Η εταιρεία διατείνεται ότι οι τρεις ομάδες χάκερ, μία ρωσική και δύο βορειοκορεάτικες, είχαν την υποστήριξη του ρωσικού και του βορειοκορεατικού κράτους αντίστοιχα.
Το Εθνικό Κέντρο Ηλεκτρονικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου είχε προηγουμένως κατηγορήσει τη Ρωσία για κυβερνοεπιθέσεις κατά της έρευνας για το εμβόλιο, κατηγορίες που η Ρωσία φυσικά αρνήθηκε.
Στο στόχαστρο των χάκερ βρέθηκαν, σύμφωνα με την Microsoft, ερευνητές σε αρκετές ακόμη χώρες, όπως η Ν. Κορέα, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι χάκερ προσπάθησαν να συνδεθούν στους λογαριασμούς των ερευνητών χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα εκατομμύρια διαφορετικούς πιθανούς κωδικούς.
Μια από τις ομάδες με προέλευση τη Β. Κορέα απέστειλε μάλιστα e-mail στους ερευνητές, παριστάνοντας εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας και ζητώντας τα διαπιστευτήριά τους για να συνδεθεί στις βάσεις δεδομένων τους.
Μερικές από τις «εισβολές» φαίνεται ότι απέτυχαν, ωστόσο ορισμένες υπήρξαν επιτυχείς, σύμφωνα με την Microsoft.
Οι επιθέσεις είχαν περισσότερο ως στόχο την κατασκοπεία, παρά την υπονόμευση, με τα οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά οφέλη που διακυβεύονται να είναι τεράστια.
Αντίστοιχα μεγάλης σημασίας είναι και το διεθνές γόητρο που επιφυλάσσεται για όποιον αναπτύξει πρώτος το καταλληλότερο εμβόλιο, όπως φυσικά και η αξιοπιστία που θα του αποδοθεί στην πατρίδα του.
Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που κατηγορούνται κράτη για επιθέσεις κατά της έρευνας για το εμβόλιο, καθώς τον Ιούλιο η Μ. Βρετανία είχε κατηγορήσει για τον ίδιο λόγο ξανά τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ από μεριάς τους έχουν κατηγορήσει για παρόμοιες δραστηριότητες την Κίνα.
ΠΗΓΗ: BBC
Ο πρώτος θάνατος ιεράρχη από κορωνοϊό και η ανησυχία της Ιεραρχίας για τα κρούσματα
Τουρκική φιέστα με προκλήσεις και παραλήρημα Ερντογάν στα Βαρώσια
Πολυτεχνείο: Τα τρία στάδια αποτροπής της ΕΛ.ΑΣ. στα σχέδια… ανυπακοής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr