Σύμφωνα με το άρθρο του γερμανικού μέσου, ο επικεφαλής του γερμανικού κόμματος CDU , Φρίντριχ Μερτς , ενδέχεται να υποβάλει πρόταση στην ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα για την προμήθεια βαρέων όπλων στο Κίεβο. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε σαφή αναθεώρηση των θέσεων όλων των βασικών πολιτικών δυνάμεων της Γερμανίας , παρόλο που, νωρίτερα, η συμμαχία CDU και CSU είχε συμφωνήσει να ευθυγραμμιστεί με την θέση που θα πάρει ο Σολτς επί του ζητήματος.
«Αν η κοινοβουλευτική ομάδα του CDU και του CSU κάνει τώρα την πρότασή της, αυτό θα σημαίνει απόρριψη της προηγούμενης πορείας που έχει ακολουθηθεί από την καγκελαρία. Αλλά θα ήταν ακόμη περισσότερο: ένα είδος σινιάλου για την ανατροπή του καγκελαρίου. Δεδομένης της κριτικής που δέχεται ο Σολτς από τις τάξεις του ίδιου του του κόμματος, δεν αποκλείεται η πρόταση να λάβει ακόμη και την πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ».
Αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τον καγκελάριο, κυρίως λόγω της δυσαρέσκειας που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα για την απροθυμία του να προμηθεύσει την Ουκρανία με βαριά όπλα: Η έλλειψη υποστήριξης μπορεί τελικά να οδηγήσει στην παραίτησή του, λέει το Spiegel.
«Σε αυτή την περίπτωση, η θέση του Σολτς θα αποδυναμωθεί τόσο πολύ που θα πρέπει στην πραγματικότητα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ. Μια απτή κρατική κρίση – και εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών; Ο Μερτς πρέπει να ζυγίσει όλες τις πιθανές συνέπειες», σχολιάζουν οι συντάκτες του άρθρου.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Την προηγούμενη μέρα, γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Βερολίνο μείωσε στο μισό τον κατάλογο πιθανών εξαγωγών όπλων στην Ουκρανία, διαγράφοντας τα βαρέα όπλα από την λίστα. Σύμφωνα με την Bild , οι αλλαγές έγιναν «ως συνήθως, μετά από επιμονή του γραφείου του καγκελαρίου».
Ως αποτέλεσμα, η λίστα που είχε αρχικά υποβληθεί από την ουκρανική πλευρά μειώθηκε από τις 48 στις 24 σελίδες. Από τους 15 τύπους όπλων που ζήτησε η Ουκρανία, μόνο τρεις τύποι έγιναν δεκτοί, ενώ για άλλους η Γερμανία έδωσε εναλλακτικές προτάσεις.
Ειδήσεις σήμερα
Κατώτατος μισθός: Αυξήσεις από 50 ως 235 ευρώ στους χαμηλόμισθους [αναλυτικοί πίνακες με τα ποσά]
Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Ο Μακρόν έφυγε κεφάτος από το ντιμπέιτ – Τι λένε διεθνείς αναλυτές
Πάτρα: Στην αντεπίθεση η Πισπιρίγκου – Γιατί είναι έτοιμη να κάνει μήνυση στον Δασκαλάκη