπαλος από τον Ιμάμογλου), επιτρέποντας σε επιχειρηματίες, κρατικούς λειτουργούς, εμπόρους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζομένους να επικεντρωθούν στη δουλειά τους.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσει «λαϊκίστικες πολιτικές» δημοσιονομικής επέκτασης, κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ. Οι αγορές που παρακολουθούν την Τουρκία αντέδρασαν νευρικά στην συντριπτική ήττα του ΑΚΡ και των συμμάχων του (ο Ερντογάν έχασε συνολικά 19 μεγάλους δήμους, ιδίως στη Βορειοδυτική Τουρκία, όπου η ακρίβεια και η αποβιομηχάνιση έπληξαν δεκάδες εκατομμύρια Τούρκους) με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο της Αγκυρας να προσέχει και την παραμικρή του δήλωση. Ετσι νωρίς χθες ο Σιμσέκ ξεκαθάρισε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει αυστηρά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να περιορίσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφια νούμερα. «Θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητά μας ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών και η σφιχτή νομισματική, πιστωτική και εισοδηματική πολιτική», τόνισε στο Χ ο τσάρος της τουρκικής οικονομίας. Παράλληλα, σε μια κίνηση-έκπληξη η κεντρική τράπεζα αύξησε κατά 500 μονάδες βάσης τα επιτόκια στο 50% για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού».
Σε πολιτικό επίπεδο ο Ερντογάν αναγνώρισε ότι το κόμμα του «χαμήλωσε» και το αποτέλεσμα ήταν «σημείο καμπής», ενώ ο εθνικιστής σύμμαχος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (ΜΗΡ) απέδωσε με τη σειρά του το κακό αποτέλεσμα στην οικονομική κρίση.
Από την πλευρά του ο Ιμάμογλου εμφανίστηκε ενωτικός (όπως και ο εσωκομματικός του ανταγωνιστής, Μανσούρ Γιαβάς), αλλά υπήρξε ξεκάθαρος στο ότι η Τουρκία αλλάζει σελίδα.
«Οσοι δεν κατάλαβαν το μήνυμα του έθνους στο τέλος θα βγουν χαμένοι», είπε στο πλήθος των οπαδών του που φώναζε «Ερντογάν, παραιτήσου!».
Αποφεύγοντας να θίξει θέματα οικονομίας, ο δήμαρχος που «προσωποποιεί πλέον το αίτημα της πολιτικής αλλαγής στην Τουρκία»
(Χακάν Ακμπάς, σύμβουλος του think tank Albright Stonebridge) έπαιξε το χαρτί της εθνικής συμφιλίωσης διακηρύσσοντας πως η νέα θητεία του θα σημάνει το τέλος της πολιτικής διαίρεσης και των διακρίσεων.
Πάνω από το κεφάλι του Ιμάμογλου επικρέμεται ωστόσο μια ακόμη (έστω και αστεία) ποινική υπόθεση για «προσβολή της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής». Αν ο Ερντογάν δώσει υπόγεια εντολή στη Δικαιοσύνη να την ενεργοποιήσει, τότε ο Ιμάμογλου θα μπορούσε ακόμη και να εμποδιστεί να ορκιστεί εκ νέου. Η κοινή λογική ωστόσο υπαγορεύει ότι ο ηττημένος πρόεδρος δεν θα πυροδοτήσει έναν διχασμό από θέση αδυναμίας και με νωπές τις εκλογικές πληγές.