Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες πέθαναν στην επίθεση στο Ισραήλ ενώ πρόσθεσε ότι οι πολίτες του Ισραήλ έζησαν μία στιγμή του απόλυτου κακού.
«Είμαστε καθαροί: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί ώστε το Ισραήλ για να έχει όσα χρειάζεται για την άμυνα του. Η Χαμάς δεν αγωνίζεται για τα δίκαια των Παλαιστινίων, προσφέρει μόνο αιματοκύλισμα και τρόμο».
Σε άλλο σημείο του διαγγέλματος του ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η βαρβαρότητα της Χαμάς φέρνει στο μυαλό τις χειρότερες στιγμές του ISIS.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μοιράστηκε παραδείγματα από μερικές από τις φρικτές ιστορίες που έρχονται από την περιοχή: «Γονείς σφαγιάστηκαν, χρησιμοποιώντας το σώμα τους για να προστατεύσουν τα παιδιά τους… Αναφορές για μωρά που σκοτώθηκαν… Γυναίκες βιάστηκαν και της περιέφεραν ως τρόπαια», τόνισε.
«Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην περιοχή και είναι έτοιμες να κάνουν περισσότερα. Λαμβάνουμε μέτρα για να αποτρέψουμε κάθε πιθανή εσωτερική απειλή», συμπλήρωσε.
President Biden calls Hamas’ attack on Israel “an act of sheer evil.” https://t.co/q0k6f4Azw4 pic.twitter.com/eduE04KWer
— CNBC (@CNBC) October 10, 2023
Εν τω μεταξύ, οικογένειες Αμερικανών πολιτών που ίσως κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησαν σήμερα από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να τους βοηθήσει ώστε να επιστρέψουν οι δικοί τους άνθρωποι στα σπίτια τους σώοι και ασφαλείς.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Περίπου 150 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί αλλοδαποί και άλλοι που έχουν διπλή υπηκοότητα, απήχθησαν από τη Χαμάς στην επίθεση που εξαπέλυσε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.
Η Αντριέν Νέτα, 66 ετών, αγνοείται μετά την επίθεση στο κιμπούτς Μπεερί, στο νότιο Ισραήλ, όπου σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι. Τα παιδιά της μιλούσαν στο τηλέφωνο μαζί της «όταν οι τρομοκράτες εισέβαλαν στο σπίτι της», είπε ο 42χρονος γιος της, ο Ναχάρ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Τελ Αβίβ μαζί με συγγενείς άλλων τεσσάρων Αμερικανών πολιτών. «Αυτή ήταν η τελευταία επικοινωνία που είχαμε», πρόσθεσε.
«Η αμερικανική κυβέρνηση, ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών (Άντονι) Μπλίνκεν (…) έχουν την ευθύνη να φέρουν τους Αμερικανούς πολίτες σώους και ασφαλείς στη χώρα τους», τόνισε ο Ναχάρ.Ο Τζόναθαν Ντέκελ-Τσεν, 48 ετών, ο γιος του οποίου αγνοείται επίσης από το Σάββατο, είπε ότι «οι ΗΠΑ (…) πρέπει πάντα να είναι με το μέρος του καλού». «Η Χαμάς είναι το κακό. Αυτό το πράγμα του οποίου γίναμε μάρτυρες, αυτού του είδους η κτηνωδία, αυτή η απανθρωπιά, πρέπει να σταματήσει» είπε ο Ντέκελ-Τσεν, ο οποίος έχει διπλή, ισραηλινή και αμερικανική υπηκοότητα.
Αμερικανοί δημόσιοι λειτουργοί επικοινώνησαν με ορισμένους από τους συγγενείς των θυμάτων, όμως δεν τους έδωσαν παρά ελάχιστες πληροφορίες ή και καμία. Οι ισραηλινές αρχές «δεν έχουν κάνει καμία ανακοίνωση», είπε ο Ναχάρ Νέτα.
Ο Ρούμπι Τσεν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι πληροφορίες που διαθέτει για την τύχη του γιου του, του Ιτάι, δείχνουν ότι είναι «αιχμάλωτος πολέμου».
«Οι ΗΠΑ διαθέτουν πολλούς πόρους. Ζητάμε, εξ ονόματος της οικογένειάς μου (…) να κάνουν ό,τι μπορούν για να τελειώσει αυτό το πράγμα το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ξαναγίνουμε οικογένεια», πρόσθεσε.
Στήριξη σε Νετανιάχου από τον Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε για την υποστήριξη στο Ισραήλ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση με τις ομάδες εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ “για να κατευθύνει τα επόμενα βήματα”.
“Επικοινωνήσαμε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για να συζητήσουμε τον συντονισμό για την υποστήριξη του Ισραήλ, την αποτροπή εχθρικών παραγόντων και την προστασία αθώων ανθρώπων”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης προτού κάνει δημόσιες δηλώσεις για την κατάσταση στο Ισραήλ.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Ερντογάν και Πούτιν «τα ρίχνουν» στις ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, Ερντογάν και Πούτιν παίρνουν τα όπλα τους και βάζουν στο στόχαστρο τις πρακτικές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Σκληρή επίθεση Ερντογάν κατά ΗΠΑ
Σφοδρή κριτική στις ΗΠΑ για την παρουσία τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Συρίας εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.
Συγκεκριμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Το αεροπλανοφόρο τους οι ΗΠΑ το στέλνουν στο Ισραήλ. Τι δουλειά έχει εκεί και τί έρχεται να κάνει; Μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν αλλά και με τα αεροσκάφη που μεταφέρει θα βομβαρδίσει και θα καταστρέψει την Γάζα θα κάνει βήματα για μεγάλες σφαγές», ανέφερε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε στη συνέχεια:
«Πρέπει να το ανακοινώσω αυτό. Σήμερα στη Συρία οι ΗΠΑ έχουν πάνω από 20 βάσεις. Τί δουλειά έχουν οι βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία; Ti γίνεται σε αυτές τις βάσεις; 23 βάσεις. Όλα αυτά δεν πρέπει να τα εξετάσουμε; Oμως δυστυχώς οι ΗΠΑ καταρρίπτουν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας. Όταν οι HΠΑ καταρρίπτουν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μας. η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ; Δεν είμαστε μαζί; Πώς θα το εξετάσουμε; Oταν μας συμφέρει είμαστε εταίροι . Όταν όμως δεν μας συμφέρει άλλο».
Και συνέχισε: «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις τις εκπαιδεύουν οι ΗΠΑ, τις εξοπλίζουν. Και με αυτές τις οργανώσεις και στη Συρία και στη Μέση Ανατολή μετατρέπουν όλη την περιοχή σε λουτρό αίματος! Αυτά να τα δούμε».
Πόλεμος στο Ισραήλ-Πούτιν: Να υπάρξει ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος
Κατά την επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού, Μοχαμέντ Σια αλ Σουντάνι, στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στις εξελίξεις στο Ισραήλ.
Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ απέτυχαν στην προσπάθεια να παρουσιαστούν ως ο ειρηνευτής της περιοχής. Επιπλέον, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι αμέλησε να αναζητήσει τους αναγκαίους συμβιβασμούς που θα ήταν ανεκτοί από κάθε πλευρά, για να υπάρξει επίλυση του ζητήματος.
Ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, λαμβάνοντας όλα τα εδάφη που καταλήφθηκαν από το Ισραήλ στον πόλεμο «Των έξι ημερών» του 1967.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως είναι σε συζητήσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Παλαιστίνιους, έτσι ώστε να υπάρξει μία λύση και να σταματήσει το αιματοκύλισμα.