«Με κάλεσαν ένα πρωί από το γραφείο του διοικητή της μεραρχίας στην Περιφέρεια Αμούρ, όπου υπηρετούσε ο γιος μου, ο Πάβελ», είπε μια γυναίκα από την περιοχή Ταμπόφ της Ρωσίας που ζήτησε να αναφερθεί μόνο με το μικρό της όνομα, Γελένα. Ο άνδρας είπε: «Ξέρεις ότι ψάχνουν τον γιο σου, ότι είναι λιποτάκτης;». Ο Πάβελ έπρεπε να επιβιβαστεί σε ένα στρατιωτικό τρένο προ ημερών, αλλά δεν το έκανε, όπως και άλλοι πέντε στρατιώτες που ήταν μαζί του. Ο γιος της Γελένα, ο Πάβελ, υπηρετούσε στην περιοχή Aμούρ της Απω Ανατολής όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Σχεδόν αμέσως, η μονάδα του στάλθηκε στο μέτωπο, όπου υπηρέτησε 35 ημέρες στο Σούμι, βορειοανατολικά του Κιέβου. Στη συνέχεια, η μονάδα του στάλθηκε πίσω στη Ρωσία για να ανασυνταχθεί, είπε η Γελένα σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Οταν η μονάδα του ετοιμαζόταν να επιστρέψει πριν πέντε ημέρες στην Ουκρανία, ο Πάβελ αρνήθηκε. «Αν δεν θέλει να γυρίσει πίσω, πρέπει να τον πιέσω, να του πω: “Πάρε το όπλο σου και φύγε”», είπε η Γελένα. Ο γιος της είναι ένας από έναν υπολογίσιμο αλλά άγνωστο αριθμό Ρώσων συμβασιούχων στρατιωτών που αρνήθηκαν είτε να πολεμήσουν στην Ουκρανία αρχικά είτε έχουν πολεμήσει και δεν θέλουν να επιστρέψουν στα μέτωπα του Ντονμπάς.
Ο δικηγόρος Πάβελ Τσίκοφ, ιδρυτής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) νομικής συνδρομής «Aγορά», έγραψε στο Telegram ότι περισσότεροι από 1.000 στρατιωτικοί ως και στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς από τουλάχιστον έντεκα περιοχές της Ρωσίας αρνήθηκαν να πάνε στην Ουκρανία. Ο Ρούσλαν Λεβίγιεφ, ο ιδρυτής της Conflict Intelligence Team, μιας ρωσικής ΜΚΟ που παρακολουθεί πληροφορίες ανοιχτών πηγών για τον ρωσικό στρατό, είπε στην «Current Time» ότι ο πραγματικός αριθμός αυτών των υποθέσεων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος και ότι οι αρνήσεις θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις προσπάθειες της Ρωσίας να ανασυνταχθεί και να ανανεώσει τις δυνάμεις της στις ιδιαίτερα προβληματικές στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ανατολική Ουκρανία.
Ο Λεβίγιεφ είπε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους στρατιώτες δεν είναι λιποτάκτες, αλλά θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες για την άρνησή τους να υπακούσουν σε εντολές. Για να καταδικαστούν, ωστόσο, οι εισαγγελείς θα πρέπει να αποδείξουν ότι η εντολή ήταν νόμιμη και ότι η άρνηση υπακοής προκάλεσε «ουσιαστική βλάβη» στον ρωσικό στρατό.
Ενας άγνωστος αριθμός στρατιωτών, ωστόσο, έχει απαλλαχθεί από τη στρατιωτική θητεία επειδή αρνήθηκε να πολεμήσει στην Ουκρανία, έγραψε ο δικηγόρος για τα δικαιώματα των στρατιωτικών, Μαξίμ Γκρεμπενιούκ, στο Telegram. Είπε ότι το ερώτημα ποιες είναι οι συνέπειες της άρνησης να υπηρετήσει στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως η Μόσχα επιμένει να αποκαλείται ευφημιστικά η απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία, έχει γίνει «η πιο συχνή ερώτηση» που έχει λάβει τις τελευταίες βδομάδες. Ο Γκρεμπενιούκ δημοσίευσε επίσης μια φωτογραφία μιας σφραγίδας που φέρεται να είχε τοποθετηθεί στο βιβλιάριο στρατιωτικής θητείας ενός στρατιώτη που αρνήθηκε να υπηρετήσει στην Ουκρανία, το όνομα του οποίου απέκρυψε ο Γκρεμπενιούκ, και ο οποίος φέρεται να υπηρετούσε στην 136η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων Φρουρών.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
«Τείνοντας προς την προδοσία, τα ψέματα και την εξαπάτηση», γράφει η επίσημη σφραγίδα. «Αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ LNR, του DNR της Ουκρανίας. Ο Γκρεμπενιούκ είπε ότι ο στρατιώτης είπε ότι είχε υπηρετήσει επτά μήνες στη Συρία και ότι του χορηγήθηκε «άδεια ανάπαυσης και αποκατάστασης», η οποία ακυρώθηκε όταν του δόθηκε εντολή να πάει στην Ουκρανία. Σε μια ανάρτηση στο twitter, ο Λεονίντ Βολκόφ, κορυφαίος σύμβουλος του φυλακισμένου πολιτικού της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, έγραψε: «Εχουν φτιάξει μια σφραγίδα; Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα μαζικό φαινόμενο…». Μια τέτοια σφραγίδα στο βιβλιάριο στρατιωτικής θητείας μπορεί να δυσκολέψει έναν στρατιωτικό να βρει δουλειά ή να εγγραφεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο ρωσικός στρατός επιμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προχωρά σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με το σχέδιο, αλλά οι Δυτικοί αναλυτές πληροφοριών έχουν τεκμηριώσει σημαντικά κενά στον εφοδιασμό, τις επικοινωνίες, την προετοιμασία και άλλους τομείς που παρεμπόδισαν τις επιχειρήσεις του.
Η Μόσχα είπε ότι 1.351 στρατιώτες έχουν επίσημα σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά άλλες πηγές λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο ουκρανικός στρατός εκτιμά ότι περισσότεροι από 20.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί. Ο δικηγόρος της «Aγορά» είπε ότι ο αριθμός τέτοιων αρνήσεων να συμμετέχουν στον πόλεμο θα αυξηθεί, καθώς το ανθρώπινο κόστος γίνεται πιο σαφές στη Ρωσία. «Νομίζω ότι όσο περισσότερα φέρετρα ψευδάργυρου επιστρέφουν από την Ουκρανία τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα υπάρχουν στη Ρωσία που δεν θέλουν να είναι οι επόμενοι», είπε. «Μια τέτοια θέση θα γίνει κοινωνικά αποδεκτή και κατανοητή», πρόσθεσε. «Η διάθεση στην κοινωνία αλλάζει. Νωρίτερα, ένας στρατιώτης έπρεπε να πάρει μια τέτοια απόφαση μόνος του, με δική του ευθύνη. Τώρα, όμως, υπάρχουν ήδη παραδείγματα και ο κόσμος μπορεί να δει τις συνέπειες. Δεν πυροβολούνται. Δεν αντιμετωπίζουν δικαστήρια. Δεν τους στέλνουν φυλακή».
Ειδήσεις σήμερα
Κατώτατος μισθός: Αυξήσεις από 50 ως 235 ευρώ στους χαμηλόμισθους [αναλυτικοί πίνακες με τα ποσά]
Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Ο Μακρόν έφυγε κεφάτος από το ντιμπέιτ – Τι λένε διεθνείς αναλυτές
Πάτρα: Στην αντεπίθεση η Πισπιρίγκου – Γιατί είναι έτοιμη να κάνει μήνυση στον Δασκαλάκη