Ο Πούτιν, ο οποίος δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό, ούτε προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, έκανε τα σχόλια σε μια συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους.
Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την Ουκρανία, η αστραπιαία εισβολή της οποίας στο Κουρσκ, τη μεγαλύτερη στη Ρωσία από ξένη δύναμη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είδε χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα να διασχίζουν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου, αιφνιδιάζοντας τη Μόσχα. Ο Αλεξέι Σμιρνόφ, ασκών καθήκοντα κυβερνήτη της περιοχής του Κουρσκ, είπε στον Πούτιν στην ίδια συνάντηση ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ ήταν σταθερή.
Νωρίτερα, ο Σμιρνόφ είπε ότι 133 χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από τις οκτώ συνοριακές περιοχές της περιοχής του Κουρσκ, αλλά παρέμειναν 19 χιλιάδες άνθρωποι.
Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, θα μεταβεί σύντομα στον πυρηνικό σταθμό της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία και αποτελεί στόχο ουκρανικής επίθεσης.
“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε” την επίσκεψη αυτή “την προσεχή εβδομάδα”, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του οργανισμού χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, καθώς η εισβολή που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου προκαλεί κινδύνους για τον τοπικό πυρηνικό σταθμό, σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.
Τουρκία: Εννέα συλλήψεις για τη φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 76 ανθρώπους
Ο ΔΟΑΕ είχε καλέσει σε “μέγιστη αυτοσυγκράτηση” γύρω από την περιοχή μερικές ημέρες αργότερα, καθώς μαίνονταν οι μάχες σε κοντινή απόσταση, “προκειμένου να αποφευχθεί ένα πυρηνικό δυστύχημα που μπορεί να έχει σοβαρές ραδιολογικές συνέπειες”.
Ο Ραφαέλ Γκρόσι είχε πει τότε πως ήταν “προσωπικά σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές των δύο χωρών” ώστε να “συνεχιστεί η ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας” για την κατάσταση, η οποία τότε ήταν υπό έλεγχο σύμφωνα με τους Ρώσους.
Από την έναρξη του πολέμου, ο ΔΟΑΕ απευθύνει συχνά προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού δυστυχήματος, κυρίως στον σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, που έχει καταληφθεί από τον Μάρτιο του 2022 από τη Μόσχα.
Προσώρας εκτός λειτουργίας, υπήρξε στόχος πληγμάτων κατ΄επανάληψη για τα οποία η Ρωσία και η Ουκρανία επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.
Χθες, Τετάρτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως ο Ραφαέλ Γκρόσι επιβεβαίωσε πως είναι έτοιμος να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ στα τέλη Αυγούστου.
“Αναμένουμε πως η κατανόηση του κινδύνου που εκπροσωπούν οι ουκρανικές προκλήσεις εναντίον ρωσικών πυρηνικών σταθμών θα οδηγήσει τη διεύθυνση του IAEA να αναλάβει σαφή δράση προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών στη Ζαπορίζια και στο Κουρσκ”, είπε η Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.
Ειδήσεις σήμερα
Bitcoin: Ο κακός χαμός στην αγορά – Ποιοι εκμεταλλεύονται την «αναμπουμπούλα»
Ετήσιο επίδομα 7.000 ευρώ για να καλυφθούν τα κενά στα νησιά
ΣΥΡΙΖΑ: «Χοντραίνει» το παιχνίδι ο Πολάκης – Νέα «καρφιά» για Κασσελάκη
Κικίλιας: Οι πυροσβέστες μας δίνουν επικίνδυνες μάχες δεν κάνουν σχέδια επί χάρτου