Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ερευνάται από την υπηρεσία για τα Κοινοβουλευτικά Πρότυπα αναφορικά με το εάν τήρησε τους κανόνες σε σχέση με τη συμμετοχή της συζύγου του σε εταιρία για τη φροντίδα και τη μέριμνα παιδιών, η οποία επρόκειτο να επωφεληθεί από τη νέα κυβερνητική πολιτική. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν εγείρει ερωτήματα σχετικά με δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν μέτοχος εταιρίας που θα επωφελείτο από την κυβερνητική στήριξη στον τομέα της παιδικής μέριμνας, όπως αυτή ανακοινώθηκε στον προϋπολογισμό του Μαρτίου.
Μετοχές
Ο επίτροπος για τον Κώδικα Διαγωγής των μελών δεν έδωσε λεπτομέρειες για την έρευνα. Εγινε γνωστό, πάντως, ότι η Αξάτα Μέρθι, κληρονόμος τεράστιας περιουσίας στην Ινδία, έχει μετοχές στη λονδρέζικη εταιρία παιδικής φροντίδας Koru Kids, ένα δεδομένο το οποίο δεν είχε δημοσιοποιήσει ο Σούνακ όταν ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδότηση 4 δισεκατομμυρίων στερλινών για τον τομέα στον πρόσφατο κυβερνητικό προϋπολογισμό.
«Θα συνεισφέρουμε στην έρευνα, ώστε να διευκρινιστεί πως όλα έχουν δηλωθεί με διαφάνεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σούνακ, σε μια προσπάθεια να προλάβει τα δημοσιεύματα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει σχεδόν έναν χρόνο μέχρι τις εθνικές εκλογές και έως τότε θέλει να ισχυροποιήσει τη δική του θέση και να δώσει ώθηση στο κόμμα του, κλείνοντας τα ζητήματα που αφορούν την πρώτη κυρία.
Στο προσκήνιο ξανά τα οικονομικά της πρώτης κυρίας
Δεν είναι η πρώτη φορά που η πρώτη κυρία της Βρετανίας βρίσκεται στο προσκήνιο. Οταν ο Σούνακ είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας τον περασμένο Οκτώβριο, είχε προκαλέσει αίσθηση το γεγονός ότι η Μέρθι δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της χώρας, αποφεύγοντας έτσι φορολογικές υποχρεώσεις εκατομμυρίων στερλινών για τα κέρδη της από τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Αν και η επιλογή της να μη φορολογείται στη Βρετανία -υπό το καθεστώς του «μη μόνιμου κατοίκου»- δεν είναι παράνομη, πολλοί έθεσαν ζήτημα πολιτικής ορθότητας και ηθικής, καθώς φοροδιαφεύγει στη χώρα όπου ο σύζυγός της ήταν υπουργός Οικονομικών και τώρα πρωθυπουργός.
Τότε, ο Σούνακ είχε δηλώσει ότι διατηρούσε το καθεστώς για συναισθηματικούς λόγους, «επειδή αγαπάει την πατρίδα της, την Ινδία». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Μέρθι παραδέχθηκε ότι ήταν για φορολογικούς λόγους, κάτι το οποίο ήταν «απόλυτα νόμιμο». Επειτα από τον σάλο που προκλήθηκε, πάντως, παραιτήθηκε του καθεστώτος και υποσχέθηκε να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούν.
Η περιουσία της Μέρθι έχει βρεθεί στη δημόσια σφαίρα συζητήσεων, τόσο στο πλαίσιο της μικροπολιτικής -για το πόσο κοστίζουν τα ρούχα και τα αξεσουάρ της- όσο και για τις πολιτικές ενός πρωθυπουργού που η οικονομική του επιφάνεια τον κατατάσσει εκτός πραγματικότητας των προβλημάτων των πολιτών.
Ζάπλουτοι
Ο Σούνακ και η Μέρθι είναι πλουσιότεροι από τον ένοικο των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, σημειώνουν τα ρεπορτάζ, καθώς η περιουσία του πρωθυπουργικού ζεύγους ανέρχεται σε 830 εκατομμύρια ευρώ («Sunday Times Rich List») -425 εκατ. ο μονάρχης. Τα χρήματα προέρχονται, κυρίως, από το μερίδιο των 490 εκατομμυρίων ευρώ που κατέχει η Μέρθι στην εταιρία του πατέρα της, του Ινδού μεγιστάνα της πληροφορικής, Ναραγιάνα Μέρθι.
Η Μέρθι είναι διευθύντρια της επενδυτικής εταιρίας Catamaran Ventures, ενώ το 2010 προώθησε τη δική της μάρκα μόδας, Akshata Designs. Η μητέρα της, Σουντά Μέρθι, είναι η πρώτη γυναίκα μηχανικός που εργάστηκε για την τότε μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας, σύμφωνα με τον «Guardian». Είναι περισσότερο γνωστή για το κοινωνικό της έργο και τη συμβολή της στη λογοτεχνία.
Η Αξάτα πήγε στο ιδιωτικό φιλελεύθερο «Claremont McKenna College» στην Καλιφόρνια, όπου σπούδασε οικονομικά και γαλλικά, πριν μετακομίσει στο «Fashion Institute of Design and Merchandising» στο Λος Αντζελες. Εργάστηκε για τις Deloitte και Unilever πριν κάνει το MBA της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Εκεί γνώρισε τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος είχε κερδίσει μια υποτροφία και σε διάστημα τεσσάρων ετών παντρεύτηκαν σε μια διήμερη τελετή στο Μπανγκαλόρ, στην οποία συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες.