Ύστερα από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ζελένσκι κλήθηκε να πείσει ένα δικομματικό ακροατήριο, στο πρώτο γνωστό ταξίδι του εκτός Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου.
Τη συνεχή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα της Ουκρανίας για την «ανεξαρτησία και την ελευθερία» της και την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον του Κογκρέσου.
«Τα χρήματά σας δεν είναι ελεημοσύνη». «Είναι μια επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και δημοκρατία την οποία διαχειριζόμαστε με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο» δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας των δύο σωμάτων του αμερικανικού κοινοβουλίου, όπου κυριαρχούσαν τα ουκρανικά εθνικά χρώματα.
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, να σας ευχαριστήσω πολύ για την οικονομική βοήθεια που μας χορηγήσατε και αυτή μπορεί να αποφασίσετε», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.
Η Ουκρανία «κρατάει τις θέσεις της και δεν θα παραδοθεί ποτέ», είπε ακόμη σε άλλο σημείο της ομιλίας του στο Κογκρέσο, καθώς ο πόλεμος στη χώρα που άρχισε με την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου οδεύει να συμπληρώσει δέκα μήνες.
Ο κ. Ζελένσκι προσέφερε στο Κογκρέσο ουκρανική σημαία από την Μπαχμούτ, ένα από τα μέτωπα όπου εκτυλίσσονται οι πιο σφοδρές συγκρούσεις. Είπε ότι του την έδωσαν «οι ήρωές μας» όταν βρισκόταν την προηγουμένη στο μέτωπο. «Όταν ήμουν στην Μπαχμούτ χθες, οι ήρωές μας μου έδωσαν τη σημαία, τη σημαία τους, το λάβαρο αυτών που υπερασπίζονται την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο με τίμημα τη ζωή τους», είπε προτού παραδώσει το ουκρανικό εθνικό σύμβολο με τις υπογραφές στρατιωτών στην απερχόμενη πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ως εκ του αξιώματός της πρόεδρο της αμερικανικής Γερουσίας.
Το όνομα του Ζελένσκι θα προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο ηγετών που έχουν εκφωνήσει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η πρώτη ήταν του βασιλιά Καλάκαουα της Χαβάης το 1874. Εν καιρώ πολέμου, εκφώνησαν ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει επίσης βασιλείς και τον πάπα Φραγκίσκο, τον μοναδικό προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έχει ανέβει στο βήμα του ομιλητή.
Είναι επίσης μια από τις τελευταίες φορές που η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι θα προεδρεύει της συνεδρίασης προτού οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν και επισήμως την πλειοψηφία στις 3 Ιανουαρίου.
ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιτέθηκε στην επίσκοπο η οποία χθες εξέφρασε την ανησυχία της για τους μετανάστες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
Ο σχεδιασμός για την επίσκεψη και την ομιλία του Ζελένσκι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν η Πελόσι συνάντησε τον πρόεδρο του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ.
Τριακόσιες ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι γνωρίζει ότι το Κογκρέσο ελέγχει το «πορτοφόλι» των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ιστορική επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον συμπίπτει χρονικά με τη νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Patriot. Ο ουκρανός πρόεδρος φιλοδοξεί παράλληλα να στείλει μήνυμα στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ παραμένουν στο πλευρό της Ουκρανίας.
Τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας κυριαρχούν στο Κογκρέσο κατά την υποδοχή του Ζελένσκι. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι φορά τακτικά καρφίτσα με τις σημαίες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ έφθασε με μπλε κοστούμι και κίτρινη γραβάτα, περιγράφοντας τον Ζελένσκι ως «ηγέτη που αγωνίζεται για τη ζωή του, την επιβίωση της χώρας του και τη Δημοκρατία».
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι καλωσόρισε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου στην Ουάσιγκτον και λίγο πριν την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 1.8 δισ. με σύστημα Patriot
Κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Λευκό Οίκο είχαν νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ λίγο αργότερα παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε επισήμως το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ΗΠΑ και Ουκρανία έχουν στενή επαφή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά υπογράμμισε ότι ήταν «ιδιαίτερα καλό να συναντιόμαστε από κοντά και να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια».
Παράλληλα, ανακοίνωσε βοήθεια 1,85 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία με πολεμικό υλικό, που περιλαμβάνει σύστημα Patriot μεταξύ άλλων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να ενισχύουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας, διαβεβαίωσε νωρίτερα στην συνάντησή τους ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδεχόμενος τον ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την ανάγκη επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας που θα είναι «δίκαιη» για το Κίεβο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον αμερικανό ομόλογό του για την στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου η πατρίδα του να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την Ουκρανία με ακόμη μια δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1,85 δισεκ. δολαρίων, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
«Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ», είπε ο Ζελένσκι κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, απονέμοντας ένα μετάλλιο στον Μπάιντεν. «Οι Ουκρανοί εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν τον κόσμο», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα επισκεφθεί αργότερα το Κογκρέσο, όπου θα εκφωνήσει ομιλία στις 19:30 (τοπική ώρα, 02:30 ώρα Ελλάδος).
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Ζελένσκι στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απένειμε μετάλλιο στον Μπάιντεν
Ένα στρατιωτικό μετάλλιο απένειμε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην πατρίδα του.
Όπως αφηγήθηκε ο Ζελένσκι στον Μπάιντεν, το συγκεκριμένο μετάλλιο του το έδωσε την προηγούμενη ημέρα ένας Ουκρανός στρατιώτης που πολεμά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, περιγράφοντάς τον ως «πραγματικό ήρωα». Σημείωσε μάλιστα ότι χειριζόταν ένα από τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS.
Ενόψει του ιστορικού ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο στρατιώτης είπε στον Ζελένσκι «Δώσε αυτό στον πρόεδρο», όπως είπε στον Μπάιντεν ο ουκρανός πρόεδρος, δίνοντάς του το μετάλλιο σε μια θήκη με επένδυση από βελούδο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποδέχθηκε το μετάλλιο, κάνοντας λόγο για «μεγάλη τιμή» και εξέφρασε την επιθυμία να ανταποδώσει, προσφέροντας στον ουκρανό στρατιώτη ένα αμερικανικό μετάλλιο από το Ιράκ όπου είχε πολεμήσει ο γιος του, Μπο Μπάιντεν.
«Είσαι ο άνθρωπος της χρονιάς», σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην επιλογή του Ζελένσκι για το σχετικό εξώφυλλο του περιοδικού Time.
Μπάιντεν: Ο Ζελένσκι επιθυμεί μια «δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία, αλλά ο Πούτιν δεν έχει πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σήμερα πως αποκόμισε την αίσθηση ότι ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ανοικτός στην επιδίωξη μιας «δίκαιης» ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, συμπληρώνοντας ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο.
«Είστε ανοικτός στην επιδίωξη μιας δίκαιης ειρηνευτικής συμφωνίας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Ζελένσκι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει αυτόν τον βάναυσο πόλεμο», συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν.
Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διευκρίνισε πως «δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία σημαίνει κανένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Σήμερα κρίνεται το αν θα αποφυλακιστεί ή όχι