Η γιατρός εφημέρευε μόνη στον τομέα της επί 20 συνεχόμενες ημέρες, καθώς -όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Aδωνις Γεωργιάδης- όλες οι προκηρύξεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την κάλυψη των θέσεων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχουν αποβεί άκαρπες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα έχουν προκηρυχθεί 31 μόνιμες θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Σάμου, εκ των οποίων πάνω από τις μισές απέβησαν άγονες.
«Προβλήματα υπάρχουν, αλλά θα βρούμε και τις λύσεις, μία μία, με σκληρή δουλειά», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας. Ωστόσο, δεν φτάνουν μόνο οι προθέσεις, αλλά χρειάζονται και οι πράξεις. Για τον λόγο αυτόν, και σε συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε στις αρχές καλοκαιριού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επανακαθορίζει τις άγονες περιοχές, με σκοπό να προσαρμόσει ανάλογα και τις αμοιβές των γιατρών και να ενισχύσει τα κίνητρα.
Κοινή Υπουργική Απόφαση -που αναμένεται ίσως και εντός Αυγούστου- προβλέπει νέες στοχευμένες παρεμβάσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης των περιφερειακών υγειονομικών δομών, για τις οποίες δεν υπάρχει ενδιαφέρον για κάλυψη των θέσεων.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται επανακαθορισμός των άγονων περιοχών σε «άγονες Α’» και «άγονες Β’» εάν σε μια περιοχή υπάρχουν διαδοχικά προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες, αλλά και αύξηση των οικονομικών απολαβών σε κάθε κατηγορία ξεχωριστά.
Σήμερα οι άγονες περιοχές Α’ είναι 32 και οι άγονες Β’ είναι 20, ενώ με τη νέα ρύθμιση, αρκετές περιοχές που σήμερα είναι χαρακτηρισμένες ως Β’ θα αναβαθμιστούν σε Α’, έτσι ώστε να αυξηθούν περαιτέρω τα επιδόματα για τους γιατρούς.
Παράλληλα, κάποιες νέες περιοχές που δεν είναι σήμερα χαρακτηρισμένες ως «άγονες» θα ενταχθούν στον πίνακα Β’, ώστε να αυξηθούν οι περιοχές στις οποίες οι γιατροί θα λαμβάνουν επιδόματα.
Συνελήφθη 25χρονος που είχε πυροβολήσει δύο άτομα σε οικισμό στους Αχαρνές
Η αύξηση στα επιδόματα μπορεί να φτάσει ακόμη και στον διπλασιασμό για 6 συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη (Εσωτερικής Παθολογίας, Αναισθησιολογίας, Νεφρολογίας, Παθολογικής Ανατομικής Ακτινολογίας, Ιατρικής Βιολογίας Και Εργαστηριακής Ιατρικής).
Ετσι, στην κατηγορία Α’ θα δίνεται σε όλους τους ιατρούς επιπλέον ποσό 3.600 ευρώ μικτά τον χρόνο, ενώ στις έξι ειδικότητες θα δίνονται 7.200 ευρώ μικτά επιπλέον τον χρόνο.
Στην κατηγορία Β’, αντίστοιχα, θα δίνονται 2.400 ευρώ μικτά τον χρόνο και στην περίπτωση των παραπάνω έξι ειδικοτήτων που είναι σε έλλειψη θα δίνονται 4.800 ευρώ μικτά το έτος.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα ποσά αυτά θα δοθούν σε όλους τους ιατρούς (και όχι μόνο σε όσους κάνουν νέες αιτήσεις) που υπηρετούν στα νοσοκομεία άγονων περιοχών τύπου Α’ και Β’. Οι αυξήσεις που έχουν προταθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να λάβουν σύντομα έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών.
Ταυτόχρονα, σε πρόσφατο νομοσχέδιο, τροποποιήθηκε παλαιότερη διάταξη για να αυξηθεί μηνιαίως κατά 300 ευρώ στις άγονες περιοχές Α’ και κατά 200 ευρώ στις άγονες περιοχές Β’ το επίδομα που χορηγείται στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε νοσοκομεία των αντίστοιχων περιοχών.
Σημειώνεται ότι σήμερα για άγονες περιοχές του καταλόγου Α’ οι γιατροί λαμβάνουν ως επίδομα περίπου 1.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ για την κατάταξη Β’ των άγονων περιοχών το επίδομα φτάνει στο 50% των περιοχών Α’.
Τέλος, πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι τα παραπάνω επιπλέον οικονομικά κίνητρα να μη δίνονται μόνο στους νέους γιατρούς, αλλά και στο σύνολο του ιατρικού προσωπικού των άγονων περιοχών.
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: «Χοντραίνει» το παιχνίδι ο Πολάκης – Νέα «καρφιά» για Κασσελάκη
Από την χλιδή της επιφάνειας στον βυθό – Οι τραγωδίες με ελληνικό χρώμα σε… αβύθιστα σκάφη
Πιερία: Εξιχνιάστηκε κλοπή εξοπλισμού από σχολείο αξίας 28.000 ευρώ
Ιός του Δυτικού Νείλου: Δύο θάνατοι και 24 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα