Τα θέματα της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων πολιτών, το συνταξιοδοτικό, η κρίση στην ενέργεια, ο πόλεμος στη Ουκρανία και οι δεσμοί της Λεπέν με τη Ρωσία, το μεταναστευτικό αποτέλεσαν τα βασικά ζητήματα του ντιμπέιτ.
Η Μαρίν Λεπέν εμφανίστηκε πολύ πιο διαβασμένη από το 2017 αλλά ο Μακρόν κατάφερε κυρίως στα οικονομικά θέματα να την στριμώξει με αποτέλεσμα να χάσει την ψυχραιμία της.
Σύμφωνα με τους παρατηρητές ο Μακρόν βγήκε αλώβητος από την τηλεμαχία καθώς πέτυχε τον αντικειμενικό του σκοπό, δηλαδή να αποσπάσει την σκεπτικιστική «ομολογία» της αντιπάλου του αναφορικά με το όραμά της για την ΕΕ, αλλά και τις φιλικές σχέσεις της με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, γεγονός που του έδωσε περισσότερους πόντους ενώπιον των Γάλλων τηλεθεατών.
Η στιγμιαία δημοσκόπηση («sondage flash») του ινστιτούτου Elabe για τον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 650 τηλεθεατών 18 ετών και άνω έδειξε πως το 59% έκρινε ότι ο κ. Μακρόν ήταν πιο πειστικός από την κυρία Λεπέν.
Το 2017, ανάλογη έρευνα είχε αναδείξει νικητή της τηλεοπτικής αναμέτρησης των δύο αντιπάλων επίσης τον κ. Μακρόν, πολύ πιο καθαρά (63%).
Δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 24ης Απριλίου υποδεικνύουν πως ο απερχόμενος πρόεδρος οδεύει να εξασφαλίσει την επανεκλογή του εξασφαλίζοντας γύρω στο 55,5% των ψήφων. Το 2017, ο κ. Μακρόν είχε επικρατήσει της κυρίας Λεπέν λαμβάνοντας το 66,1%.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Μαρίν Λε Πεν προσήλθε καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με την αντίστοιχη εμφάνισή της πριν από πέντε χρόνια, ο Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, υπήρξε πιο μαχητικός, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν υπήρξαν εκπλήξεις στο τεχνικό σκέλος της συζήτησης. Αμφότεροι, πάντως, προσήλθαν στην τηλεμαχία προσβλέποντας σε συγκεκριμένες δεξαμενές ψηφοφόρων, προκειμένου να εδραιώσουν τις διαχωριστικές γραμμές τους σε κοινή γαλλική θέα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Σφοδρή σύγκρουση Μακρόν – Λεπέν στο ντιμπέιτ – Όλα όσα ειπώθηκαν
Αρχικά, οι δύο «μομομάχοι κλήθηκαν να απαντήσουν τι θα πράξουν ως πρόεδροι της Γαλλίας.
Λεπέν: Θα είμαι η πρόεδρος της καθημερινότητάς των Γάλλων, θα είμαι πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα είμαι πρόεδρος για όλους, πρόεδρος για την ομόνοια που θα έχει αποκατασταθεί μεταξύ των Γάλλων, της κοινωνικής ειρήνης» είπε μεταξύ άλλων.
«Συναντιέμαι με τον κόσμο της Γαλλίας εδώ και χρόνια, τα τελευταία χρόνια ωστόσο τον βλέπω ανήσυχο για το μέλλον, υπάρχει μια γενική ανασφάλεια. Αν οι άνθρωποι της Γαλλίας μου κάνουν την τιμή και με εμπιστευτούν την Κυριακή, θα γίνω η πρόεδρος που θα προεδρεύσει σε μια εποχή αναγέννησης, θα επαναφέρω τις ελευθερίες μας, την ασφάλεια, τη γνώση, την υγεία για όλα τα μέλη του γαλλικού πληθυσμού. Θα είμαι η πρόεδρος της δικαιοσύνης. Θα είμαι πρόεδρος της εθνικής αδελφότητας», είπε η Μαρίν Λεπέν. Η ακροδεξιά υποψήφια τόνισε ότι θα ήταν η πρόεδρος που θα φρόντιζε τις καθημερινές ανησυχίες, όπως η αγοραστική δύναμη και τα σχολεία.
Μακρόν: «Η Μαρίν Λεπέν μάς θύμισε τις δύσκολες μέρες που περάσαμε, με κρίσεις σε πολλά επίπεδα, με μια πανδημία και έναν πόλεμο ξανά στην Ευρώπη. Πρόκειται για καιρό φόβου και ανησυχίας, είπε ο Μακρόν, και τόνισε ότι όσο είναι πρόεδρος έχει προσπαθήσει να κάνει σωστές επιλογές. Πιστεύω ότι μπορούμε, και πράγματι μπορούμε, να κάνουμε τη χώρα πιο δυνατή και ανεξάρτηση μέσω της οικονομίας και της κουλτούρας μας και να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή όλων των πολιτών. Η Γαλλία θα γίνει δυνατότερη αν αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιβαλλοντικής κρίσης, και ότι είναι σημαντική η ενδυνάμωση της Ευρώπης».
Αγοραστική δύναμη
Λεπέν: Οι Γάλλοι έχασαν αγοραστική δύναμη τα τελευταία 5 χρόνια. Κάνατε κάποιες επιλογές, το φόρο καυσίμων. Θέλω η αγοραστική δύναμη να είναι θέμα προτεραιότητας τα επόμενα 5 χρόνια, μέσω μείωσης φόρων, όπως στην ενέργεια (καύσιμα αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο). Αυτά τα 12 εκατ. θα τα επιστρέψω στους Γάλλους. Αλλά θα τους δώσω και αγοραστική δύναμη και θέλω να στηρίξω την αξία της εργασίας. Θα επιστρέψω 150-200 ευρώ το μήνα σε κάθε οικογένεια. H Λεπέν λέει πως θέλει να είναι η «εκπρόσωπος» του λαού της Γαλλίας και να αυξήσει την αγοραστική δύναμή του.
Μακρόν: Η κυρία Λεπέν έδωσε νούμερα με τα οποία δεν συμφωνώ. Συμφωνώ απόλυτα ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα. Ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα σχετικό με την ανεργία στην πλατφόρμα της Λεπέν, και αυτό αποτελεί πρόβλημα, καθώς η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι από τους βασικούς τρόπους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. O Εμανουέλ Μακρόν αφού επισήμανε πως «ζούμε πρωτόγνωρες κρίσεις», αναγνώρισε ότι οι Γάλλοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα και υποσχέθηκε ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας. Υπογράμμισε πως πέτυχε μείωση της ανεργίας δημιουργώντας στη διάρκεια της θητείας του 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας και δεσμεύτηκε πως θα δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες «που πάνε καλά» να δίνουν αφορολόγητο πριμ στους εργαζόμενους.
Ουκρανία
Μακρόν: Οι καιροί είναι πολύ σοβαροί, η Ρωσία ενισχύει την επίθεσή της στα ανατολικά, στο Ντονμπάς και τη Μαριούπολη και θα υπάρξει ανθρωπιστική καταστροφή, όπως ήδη υπάρχει. Η Ευρώπη πρέπει να στηρίσει την Ουκρανία με οικονομικό αλλά και στρατιωτικό εξοπλισμό και με φιλοξενία προσφύγων. Ο ρόλος της Γαλλίας είναι ο ρόλος της Ευρώπης, είμαι ο Μακρόν. Η οδός που έχει διαλέξει η Ρωσία είναι θλιβερή, είπε ο Μακρόν.
Λεπέν: Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στον ουκρανικό λαό, η εισβολή της Ρωσίας είναι απαράδεκτη, είπε η Λεπέν. Σαφώς πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία, με ανθρωπιστική, οικονομική και αμυντική βοήθεια. Ή Λεπέν είπε ότι συμφώνησε με τις κυρώσεις σε τράπεζες και ολιγάρχες, αλλά επανέλαβε ότι διαφωνεί με τον αποκλεισμό των εισαγωγών πετρελαίου και αερίου, καθώς έτσι θα επηρεαστεί πολύ ο γαλλικός λαός και θα υπάρχουν καταστροφικές συνέπειες. Επίσης, είπε ότι η αποστολή αμυντικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία απαιτεί προσεκτικά βήματα. Η Λεπέν είπε πως φοβάται πως η Ρωσία θα γίνει πολύ στενός σύμμαχος με την Κίνα στο μέλλον και μαζί θα αποτελέσουν μια υπερδύναμη, οικονομικά αλλά και στρατιωτικά και θα υπάρξει σοβαρό ρίσκο για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Να μην λύνουμε σημερινά προβλήματα βλάπτοντας το μέλλον μας.
Για το δάνειο Λεπέν από ρωσική τράπεζα
Μακρόν: «Τα συμφέροντά της κυρίας Λεπέν είναι κοινά με εκείνα των συνεργατών του Κρεμλίνου. Η κυρία Λεπέν πήρε δάνειο από τράπεζα της Ρωσίας που είναι κοντά στο Κρεμλίνο».
Λεπέν: «Αν χρειάστηκε να πάρω δάνειο στο εξωτερικό, αυτό είναι επειδή καμία τράπεζα της Γαλλίας δεν ήθελε να μου χορηγήσει δάνειο. Είμαι μια γυναίκα ελεύθερη που μάχεται για τη Γαλλία. Δεν έχω δεσμούς με τη Ρωσί ενώ ο κ. Μακρόν είχε σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Για τη σχέση της Γαλλίας με την Ευρώπη ο Μακρόν στρίμωξε τη Λεπέν λέγοντας: «Θέλετε ακόμα να φύγετε από την ΕΕ, απλώς δεν το λέτε πια». Ο Μακρόν την κατηγορεί ότι συγκάλυπτε τις πραγματικές της προθέσεις: μεγάλο μέρος του προγράμματός της, λέει, θα παραβίαζε τους νόμους και τις αρχές της ΕΕ: «Το έργο σας είναι ένα έργο που θα συρρικνώσει τη Γαλλία».
Χρησιμοποίησε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ως παράδειγμα της σημασίας της, λέγοντας ότι η Ευρώπη ήταν η «πρώτη ήπειρος που παρήγαγε και εξήγαγε εμβόλια Ξεκινήσαμε μαζί να θέτουμε τα θεμέλια για μια Ευρώπη της άμυνας και είμαι πεπεισμένος ότι η κυριαρχία μας είναι εθνική και ευρωπαϊκή και ότι τα δύο αλληλοσυμπληρώνονται. Μέσω της Ευρώπης θα είμαστε πιο ανεξάρτητοι για την ενέργειά μας, την τεχνολογία μας, την άμυνά μας, τα αγροδιατροφικά μας προϊόντα. Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη Ευρώπη. Είναι καλό για τη χώρα μας».
Η Λεπέν από την πλευρά της είπε δεν θέλει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά τόνισε ότι: «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κυριαρχία.Υπάρχει γαλλική κυριαρχία, τίποτα άλλο. Είστε πολύ ευρωκεντρικός, κε Μακρόν. Για μένα η Γαλλία δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια δύναμη Τέρμα οι θυσίες του λαού μας για να ευνοήσουν άλλες χώρες. Γιατί η Γαλλία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της; Η Γερμανία το κάνει. Δεν θέλω να φύγω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν το ήθελα, θα το έλεγα».
Για τις συντάξεις, ο Μακρόν προτείνει σταδιακή επέκταση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη έως το 2031, με εξαιρέσεις για ιδιαίτερα σκληρές σωματικές εργασίες και ότι ότι θα αυξήσει την ελάχιστη κρατική σύνταξη στα 1.100 ευρώ τον μήνα εάν εκλεγεί.
Είπε ότι η πρόταση της Μαρίν Λεπέν «δεν είναι δίκαιη», καθώς προτείνει την ίδια σύνταξη για κάποιον που δεν έχει εργαστεί ποτέ.
Η Λεπέν απάντησε: «Μη μου κάνετε μαθήματα για το πώς να χρηματοδοτήσω τα μέτρα στο πολιτικό μου πρόγραμμα. Είστε ο πρόεδρος που δημιούργησε 600 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετο χρέος, τα δύο τρίτα των οποίων δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την Covid».
Η Λεπέν είπε ότι θα τοποθετήσει την ηλικία συνταξιοδότησης μεταξύ 60 και 62 ετών, με 42 έτη εισφορών που απαιτούνται για πλήρη κρατική σύνταξη.
Ως προς την κρίση του κορονοϊού, η Λεπέν είπε ότι θα είχε προσφέρει βοήθεια με ίδια κεφάλαια του κράτους σε εταιρείες, «δηλαδή 1.500 ευρώ ανά εταιρεία, πάνω από 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο». «Διαφώνησα μαζί σας μετά τον πρώτο εγκλεισμό, συνεχίσατε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, συνεχίσατε να κλείνετε τις επιχειρήσεις» είπε η Λεπέν.
«Δεν έχω την σκληρότητα να συζητήσω μαζί σας για την κρίση της Covid», απάντησε ειρωνικά ο Εμανουέλ Μακρόν θυμίζοντας τις θέσεις της Μαρίν Λεπέν για τα εμβόλια Sputnik, που παράγονται στη Ρωσία, και λέγοντας ότι είναι «περήφανος» για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.
Πως γίνεται το ντιμπέιτ
Από τεχνική άποψη στο στούντιο Lendit 5 όπου θα λάβει χώρα η συζήτηση, θα υπάρχουν 16 κάμερες, ενώ πίσω από τους δυο υποψήφιους θα υπάρχει μια γιγάντια οθόνη υψηλής ανάλυσης ύψους 3,7 μέτρων η οποία θα χρησιμεύσει ως φόντο.
Η μεταξύ τους απόσταση είναι 2,5 μέτρα, ενώ οι δυο δημοσιογράφοι θα είναι σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από τους δυο υποψήφιους. Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι οι κάμερες θα δείχνουν τον υποψήφιο που δεν έχει τον λόγο μόνο όταν κοιτάζει αυτόν που έχει τον λόγο και όχι όταν για παράδειγμα ψάχνει τις σημειώσεις του ή πίνει νερό.
Ζητήματα, όπως το θέμα που θα συζητηθεί πρώτο, ποιος θα λάβει πρώτος τον λόγο και που θα κάθονται οι δυο υποψήφιοι, επιλύθηκαν με κλήρωση ενώπιον δικαστικού επιμελητή, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσουν δυο δημοσιογράφοι, ένας από ιδιωτικό και ένας από δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό.
Εξαιρετικά προσεκτικοί ήταν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου οι εκπρόσωποι της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν. Και αυτό διότι στην τηλεοπτική συζήτηση που έγινε μεταξύ των δύο πριν από πέντε χρόνια η Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι έχασε τουλάχιστον 3%.
«Κλιματοσκεπτικισμό» καταλόγισε ο Μακρόν στην Λεπέν η οποία τον κατηγόρησε για «κλιματοϋποκρισία». Οι δυο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους και στα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την έλλειψη «συνοχής» στο πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν, λέγοντας ότι η υποσχόμενη μείωση των φόρων στους υδρογονάνθρακες θα αυξήσει τις εισαγωγές και την μόλυνση. «Το πρόγραμμά σας δεν έχει ούτε κεφάλι ούτε ουρά», είπε ο Μακρόν, επαναλαμβάνοντας ότι θέλει να διορίσει έναν πρωθυπουργό υπεύθυνο για τον οικολογικό σχεδιασμό, βοηθούμενο από δύο υπουργούς αρμόδιους για τον ενεργειακό και τον χωροταξικό σχεδιασμό.
Η Λεπέν από πλευράς της αποδοκίμασε “την τιμωρητική οικολογία” που όπως είπε ενσαρκώνει ο απερχόμενος πρόεδρος και η οποία είναι “βίαιη για τα μεσαία και τα κατώτερα στρώματα”. «Αυτή η τιμωρητική οικολογία, είναι άχρηστη», είπε η Λεπέν σημειώνοντας ότι πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αναποτελεσματικές επειδή είναι διακοπτόμενες (η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν μπορούν να παράγουν συνεχώς ηλεκτρική ενέργεια).
Ο Εμανουέλ Μακρόν καταλόγισε στην Λεπέν «αποκλειστικά πυρηνική στρατηγική» ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι θέλει να κάνει «ταυτόχρονα» επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια καθώς και στις ανανεώσιμες πηγές.
Λεπέν και Μακρόν συγκρούστηκαν για το κοσμικό κράτος με τη Λεπέν να εμπλέκει την θρησκεία με την τρομοκρατία και τόνισε ότι θα επιβάλλει την απαγόρευση της μαντήλας στις μουσουλμάνες με τον Μακρόν να τονίζει ότι αυτές οι ιδέες θα προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο στη Γαλλία. Η Λεπέν συνέχισε λέγοντας ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα την απέλαση όσων κατά την γνώμη της δεν πρέπει να υπάρχουν στη Γαλλία, θα αλλάξει το δικαίωμα χορήγησης του ασύλου και οι Γάλλοι θα έχουν προτεραιότητα έναντι των μεταναστών σε όλα (σ.σ. από την εργασία έως την εκπαίδευση).
Ειδήσεις σήμερα
Κατώτατος μισθός: Αυξήσεις από 50 ως 235 ευρώ στους χαμηλόμισθους [αναλυτικοί πίνακες με τα ποσά]
Πάτρα: Στην αντεπίθεση η Πισπιρίγκου – Γιατί είναι έτοιμη να κάνει μήνυση στον Δασκαλάκη
Μεγάλη Πέμπτη: Τι συμβολίζει κατά την Εκκλησία – Ο Μυστικός Δείπνος και η προδοσία του Ιούδα
Καιρός σήμερα: Άνοδος της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη