Τα έχουν βρει… σκούρα
Η αναφορά Πούτιν ότι διαθέτουμε όλα τα «εργαλεία», προφανώς υπονοώντας το «πυρηνικό χαρτί», τονίζεται συνέχεια και ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες αποκλειστικά από τον Ρώσο πρόεδρο. Η επίκλησή του οφείλεται στην αποτυχία των Ρώσων να καταλάβουν το Κίεβο και άλλες πόλεις. Επίσης, η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με το σύνολο της Δύσης και άλλων κρατών, κάτι που φάνηκε στη σύνοδο (με αμερικανική πρωτοβουλία) μέσα στην εβδομάδα στην αμερικανική αεροπορική βάση στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου. Οι τάχα αξεπέραστοι και ανίκητοι διηπειρωτικοί πύραυλοι είναι μια παλιά ιστορία, που και το 2018 παίχτηκε χωρίς να αποδώσει τα αναμενόμενα… Αλλωστε την ίδια τη Ρωσία στον παγκόσμιο χάρτη δεν τη συμφέρει η πυρηνική χρήση, αλλά για προφανείς λόγους, η αναφορά της από τον προβληματικό Ρώσο πρόεδρο λαμβάνεται υπόψη.
Ο Πούτιν «οπλοποιώντας» το ενεργειακό προσπαθεί να διαιρέσει την Ευρώπη, αλλά για άλλη μία φορά απέτυχε. Είδε ότι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. ισχυροποιήθηκαν, η Ουκρανία υποστηρίζεται πλήρως, ενώ στα ενεργειακά όλα τα κράτη της Δύσης είναι στην τελική φάση της απεξάρτησης από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας. Ολα τα κράτη προχωρούν στην προμήθεια φυσικού αερίου από άλλες πηγές, ενώ τους τελευταίους μήνες τα κράτη συνεργάζονται και δεν αποδέχονται πλέον την ενεργειακή ομηρία από τον καρδινάλιο του Κρεμλίνου. Την ίδια στιγμή οι επιβληθείσες κυρώσεις είναι σαρωτικές και από τα μέσα του καλοκαιριού η Ρωσία θα τις αισθανθεί πάρα πολύ.
Σουηδία, Φινλανδία
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η Ατλαντική Συμμαχία έχει ισχυροποιηθεί και πλέον μεγάλος αριθμός διακλαδικών-πολυεθνικών μονάδων αναπτύχθηκε στα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες κατατίθενται τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Από τον Αρκτικό και τη Σκανδιναβική μέχρι τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα το ΝΑΤΟ είναι πανταχού παρόν ενώ η Μόσχα που επεδίωκε λιγότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά της, τώρα αντιμετωπίζει ακόμα πιο ισχυρό ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία έχει αναβαθμίσει τη στρατιωτική υποστήριξή της στη μαχόμενη Ουκρανία και ενδυνάμωσε την αεροναυτική παρουσία της στη Βαλτική. Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν πολύ καλές αμυντικές-τεχνολογικές δυνατότητες και βιομηχανία, ενώ συνεργάζονται επί χρόνια με το ΝΑΤΟ. Ενισχύουν τη ναυτική ασφάλεια, ελέγχουν στρατηγικά σημεία και στενά, ενώ διαθέτουν υπολογίσιμες εφεδρικές δυνάμεις. Η πολυεθνικότητα των συμμαχικών δυνάμεων είναι όσο ποτέ ισχυρή στον ευρωατλαντικό χώρο, σε βαθμό που ιταλικά αεροσκάφη F-35 καλύπτουν την ακριτική Ισλανδία από την αεροπορική βάση της Αμεντόλα.
Τα κράτη της Συμμαχίας συνδράμουν πλέον απόλυτα τις γενναίες και μάχιμες ουκρανικές δυνάμεις, ενώ στη Γερμανία έχουν συσταθεί δύο κέντρα για τον εξορθολογισμό των παρεχόμενων στο Κίεβο οπλικών συστημάτων, υπό Αμερικανό στρατηγό, ενώ παράλληλα συστάθηκε κέντρο δωρητών για την ανθρωπιστική-στρατιωτική συνδρομή υπό Βρετανό αντιστράτηγο. Οι μονάδες αεράμυνας, επάκτιας άμυνας, κυβερνοάμυνας, συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης των Ουκρανών, έχουν ενισχυθεί και αναβαθμιστεί πολύ.
Συναγερμός για Υπερδνειστερία
Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Υπερδνειστερία της Μολδαβίας συνεργαζόμενες με τη νόμιμη κυβέρνηση του Κίσεναου. Η Μόσχα, σταθερή στην προσφιλή της τακτική να διαιρέσει την Ευρώπη και να επέμβει υπέρ των αποσχιστών, έχει αρχίσει να ενεργεί προβοκατόρικα και αποσταθεροποιητικά. Οι νατοϊκές δυνάμεις στη Ρουμανία παρακολουθούν την κατάσταση, ειδικά στην Κομπάσνα στο βόρειο τμήμα της Υπερδνειστερίας, που είναι πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η εν λόγω περιοχή απαιτεί προσοχή. Αποτελείται από τρία χωριά, την Κομπάσνα, τον σταθμό της και τη Σουχάια Ρίμπνιτα. Ελέγχεται από τις αυτοαποκαλούμενες αρχές της Υπερδνειστερίας. Βρίσκεται 2 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία. Η Κομπάσνα είναι η τοποθεσία μιας ρωσικής και πρώην σοβιετικής αποθήκης πυρομαχικών (γνωστή ως αποθήκη πυρομαχικών «Cobasna»). Εχει αναφερθεί ως η μεγαλύτερη αποθήκη όπλων και πυρομαχικών στην Ανατολική Ευρώπη. Σήμερα, περίπου 23.000 τόνοι στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών φέρεται να παραμένουν εκεί, φρουρούμενοι από ρωσικά στρατεύματα. Στην περιοχή σταθμεύουν 1.500 στρατιώτες της Επιχειρησιακής Ομάδας των Ρωσικών Δυνάμεων – αποκαλούμενες ως «ειρηνευτικές»! Η όλη κατάσταση είναι κρίσιμη και οι δυτικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τα κλιμάκια των πληροφοριών.