«Ήρθαμε εδώ, γιατί η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα για μας, για τις σχέσεις της με τη Μέση Ανατολή και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι Ισραηλινοί που κρατάει ομήρους η Χαμάς από το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου», δήλωσε ο ισραηλινός πρώην διπλωμάτης Ραμ Αβιράμ που συντονίζει την ΜΚΟ Hostages and Missing Persons Family Forum, ο οποίος μαζί με τις οικογένειες δύο απαχθέντων νεαρών Ισραηλινών, έδωσαν συνέντευξη Tύπου το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Πρόκειται για δύο από τις 242 οικογένειες που αγωνιούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, οι οποίες αποφάσισαν να παρουσιάσουν την τραγική υπόθεση των παιδιών τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Εξάλλου όπως ανέφεραν, μόνον το 20-25% αυτών των οικογενειών μπορούν να λειτουργήσουν κοινωνικά, ενώ οι υπόλοιπες δεν το αντέχουν.
Στην αποστολή τους στην Ελλάδα, μια από τις πολλές χώρες που προγραμματίζουν να επισκεφθούν στην Ευρώπη και αλλού, είδαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, η οποία «εξέφρασε την αμέριστη κατανόησή της προς τις μητέρες», τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος υποσχέθηκε ότι μαζί με άλλους πνευματικούς ηγέτες «θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του», τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου ο οποίος με τη σειρά του είπε ότι θα χρησιμοποιήσει όση δύναμη έχει το ελληνικό κοινοβούλιο για την απελευθέρωση των νεαρών Ισραηλινών.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Ζητούν την ελπίδα οι συγγενείς των αγνοουμένων
«Βρήκαμε μεγάλη συμπαράσταση εδώ και ελπίζουμε να έχετε τη δύναμη να βοηθήσετε», είπε ο 26χρονος Ιλάι Νταβίντ, αδελφός του Εβιατάρ του οποίου η τύχη αγνοείται εδώ και 30 ημέρες. Απ’ τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του αδελφού του εκείνο το βράδυ που είχε πάει στο φεστιβάλ, η οικογένεια ζει έναν «εφιάλτη». Προσπαθούμε να ενημερώσουμε, να δημιουργήσουμε εγρήγορση, να έρθει γρήγορα ο Εβιατάρ στο σπίτι και να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.
«Θα συμμαχούσαμε και με τον διάβολο για να το καταφέρουμε» τόνισε, μη κρύβοντας τη συγκίνησή του.Οι δύο μητέρες προσπαθούσαν να αρθρώσουν λόγο ανάμεσα σε λυγμούς, προφέροντας συνεχώς τη λέξη «εφιάλτης».
«Χάσαμε την αίσθηση του χρόνου, ξεχάσαμε την κανονική ζωή, 30 ημέρες δεν ξέρουμε τι γίνεται», είπε η Γκάλια Νταβίντ, μητέρα του Εβιατάρ.
Αποφασίσαμε να πάμε παντού. Δείχνουμε τις φωτογραφίες -που πήραν μέσα από το βίντεο που τους έστειλαν οι απαγωγείς- και λέμε την ιστορία μας, λέει η Ορίτ Μέιρ, μητέρα του Αλμόγκ.
Αποσπάσματα από τα βίντεο αυτά προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ενώ οι οικογένειες κρατούσαν τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους, προκαλώντας συγκίνηση σε όλους τους παρευρεθέντες.
Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πώς θα θέλατε να είναι η επόμενη ημέρα για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, ο αδελφός του Εβιατάρ απάντησε: «Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους Παλαιστίνιους. Το πρόβλημά μας είναι με τη Χαμάς και ότι έκαναν είναι απαράδεκτο. Δεν είναι μόνον πολιτικά αλλά και ανθρωπιστικά απαράδεκτο. Με τους Παλαιστίνιους θέλουμε να βρούμε έναν δρόμο για ειρηνική ζωή».
Τραμπ σε Πούτιν: Σταματήστε τον πόλεμο στην Ουκρανία ή επιβάλλω δασμούς στη Ρωσία
Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου προειδοποιεί την Ευρώπη
«Εάν η Μέση Ανατολή ‘’πέσει’’ στον “άξονα του τρόμου”, η Ευρώπη θα είναι η επόμενη», προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μιλώντας σε 80 ξένους πρέσβεις στην Ιερουσαλήμ. «Και κανείς δεν θα είναι ασφαλής» δήλωσε εμφατικά.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς «δεν είναι μια τοπική μάχη». «Η νίκη μας είναι η δική σας νίκη» υποστήριξε.
Ο Νετανιάχου αποκάλεσε τον αγώνα του Ισραήλ κατά της Χαμάς σαν μια «ευρύτερη μάχη μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας».
«Η βαρβαρότητα καθοδηγείται από έναν ευρύτερο άξονα τρόμου», δήλωσε. «Ο άξονας του τρόμου καθοδηγείται από το Ιράν. Περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς, τους Χούτι και τα άλλα τσιράκια τους. Επιδιώκουν να επαναφέρουν τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο σε έναν Μεσαίωνα. Επιδιώκουν να τορπιλίσουν, να εκτροχιάσουν κάθε πρόοδο προς την ειρήνη».
Ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι αφού το Ισραήλ καταστρέψει τη Χαμάς, θα προσφέρει στον λαό της Γάζας «ένα πραγματικό μέλλον, ένα μέλλον υπόσχεσης και ελπίδας».
Ζήτησε επίσης από τους ξένους διπλωμάτες «να υποστηρίξουν το αίτημα του Ισραήλ για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και να ασκήσουν πίεση στο Κατάρ».
«Πράσινο φως» από την Φον ντερ Λάιεν για τον θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω Κύπρου
«Να φτάσει η βοήθειά μας στον άμαχο πληθυσμό που το έχει ανάγκη» το μήνυμα της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο μέσω της Κύπρου, που θα μπορούσε να συμβάλει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της στους Πρέσβεις της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Η βοήθεια εισέρχεται τώρα από το συνοριακό πέρασμα της Ράφας. Αλλά οι όγκοι παραμένουν πολύ μικροί για να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα. Προτεραιότητά μας είναι να συνεργαστούμε με εταίρους για την ενίσχυση των υλικοτεχνικών ικανοτήτων της Ράφας», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σημείωσε ότι «εργαζόμαστε πάνω σε συμπληρωματικά δρομολόγια. Ένας θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο, που θα εγγυάται μια διαρκή, ρυθμισμένη και ισχυρή ροή βοήθειας. Χαιρετίζω θερμά την εξαιρετική συνεργασία με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνησή του».
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι η ΕΕ «είναι ο μεγαλύτερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε η βοήθειά μας να φτάσει σε αμάχους που έχουν ανάγκη».
«Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για χιλιάδες Παλαιστίνιους. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε στην απομάκρυνση των πολιτών της ΕΕ και των τραυματισμένων Παλαιστινίων», κατέληξε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Έφτασε στην Αίγυπτο το C-130 της Ελλάδας
Η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας κατέφθασε σήμερα με αεροσκάφος C-130 στο αεροδρόμιο El Arish της Αιγύπτου.
Το φορτίο της βοήθειας που συγκεντρώθηκε με μέριμνα των υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας και το οποίο περιλαμβάνει φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό, υποδέχθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο El Arish ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο.
Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει σε ανακοίνωσή του πως μεριμνά, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αιγυπτιακές Αρχές, για την ταχύτερη δυνατή μεταφορά της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Σημειώνεται πως το αεροσκάφος απογειώθηκε το πρωί από την 112 Πτέρυγα Μάχης.
Ειδήσεις σήμερα
Η βασίλισσα Λετίθια σπάει το πρωτόκολλο – Τι σχολιάζουν όλοι στη νέα της εμφάνιση
Έβαν Έλινγκσον: Πέθανε το παιδί θαύμα του Χόλυγουντ – Βρέθηκε νεκρός στην κρεβατοκάμαρά του