Τώρα, η Χαντίτζα μεγαλώνει το παιδί της – που δεν έχει καν όνομα, ακόμα – σε μία σκηνή στην άκρη του δρόμου. Ευτυχώς, τόσο η λεχώνα όσο και η κορούλα της δεν τραυματίστηκαν από τον ολέθριο σεισμό, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.100 ανθρώπους.
Το νοσοκομείο στο Μαρακές, όπου γέννησε η νεαρή κοπέλα, εκκενώθηκε ευτυχώς γρήγορα. Μετά από έναν συνοπτικό έλεγχο, στη Χαντίτζα ζητήθηκε να φύγει από το μαιευτήριο, μόλις τρεις ώρες μετά τη γέννα.
«Μας είπαν ότι έπρεπε να φύγουμε, λόγω του φόβου των μετασεισμών», δήλωσε η Χαντίτζα. Με το νεογέννητό τους στα χέρια, η Χαντίτζα και ο σύζυγός της προσπάθησαν να πάρουν ταξί για να πάνε στο σπίτι τους στο Ταντάρτ στα βουνά του Άτλαντα, περίπου 65 χιλιόμετρα από το Μαρακές.
Στην πορεία, όμως, διαπίστωσαν ότι οι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι λόγω των κατολισθήσεων και κατάφεραν να φτάσουν μόνο μέχρι το χωριό Άσνη. Από εκείνη την ώρα η οικογένεια μένει σε μια σκηνή δίπλα στον κεντρικό δρόμο.
«Δεν έχω λάβει καμία βοήθεια από τις αρχές», τόνισε η Χαντίτζα κρατώντας το μωρό της, ενώ προστατεύεται από τον δυνατό ήλιο κάτω από ένα κομμάτι μουσαμά. «Ζητήσαμε από μερικούς κατοίκους σε αυτό το χωριό να μας δώσουν κουβέρτες, για να έχουμε κάτι να καλυφθούμε».
Από τότε η Χαντίτζα και ο σύζυγός της κατάφεραν να φτιάξουν μια σκηνή με τα απολύτως βασικά, ενώ έχουν μόνο ένα σετ ρούχων για το μωρό τους. Κάποιοι φίλοι τους από την πόλη είπαν στην οικογένεια, ότι το σπίτι τους έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από το σεισμό. Το μέλλον τους παραμένει για την ώρα αβέβαιο.
Πρόκειται για μια από τις πολλές τραγικές ιστορίες ανθρώπων, που σώθηκαν από τον φονικό σεισμό στο Μαρόκο.
Σεισμός στο Μαρόκο: Μάχη με τον χρόνο για να βρεθούν οι τελευταίοι επιζώντες – Στους 2.122 οι νεκροί
Διασώστες που έχουν πλέον την υποστήριξη ομάδων από το εξωτερικό, συνεχίζουν σήμερα (11/9) την ολοένα πιο αγωνιώδη κούρσα με τον χρόνο για να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια και να προσφέρουν βοήθεια στους εκατοντάδες άστεγους, τα σπίτια των οποίων μετατράπηκαν σε σωρούς από ερείπια, 48 ώρες και πλέον μετά τον σεισμό που άφησε πίσω πάνω από 2.100 νεκρούς.
Οι αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν χθες Κυριακή (10/9) το βράδυ ότι ανταποκρίθηκαν θετικά, «σε αυτό το στάδιο», στις προσφορές τεσσάρων χωρών «να στείλουν ομάδες έρευνας και διάσωσης». Πρόκειται για την Ισπανία, τη Βρετανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι ομάδες αυτές θα έρθουν σε επαφή με τις ομόλογές τους στο Μαρόκο για να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών, εξήγησε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.
The #Morocco earthquake tragedy update #MoroccoEathquake #AFP pic.twitter.com/MZrrLDvOwf
— Stephen Mutoro (@smutoro) September 10, 2023
Η Ισπανία ανακοίνωσε πως ήδη έστειλε στο Μαρόκο 86 διασώστες, συνοδευόμενους από οκτώ ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ ανθρωπιστική πτήση απογειώθηκε χθες Κυριακή το βράδυ από την αεροπορική βάση Αλ Ουντάιντ του Κατάρ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Και άλλες προσφορές ενδέχεται να γίνουν δεκτές, ανάλογα με το πώς «θα εξελιχθούν οι ανάγκες», πρόσθεσε το υπουργείο.
The death toll in Morocco’s earthquake soared past 2,000 as rescuers searched through mud and rubble for possible survivors, while many in Marrakech spent a second night sleeping on the streets with their homes no longer safe to inhabit https://t.co/i6eW5zlti2 pic.twitter.com/QLQOrbm3kY
— Reuters (@Reuters) September 10, 2023
Αρκετές χώρες, από τη Γαλλία ως τις ΗΠΑ περνώντας από το Ισραήλ, προσέφεραν τη βοήθειά τους στο Μαρόκο μετά τον καταστροφικό σεισμό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2.122 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 2.421, κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από το υπουργείο Εσωτερικών.
Εν αναμονή της ανάπτυξης των ξένων ομάδων έρευνας και διάσωσης στο πεδίο, οι μαροκινές αρχές άρχισαν να στήνουν σκηνές στον Άνω Άτλαντα, όπου χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς όταν χτύπησε ο σεισμός.
According to state TV, a powerful M7,2 (M6,8) earthquake struck #Morocco last night, sadly, killed at least 632 people.
According to @Reuters, Morocco’s geophysical centre said the quake struck the Ighil area of the High Atlas with a magnitude of 7.2. The U.S. Geological Survey… pic.twitter.com/EFr4RKc9oG
— Global Crisis (@_GlobalCrisis_) September 9, 2023
Σκηνικό αποκάλυψης
Σωστικά συνεργία, εθελοντές και μέλη των ενόπλων δυνάμεων αναζητούν επιζήσαντες και προσπαθούν να ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια, κυρίως σε χωριά στην επαρχία Αλ Χάουζ, επίκεντρο του σεισμού, νότια της τουριστικής πόλης Μαρακές, στο κεντρικό τμήμα του βασιλείου.
Στο Τιχτ, μικρό χωριό κοντά στην Αντάσιλ, μόνο ένας μιναρές και μια φούχτα άβαφα σπίτια από άργιλο απέμεναν όρθια με φόντο σκηνικό αποκάλυψης. «Η ζωή τέλειωσε εδώ», συνόψισε ο Μοχσίν Αξούμ, 33 ετών, κάτοικος. «Το χωριό είναι νεκρό».
Όχι μακριά, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έσκαβαν τάφους για τα θύματα, ενώ άλλα έστηναν κίτρινες σκηνές για τους επιζήσαντες που έχουν μείνει άστεγοι.
Ο σεισμός έγινε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Ήταν ισχύος 7 βαθμών, σύμφωνα με το μαροκινό κέντρο επιστημονικής και τεχνικής έρευνας, 6,8 βαθμών σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS). Σε κάθε περίπτωση, ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στο Μαρόκο.
#BREAKING #Morocco “A Moroccan official said: Dozens of people died as a result of the earthquake” – Reuters. pic.twitter.com/RDZRuH7unW
— The National Independent (@NationalIndNews) September 9, 2023
Μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, η αλληλεγγύη αρχίζει να οργανώνεται στο Μαρακές, όπου πολλοί κάτοικοι πήγαν σε νοσοκομεία να δώσουν αίμα.
«Συγκεντρώνουμε τρόφιμα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στις σεισμοπαθείς περιοχές», είπε ο Ιμπραήμ Νασίτ, μέλος της οργάνωσης Draw Smile, που σκοπεύει να σχηματίσει «ιατρικό καραβάνι» που θα πάει στις σκληρότερα πληγείσες περιοχές.
«Θεωρώ πως οι προμήθειες σε τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν σήμερα φθάνουν για να υποστηρίξουν εκατό οικογένειες για μια εβδομάδα», πρόσθεσε ο Αμπντελατίφ Ραζούκι, αντιπρόεδρος της ίδιας οργάνωσης.
«Μεγάλα ρήγματα»
Ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος προειδοποιούν ότι οι επόμενες «24 ως 48 ώρες θα είναι κρίσιμες» ως προς τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι θα υπάρχουν ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν «για μήνες, αν όχι για χρόνια».
The most powerful earthquake to strike Morocco in decades killed more than 1,000 people and injured hundreds more. The magnitude 6.8 quake struck in the High Atlas mountains and damaged historic buildings in Marrakech https://t.co/Kbjh5DV06K pic.twitter.com/y7PVAvy4Gj
— Reuters (@Reuters) September 9, 2023
Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, πέρα από τα ισοπεδωμένα χωριά, η αρχιτεκτονική κληρονομιά του βασιλείου επλήγη επίσης από τον σεισμό. Στη Μαρακές, στη μεντίνα, την παλιά πόλη, οι καταστροφές είναι κατά τόπους τρομακτικές.
Επάλξεις τειχών του 12ου αιώνα στα όρια της αυτοκρατορικής πόλης, την οποία ίδρυσε το 1070 η δυναστεία των Αλμοραβιδών, παραμορφώθηκαν.
«Μπορούμε να πούμε πως (οι ζημιές) είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι θα περίμενε κανείς. Διαπιστώσαμε μεγάλα ρήγματα στον μιναρέ του [σ.σ. ισλαμικού τεμένους] Ελ Κετσίμπα [στα αραβικά, Κουτουμπιά στα γαλλικά], το πιο εμβληματικό κτίριο, καθώς επίσης και την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του μιναρέ του ισλαμικού τεμένους Χαρμπούς», στην πλατεία Τζάμα ελ Φάνα, τόνισε ο Ερίκ Φαλ, περιφερειακός διευθυντής του γραφείου της UNESCO για το Μαγρέμπ.
Αυτός ο σεισμός είναι ο φονικότερος στο Μαρόκο έπειτα από εκείνον που κατέστρεψε την Αγκαντίρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, την 29η Φεβρουαρίου 1960. Σχεδόν 15.000 άνθρωποι –το ένα τρίτο των κατοίκων της πόλης– είχαν χάσει τη ζωή τους τότε.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός στο Μαρόκο: Μάχη με τον χρόνο για να βρεθούν οι τελευταίοι επιζώντες – Στους 2.100 οι νεκροί
11 Σεπτεμβρίου 2001: Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο
Βίντεο – σοκ: Δολοφόνος σκαρφαλώνει στον τοίχο φυλακής «σαν αράχνη» και δραπετεύει