Όπως σημειώνει το Politico, η Φον ντερ Λάιεν είναι η επιλογή της Γερμανίας, και την Εσθονία εκπροσωπεί η Κάγια Κάλας η οποία προαλείφεται για τη διαδοχή του Ζοζέπ Μπορέλ ως ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Η Φον ντερ Λάιεν έχει ζητήσει από κάθε κράτος-μέλος να προτείνει δύο ονόματα –έναν άνδρα και μία γυναίκα–, εξαιρουμένων των επιτρόπων, που θα παραμείνουν στη θέση τους.
Η ίδια, έπειτα, θα αποφασίσει ποια θα είναι τα πρόσωπα στα οποία θα ανατεθούν τα χαρτοφυλάκια, λαμβάνοντας υπόψη της τη γεωγραφική ισορροπία: εκείνη των πολιτικών παρατάξεων και εκείνη των φύλων. Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει επίσης ξεκαθαρίσει στους ηγέτες ότι επιθυμεί έμπειρους και ικανούς επιτρόπους, οι οποίοι καλό θα ήταν να διαθέτουν εκτελεστική εμπειρία στις πατρίδες τους.
Αρκετές κυβερνήσεις επέλεξαν να αποφύγουν μια δυσάρεστη εσωτερική διαμάχη στέλνοντας πίσω το σημερινό τους πρόσωπο στο Berlaymont, τα κεντρικά γραφεία της Επιτροπής. Εξάλλου, η εμπειρία και η προσωπική τους σχέση με τη von der Leyen θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου χαρτοφυλακίου.
Ο Maroš Šefčovič (Σλοβακία) και ο Valdis Dombrovskis (Λετονία), για παράδειγμα, γνωστοί ως δύο σταθερά χέρια, θα προσθέσουν άλλα πέντε χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο βιογραφικό τους. Το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για την Dubravka Šuica (Κροατία), αν και δεν έχει ακόμη ονομαστεί επίσημα από την κυβέρνησή της. Ο Ολλανδός επίτροπος, Wopke Hoekstra, μπήκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο ως αντικαταστάτης του τσάρου του κλίματος Φρανς Τίμερμανς και επιστρέφει για άλλα πέντε χρόνια, παρόλο που το κόμμα του δεν είναι στην ολλανδική κυβέρνηση. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι Γάλλοι και Έλληνες ηγέτες θα αποφασίσουν να στείλουν πίσω τους σημερινούς επιτρόπους τους, Τιερί Μπρετόν και Μαργαρίτη Σχινά αν και, όπως σημειώνει το Politico, στην περίπτωση της χώρας μας ακούγονται και τα ονόματα της Νίκης Κεραμέως και του Απόστολου Τζιτζικώστα.
Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει παρουσιάσει δημόσια δύο υποψηφίους, όπως ζητήθηκε. Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν καλά ότι η φον ντερ Λάιεν κοιτάζει μια άλλη Επιτροπή με ισορροπία μεταξύ των φύλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα υπάρχουν στα παρασκήνια παζάρια για ονόματα και χαρτοφυλάκια πριν βγει οτιδήποτε επίσημο, για να αποφευχθεί η δημόσια ζημιά σε έναν υποψήφιο που μπορεί να απορριφθεί.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι εθνικοί πολιτικοί μάχονται μεταξύ τους για την υποψηφιότητα. Στη Λιθουανία, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος τσακώνονται ανοιχτά για τον υποψήφιο. Στην Πολωνία ο αγώνας γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και το Βέλγιο, βρίσκονται στη μέση του σχηματισμού νέων κυβερνήσεων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την απόφαση για το όνομα.
Γάζα: Ένας χρόνος μετά το ξέσπασμα του πολέμου- Καμία ελπίδα για εκεχειρία- Πάνω από 40.000 οι νεκροί
Δεν είναι μυστικό ότι η Γαλλία οραματίζεται ένα οικονομικό σούπερ χαρτοφυλάκιο που θα βοηθήσει στην καθοδήγηση της βιομηχανικής ατζέντας του μπλοκ απέναντι στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα — ενδεχομένως με επίβλεψη περιοχών όπου οι Βρυξέλλες έχουν σκληρή δύναμη: το εμπόριο και ο ανταγωνισμός. Αλλά και η Ιταλία ψαρεύει για αυτόν τον ρόλο. Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η φον ντερ Λάιεν αποφασίζει να κρατήσει γλυκιά την ακροδεξιά ηγέτη Giorgia Meloni με μια κορυφαία δουλειά για έναν Ιταλό από το στρατόπεδό της ή να την αφήσει με το πιο συμβολικό νέο χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου.
Η διεύρυνση θα είναι ένα χαρτοφυλάκιο ανώτατου επιπέδου, επειδή οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβει την Ουκρανία θα είναι μια από τις πιο ευαίσθητες πολιτικά εργασίες της Επιτροπής.
Η Φον ντερ Λάιεν θα αποφασίσει ποιος θα αναλάβει ποιο χαρτοφυλάκιο, λαμβάνοντας υπόψη της τη γεωγραφική ισορροπία, εκείνη των πολιτικών παρατάξεων και εκείνη των φύλων. Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ σε αντάλλαγμα για τη στήριξή τους στη Φον ντερ Λάιεν παζαρεύουν για ένα ισχυρό πόστο. Και μια πρόκληση για την πρόεδρο της Κομισιόν θα είναι να βρεθούν αρκετές γυναίκες, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες που προτείνουν γυναίκα υποψήφια έχουν πλεονέκτημα απέναντι σε εκείνους που προτείνουν άνδρα.
Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου για να στείλουν τα ονόματα των υποψηφίων τους. Η Φον ντερ Λάιεν θα αρχίσει από τα μέσα του ερχόμενου μήνα να παίρνει συνεντεύξεις από τους (νέους) υποψηφίους και στη συνέχεια θα αρχίσει να συνθέτει το παζλ του νέου κολεγίου Επιτρόπων.
Οι πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασε η Φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο πριν από την ψηφοφορία για την επικύρωσή της από την Ευρωβουλή θα αποτελέσουν τη βάση των επιστολών που θα αποσταλούν στους νέους επιτρόπους και θα περιγράφουν τι αναμένεται από αυτούς.
Όταν ολοκληρωθεί το έργο της Φον ντερ Λάιεν, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να περάσει από κόσκινο τους νέους επιτρόπους σε ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο. Η Ευρωβουλή μπορεί να απορρίψει υποψηφίους κι αρέσκεται ενίοτε να κάνει επίδειξη δύναμης – όπως είχε κάνει το 2019 απορρίπτοντας τις πρώτες επιλογές των Γάλλων, Ρουμάνων και Ούγγρων επιτρόπων. Σε μια τέτοια περίπτωση η εν λόγω χώρα θα πρέπει να ορίσει νέο υποψήφιο.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν η νέα Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν να έχει συγκροτηθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου.
Ειδήσεις σήμερα
Κατερίνη: Χειροπέδες σε 46χρονο Ιταλό για διακίνηση πέντε Σύρων
Κέιτ Μίντλετον: Τι αρνήθηκε στον Βασιλιά Κάρολο- Η αντίδραση του Ουίλιαμ