Ηδη από χθες το απόγεμα βρίσκεται στο νότιο αιγυπτιακό αεροδρόμιο του Ασουάν στρατιωτική μας δύναμη, την οποία ανακοίνωσε χθες σε έκτακτη ενημέρωση ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πρόκειται για δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27J, καθώς και επίλεκτη ομάδα αποτελούμενη από 15 κομάντο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (με επικεφαλής ταξίαρχο των Ειδικών Δυνάμεων/ΕΤΑ). Στην αποστολή περιλαμβάνεται ιατροφαρμακευτικό προσωπικό, ενώ συμμετέχει και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αφρικανικών/Υποσαχάριων Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών (Α8), πρέσβης Κωνσταντίνος Σούλιος. Από πολιτικής πλευράς συμμετέχει στην αποστολή ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ορισμένοι από τους Ελληνες που θα επιστρέψουν στη χώρα μας έχουν συγκεντρωθεί στη γαλλική πρεσβεία στο Χαρτούμ.
Νωρίς χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών/Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, υπό τον Νίκο Δένδια και με τη συμμετοχή του πρέσβη Κ. Σούλιου, καθώς και του επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, αντιστρατήγου Δημητρίου Χούπη (έμπειρου αξιωματικού και διατελέσαντα μέχρι πρόσφατα ως διοικητή της ΑΣΔΕΝ), για προετοιμασία/εφαρμογή του επιτελικού σχεδίου «Κόσμος».
Ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι η χώρα μας είναι σε συντονισμό και με άλλα κράτη της Ε.Ε. (που προβαίνουν ή θα προβούν σε παρόμοιες ενέργειες, δηλαδή ενδεχόμενες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών τους από το Χαρτούμ ή και άλλες προσβάσιμες πόλεις της αχανούς αφρικανικής χώρας (είναι 14-15 φορές μεγαλύτερη εκτασιακά της Ελλάδος). Μάλιστα ο ΥΠΕΞ το θέτει σήμερα ως θέμα άμεσης προτεραιότητας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο (που συγκαλείται υπό τη σουηδική προεδρία της Ενωσης και με παρουσία του αρμόδιου επιτρόπου Ισπανού Ζοζέπ Μπορέλ).
Επιπρόσθετα ο Ελληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι από το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών με την οποία έγινε σύσταση στους Ελληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν και όσοι βρίσκονται εκεί να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις λόγω των σφοδρών μαχών, δράσης ελεύθερων σκοπευτών κ.ά. Ανήμερα του Πάσχα στις 16 Απριλίου, το ΥΠΕΞ επανέλαβε τις οδηγίες και ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί. Η πρεσβεία στο Κάιρο (με ενεργό εμπλοκή του πρέσβη μας Νικόλαου Γαριλίδη) διατηρεί διαρκή επαφή με τον μητροπολίτη Σάββα και τον επίτιμο πρόξενο κ. Παγουλάτο. Συγχρόνως ενεργοποιήθηκε από την αρχή η μονάδα διαχείρισης κρίσεων, που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Ε.Ε. και συνεδριάζει κάθε πρωί και απόγευμα μαζί με το υπουργείο Αμυνας. Τις τελευταίες ημέρες ο «Ε.Τ.» (με σειρά άρθρων) παρουσίασε αναλυτικά τις εξελίξεις στο Σουδάν, ως και ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.
Ο Νίκος Δένδιας είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας Ζοζέπ Μπορέλ, τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαρόπουλου, αλλά και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη, ενώ η κατάσταση στο Σουδάν καθημερινά χειροτερεύει και η τριήμερη ανακωχή για το τέλος της μουσουλμανικής γιορτής του Ραμαζανιού παραβιάζεται από τις παραστρατιωτικές δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του πολέμαρχου Χεμέτι και από τον σουδανικό στρατό του στρατηγού Μπουρχάν. Ενήμερη είναι και η κυπριακή πρεσβεία στο Κάιρο.
ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Απομακρύνθηκαν 75 διπλωμάτες ΗΠΑ
Οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια επισφαλή εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στο εμπόλεμο Σουδάν τα χαράματα της Κυριακή, ενεργώντας μέσα και έξω από την πρωτεύουσα Χαρτούμ, με ελικόπτερα που προσγειώθηκαν σε διάφορα σημεία (ελικοδρόμιο πρεσβείας κ.λπ.). Δεν ακούστηκαν πυροβολισμοί και δεν αναφέρθηκαν απώλειες. Με τον τελευταίο Αμερικανό υπάλληλο της πρεσβείας εκτός Σουδάν, η Ουάσιγκτον διά στόματος του ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν έκλεισε επ’ αόριστον τη διπλωματικό-στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ στο Χαρτούμ.
Ομως εκεί παρέμειναν χιλιάδες ιδιώτες (Αμερικανοί πολίτες). Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να πραγματοποιηθεί μια ευρύτερη αποστολή εκκένωσης. Οι μάχες μεταξύ δύο αντιπάλων Σουδανών διοικητών εισήλθαν στην ένατη μέρα τους χθες, προκαλώντας το συνεχές κλείσιμο του κύριου διεθνούς αεροδρομίου και αφήνοντας δρόμους εκτός της χώρας υπό τον έλεγχο παραστρατιωτικών ενόπλων.
Αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα κάνουν λόγο για εμπλοκή περίπου 100 επίλεκτων στρατιωτών των ΗΠΑ (που στάθμευαν στο Τζιμπουτί), ως και έξι ελικοπτέρων MH-47 να πραγματοποιούν τη σχετική επιχείρηση. Μετέφεραν αεροπορικώς και τους περίπου 75 εναπομείναντες Αμερικανούς διπλωματικούς υπαλλήλους από μια ζώνη προσγείωσης στην πρεσβεία (ελικοδρόμιο) σε μια άγνωστη τοποθεσία στην Αιθιοπία.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Διοίκηση Αφρικής των ΗΠΑ/AFRICOM στη Στουτγάρδη με επικεφαλής τον στρατηγό Μάικ Λάγκλεϊ, ως και ο επικεφαλής του διακλαδικού επιτελείου των αμερικανικών Ενοπλων Δυνάμεων, στρατηγός Mαρκ Μίλεϊ, ήταν σε επαφή και με τις δύο αντιμαχόμενες φατρίες πριν και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για να διασφαλίσουν ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα είχαν ασφαλή διέλευση για τη διεξαγωγή της εκκένωσης.
Οι εκκενώσεις πρεσβειών που πραγματοποιούνται από το στρατό των ΗΠΑ είναι σχετικά σπάνιες και συνήθως λαμβάνουν χώρα μόνο υπό ακραίες συνθήκες. Οταν διατάζει μια πρεσβεία να αποσύρει το προσωπικό ή να αναστείλει τις εργασίες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτιμά να αφήνει ορισμένο προσωπικό του να αναχωρεί με άλλους τρόπους, μεταφορές (αν αυτό είναι μια επιλογή). Οταν η πρεσβεία στο Κίεβο έκλεισε προσωρινά λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το προσωπικό χρησιμοποίησε εμπορικά μέσα μεταφοράς για να αποχωρήσει από την ουκρανική πρωτεύουσα για το Λβιβ της Δυτικής Ουκρανίας και την Πολωνία. Ωστόσο, σε πολλές άλλες πρόσφατες περιπτώσεις, ιδίως στο Αφγανιστάν το 2021, οι συνθήκες κατέστησαν αδύνατες τις πολιτικές αναχωρήσεις, για αυτό και χρησιμοποιήθηκε η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (μαζικά) για την εκκένωση 135.000 Αμερικανών, Ευρωπαίων και Αφγανών.
Δέχθηκε πυρά η γαλλική αυτοκινητοπομπή
Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις εκκένωσης διπλωματικών αποστολών στο Χαρτούμ, από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.
Γαλλική αυτοκινητοπομπή δέχθηκε πυρά, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, το οποίο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι εκκενώνει το διπλωματικό προσωπικό και τους πολίτες, δεν σχολίασε κάτι πάνω σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 21 Ελληνες παραμένουν στη γαλλική πρεσβεία στο Σουδάν και δεν έχουν αναχωρήσει.
Ο σουδανικός στρατός κατηγόρησε επίσης τις RSF ότι επιτέθηκαν και λεηλάτησαν μια αυτοκινητοπομπή του Κατάρ που κατευθυνόταν στο λιμάνι του Πορτ Σουδάν. Η Ντόχα δεν εξέδωσε άμεση δήλωση για κανένα περιστατικό.
Η Αίγυπτος δήλωσε, ακόμα, ότι ένα μέλος της αποστολής της στο Σουδάν τραυματίστηκε από πυροβολισμό, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη απομακρύνει πολίτες των χωρών του Κόλπου από το Πορτ Σουδάν προς στην Ερυθρά Θάλασσα από το Χαρτούμ, ενώ και η Ιορδανία θα χρησιμοποιήσει την ίδια διαδρομή για τους υπηκόους της.
Η Αίγυπτος, η οποία έχει περισσότερους από 10.000 πολίτες στο Σουδάν, προέτρεψε τους υπηκόους της εκτός Χαρτούμ να κατευθυνθούν στο προξενείο της στο Πορτ Σουδάν και σε ένα προξενικό γραφείο στο Βάντι Χάλφα στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Επίσης επέστρεψε εσπευσμένα από τη Νέα Ζηλανδία χθες στο Λονδίνο ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέιμς Κλέβερλι για να συντονιστεί με τις αποφάσεις της ειδικής ομάδας χειρισμού κρίσεων COBRA που αποφάσισε (με εντολή του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ) την εκκένωση της διπλωματικής αποστολής του Ηνωμένου Βασιλείου στο Χαρτούμ.
Η Ολλανδία συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια να απομακρυνθούν ξένοι πολίτες από το Σουδάν, δήλωσε χθες βράδυ ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Γουόπκε Χόουκστρα. Η Ολλανδία συμμετέχει με μια ομάδα από την Ιορδανία. «Θα κάνουν ό,τι μπορούν για να απομακρύνουν τους Ολλανδούς από εκεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με περισσότερη ασφάλεια», έγραψε ο Χόουκστρα στο Twitter. Στο μεταξύ χθες βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απομακρύνει τους περίπου 600 πολίτες της χώρας από το Σουδάν.
Η Γερμανία απομακρύνει 101 ανθρώπους από το Σουδάν αεροπορικώς
Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Κυριακή την απομάκρυνση με στρατιωτικό αεροσκάφος 101 ανθρώπων από το Σουδάν, καθώς πολλοί ξένοι υπήκοοι και διπλωμάτες εκκενώνονται με πρωτοβουλία διαφόρων κυβερνήσεων έπειτα από μια εβδομάδα και πλέον φονικών εχθροπραξιών ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς.
«Το πρώτο Airbus A400M βρίσκεται εν πτήσει από την Ιορδανία με τους 101 απομακρυνθέντες», ανέφερε η Μπούντεσβερ μέσω Twitter, διευκρινίζοντας πως άλλα δύο τέτοια αεροσκάφη θα σταλούν στο Σουδάν για να συμμετάσχουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση Γερμανών.
Στον κατάλογο του υπουργείου Εξωτερικών με τα πρόσωπα που θα πρέπει να απομακρυνθούν βρίσκονται πάνω από 300 υπήκοοι Γερμανίας. Επιδιώκεται να μεταφερθούν επίσης υπήκοοι κρατών-εταίρων της Γερμανίας, εάν είναι εφικτό.
Η αποστολή, με τη συμμετοχή 1.000 και πλέον μελών των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων, προετοιμαζόταν για μέρες. Η πρώτη πτήση θα εκτελείτο την Τετάρτη, αλλά αναγκαστικά ακυρώθηκε, λόγω των συνθηκών στο Σουδάν.
Η Ιταλία απομακρύνει τους υπηκόους της από το Σουδάν και απευθύνει έκκληση για διάλογο
Η Ιταλία απομάκρυνε χθες Κυριακή όλους τους υπηκόους της που είχαν ζητήσει να εγκαταλείψουν το Σουδάν, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζόρτζα Μελόνι, η οποία απηύθυνε έκκληση να «τελειώσει ο πόλεμος και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις».
«Όλοι οι συμπολίτες μας που είχαν ζητήσει να φύγουν απομακρύνθηκαν», ανέφερε η πρωθυπουργός σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Ανάμεσα στους ανθρώπους που απομακρύνθηκαν «βρίσκονταν επίσης αλλοδαποί», διευκρίνισε.
Νωρίτερα χθες ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της, ο Αντόνιο Ταγιάνι, αναφέρθηκε στην εκκένωση από τον ιταλικό στρατό «περίπου 200 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων Ελβετών και μελών της αποστολικής νουντσιατούρας (σ.σ. της διπλωματικής αποστολής του Βατικανού στο Σουδάν). Μέσω Twitter, ο κ. Ταγιάνι διευκρίνισε πως οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν βρίσκονταν «εν πτήσει προς το Τζιμπουτί».
Η κυρία Μελόνι κάλεσε χθες βράδυ να «τερματιστεί ο πόλεμος» και «να αρχίσουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν (στον σχηματισμό) πολιτικής κυβέρνησης».
Από τη 15η Απριλίου, οι δυο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία από το πραξικόπημα του 2021 έχουν αρχίσει ανελέητο πόλεμο.
Σύμφωνα με τους αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 3.700 και πλέον. Έχουν επίσης εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες άμαχους, που πήραν τον δρόμο προς άλλες πολιτείες του Σουδάν ή προς γειτονικές χώρες, το Τσαντ και την Αίγυπτο. Και προκάλεσαν την κινητοποίηση πολλών κυβερνήσεων για την κατεπείγουσα απομάκρυνση των πολιτών τους.
Η Ισπανία ανακοινώνει πως απομάκρυνε περίπου 100 ανθρώπους από το Σουδάν
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Κυριακή την εσπευσμένη απομάκρυνση περίπου εκατό ανθρώπων από το Σουδάν, με φόντο αποστολές εκκένωσης ξένων υπηκόων και διπλωματών, έπειτα από μια εβδομάδα και πλέον φονικών μαχών ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς.
«Ισπανικό στρατιωτικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το Χαρτούμ λίγο πριν από τις 23:00 (00:00 ώρα Ελλάδας) με περίπου εκατό επιβάτες», σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, που διευκρινίζει πως το αεροσκάφος μεταβαίνει στο Τζιμπουτί.
Η εμπλοκή του Χαφτάρ στον εμφύλιο
Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές τόνισαν στον υπογράφοντα ότι ο εκκεντρικός Λίβυος πολέμαρχος Χαφτάρ θα μπορούσε να βυθίσει το Σουδάν σε μια παρατεταμένη «εφιαλτική» σύγκρουση. Ο Χαφτάρ βοήθησε στην προετοιμασία των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), της Πολιτοφυλακής που τώρα μάχεται για τον έλεγχο του Σουδάν, για μάχες πριν από την καταστροφική βία που ξέσπασε στις 15 Απριλίου. Η εμπλοκή του Χάφταρ, ο οποίος διοικεί μεγάλο μέρος του ανατολικού τμήματος της Λιβύης, εγείρει φόβους για μια μακροχρόνια σύγκρουση στο Σουδάν που τροφοδοτείται από εξωτερικά συμφέροντα. Οι αναλυτές μού περιέγραψαν ένα «εφιαλτικό σενάριο» πολλών περιφερειακών παραγόντων και δυνάμεων να πολεμούν έναν πόλεμο διά «αντιπροσώπων» στη χώρα με πληθυσμό περισσότερους από 45 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ειδήσεις σήμερα
ΕΝΦΙΑ 2023: Ποιοι θα πληρώσουν, ποιοι θα… γλιτώσουν
Ρίσι Σούνακ: Πονοκέφαλος οι επιχειρήσεις της συζύγου του
Χριστίνα Ωνάση: Στην Ελλάδα ο τρίτος σύζυγος της Σεργκέι Καούζοφ για το μνημόσυνο