Η Πολωνία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας, έχει άμεσα σύνορα τόσο με τον θύλακα του Καλίνινγκραντ (τον οποίο η Μόσχα έχει έντονα στρατιωτικοποιήσει ειδικά με πυραυλικά συστήματα) όσο και με τη Λευκορωσία, που είναι διαχρονικά σύμμαχος της Ρωσίας.
Το Καλίνινγκραντ αποκόπηκε εδαφικά από τη Μόσχα όταν η Λιθουανία έγινε ανεξάρτητη κατά την περίοδο διάλυσης της τότε Σοβιετικής Ενωσης το 1991. «Αν οι σύμμαχοί μας αποφασίσουν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο έδαφός μας ως μέρος ενός πυρηνικού μοιράσματος, για να ενισχύσουν την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», δήλωσε ο Ντούντα, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Fakt».
Ο Ντούντα μίλησε επίσης στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης μετά από την πρόσφατη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις στον ΟΗΕ, ενώ συζήτησε τον πόλεμο στην Ουκρανία ακόμα και με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Τον Μάρτιο, επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον και συναντήθηκε τότε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν. Οι συζητήσεις για την πυρηνική συνεργασία μεταξύ Πολωνίας και ΗΠΑ συνεχίζονται «εδώ και αρκετό καιρό», πρόσθεσε, και συμπλήρωσε: «Εχω ήδη μιλήσει για αυτό αρκετές φορές. Πρέπει να ομολογήσω ότι όταν ρωτήθηκα γι’ αυτό, δήλωσα την ετοιμότητά μας», είπε ο Ντούντα. «Η Ρωσία στρατιωτικοποιεί όλο και περισσότερο το Καλίνινγκραντ και παραβιάζει τον εναέριο χώρο συμμάχων κρατών στη Βαλτική, ενώ πρόσφατα μετέφερε πυρηνικά της όπλα στη Λευκορωσία». Τον Ιούνιο του 2023, ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει στείλει τακτικά πυρηνικά όπλα σε δύο βάσεις στη Λευκορωσία, η οποία γεωγραφικά συνορεύει με την Ουκρανία και την Πολωνία.
Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε χθες τις γνωστές απειλές ότι η υποστήριξη της τρόικα (των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας) στην Ουκρανία τροφοδοτεί σοβαρούς στρατηγικούς κινδύνους, που έχουν αυξήσει πολύ την πιθανότητα μιας άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου. Ο Λαβρόφ είπε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν εμμονή(!) με την ιδέα να επιφέρουν «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία και ότι υπάρχουν κίνδυνοι σε μια τέτοια αντιπαράθεση να οδηγηθούμε σε αυξημένο επίπεδο πλανητικής πυρηνικής σύγκρουσης. Ο Πούτιν υποστήριξε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι η Δύση ενδέχεται να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο, αν στείλει στρατεύματα (πρόταση Μακρόν) για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα έχει τα όπλα για να χτυπήσει στόχους στη Δύση.
ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
Κύπρος: Φρίκη από την αποκάλυψη - Αστυνομικός φέρεται να συνουσιαζόταν με πτώματα (βίντεο)
Αμεση πλέον η αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστής της πολιτείας Βιρτζίνια, Μαρκ Γουόρνερ, ανέφερε χθες ότι οι διατάξεις της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, θα είναι υπό μεταφορά στην Ουκρανία (μέσα στο προσεχές δεκαήμερο),αν η Γερουσία εγκρίνει το νομοσχέδιο για τις συμπληρωματικές πιστώσεις σήμερα, και ο πρόεδρος Μπάιντεν το υπογράψει αύριο. Ο Γουόρνερ εμφατικά δήλωσε στο CBS ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να παράσχει πυραύλους ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία, όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, που πέρασε προχθές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο Γουόρνερ τόνισε τον εκτεταμένο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης που έχουν επιτύχει οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται από τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι κατάφεραν να καταστρέψουν «το 70% των ρωσικών προϋπαρχόντων χερσαίων δυνάμεων εισβολής» (το 67% των ρωσικών αρμάτων μάχης και το 32% των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (APC) τα τελευταία δύο χρόνια πολέμου).
Ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν δήλωσε ότι οΙ ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής «πολλών επιπλέον συμβούλων για την ενίσχυση του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (OCD)» στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο ως και σε διαφόρους οργανισμούς στην ουκρανική πρωτεύουσα και στο Λβιβ.
Οι σύμβουλοι των ΗΠΑ στο Κίεβο θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς αξιωματούχους να σχεδιάσουν,να διατηρήσουν τον αμερικανικό εξοπλισμό που παρέχεται στην Ουκρανία, και να βοηθήσουν τους αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο να συντονίσουν τις νέες αποστολές όπλων μετά την ψήφιση νόμου για τις συμπληρωματικές πιστώσεις.
Μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών των ΗΠΑ έχουν αποθηκευτεί στην Ευρώπη (4 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ) τελούν εν αναμονή και θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε μια ή δύο εβδομάδες (κυρίως μέσω Πολωνίας) στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να γίνει αισθητή οποιαδήποτε διαφορά στο μέτωπο.
Ο στρατηγός ε.α., Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, (USAEUROP) είπε ότι «μπορεί να περάσουν 5-6 εβδομάδες μέχρι να δούμε σημαντικά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης», ενώ ο πρόεδρος Ζελένσκι προειδοποίησε την Κυριακή ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μια εσπευσμένη επίθεση και να εξαπολύσει περαιτέρω επιδρομές, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στο μέτωπο (πριν αφιχθούν οι δυτικές στρατιωτικές ενισχύσεις).