Η κακοποίηση μένει σε μεγάλο βαθμό κρυφή, καθώς πολλοί φοβούνται πολύ να παρουσιαστούν για να καταγγείλουν τα εγκλήματα από φόβο μήπως χάσουν τις δουλειές τους, την “τιμή και τον σεβασμό” τους.
Γράφει η Δήμητρα Στάικου
Σε ένα νοσοκομείο στο Καράτσι ,πριν από μερικούς μήνες, μια νεαρή γιατρός ήρθε στην Δρ. Νουσράτ, επικεφαλής του νοσοκομείου (όχι το πραγματικό της όνομα) κλαίγοντας. Η νεαρή γιατρός έπεσε θύμα παράνομης βιντεοσκόπησής της την ώρα που χρησιμοποιούσε το μπάνιο καθώς ένας συνάδελφός της την έβγαλε βίντεο με το οποίο στη συνέχεια την εκβίαζε χρησιμοποιώντας το.
“Της πρότεινα να υποβάλει καταγγελία στην FIA [Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Έρευνας, που ασχολείται με τα κυβερνοεγκλήματα], αλλά εκείνη αρνήθηκε.” Είπε ότι δεν ήθελε να διαρρεύσει και να φτάσει στην οικογένειά της ή στους πεθερούς της,” εξήγησε η Δρ. Νουσράτ, προσθέτοντας ότι γνωρίζει τουλάχιστον τρεις άλλες περιπτώσεις στις οποίες έχουν καταγραφεί μυστικά γιατροί.
Ο Δρ. Νουσράτ γνώριζε κάποιον υψηλόβαθμο στην αστυνομία που μίλησε με τον εκβιαστή, προειδοποιώντας τον ότι θα μπορούσε να συλληφθεί για ό,τι είχε κάνει. Ο αστυνομικός φρόντισε να διαγραφεί το βίντεο.
“Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να λάβουμε περισσότερα μέτρα, αλλά καλύψαμε την τρύπα ώστε κανείς να μην μπορεί να το ξανακάνει,” λέει ο Δρ. Νούσρατ.
Άλλες γυναίκες μοιράστηκαν εμπειρίες από σεξουαλική παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένης της Δρ. Αάμνα (όχι το πραγματικό της όνομα), η οποία ήταν ιατρός ειδικευόμενη σε ένα δημόσιο νοσοκομείο πριν από πέντε χρόνια όταν υπήρξε θύμα παρενόχλησης από τον ανώτερό της, έναν ισχυρό άνδρα.
Όταν με έβλεπε με ένα φάκελο στο χέρι, προσπαθούσε να σκύψει πάνω του, να κάνει ακατάλληλα σχόλια και να με αγγίξει», λέει. Κατέθεσε καταγγελία στη διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά λέει ότι αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία. «Μου είπαν ότι ήμουν εκεί μόνο για λίγο καιρό και ρώτησαν ποια απόδειξη είχα για αυτή την παρενόχληση. ” Φαίνεται λοιπόν ότι ακόμη και οι μορφωμένες γυναίκες στο Πακιστάν αντιμετωπίζονται ως παιδιά που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τα λεγόμενά τους. Όσες και αν είναι οι κατηγορίες εναντίον ενός γιατρού άντρα ή άντρα νοσοκόμου ο παρενοχλητής απλώς μεταφέρεται σε άλλη πτέρυγα για μερικούς μήνες και μετά επιστρέφει».
Είναι χάσιμο να συζητήσουμε το αν οι γυναίκες στο Πακιστάν υφίστανται μία διαρκή κακοποίηση των ατομικών τους δικαιωμάτων . τα κορίτσια και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τακτική βία για διάφορους λόγους στο Πακιστάν, το οποίο βρίσκεται τρεις θέσεις πάνω από την τελευταία θέση στον Δείκτη Χάσματος των Φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2024
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Δεν είναι τυχαίο ότι στο Πακιστάν υπάρχουν ήδη από το 2021 ροζ λεοφορεία μόνο για γυναίκες όπου αυτές μπορούν να μετακινούνται ανενόχλητες μακριά από τις θωπείες των αντρών. Στο Πακιστάν οι γυναίκες προκαλούν και μόνο με την ύπαρξή τους για αυτό μέχρι τώρα ο φυσικός τους χώρος θεωρούνταν το σπίτι. Η Hadia Majid, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λαχόρης θεωρεί τα ροζ λεωφορεία ως ένα θετικό βήμα για την ενθάρρυνση περισσότερων γυναικών να εργαστούν, καθώς ο κίνδυνος της μετακίνησης έχει συμβάλει στο χαμηλό ποσοστό των γυναικών στο εργατικό δυναμικό του Πακιστάν.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το 2024 οι γυναίκες αποτελούσαν το 20,6% του εργατικού δυναμικού της χώρας. «Αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, είναι ευκολότερο και προτιμότερο για τις γυναίκες να κάθονται στο σπίτι», ανέφερε η Majid.
Τι συμβαίνει με τις γυναίκες το 2024 την ώρα που όλος ο πλανήτης φαίνεται να αναγνωρίζει όλο και περισσότερο τα δικαιώματα της lgtbq κοινότητας; Το Instagram γεμίζει όλο και περισσότερο με δυτικές κούκλες στην εμφάνιση γυναίκες που μαθαίνουν στους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης την αξία του να μένεις στο σπίτι σου και να γίνεσαι μία trad wife.
Δυστυχώς το Πακιστάν δεν είναι η μόνη χώρα που δημιουργεί δύσκολες συνθήκες διαβίωσης για τις γυναίκες. Την ώρα που η Κίνα ακολουθεί φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης βιομηχανικά, βγάζει από το ντουλάπι την πατριαρχία πολιτισμικά .Ο Σι Τζιπίνγκ μίλησε για τη γονιμότητα και την οικογένεια. «Θα πρέπει να προωθήσουμε ενεργά έναν νέο τύπο κουλτούρας γάμου και τεκνοποίησης», είπε, ενθαρρύνοντας τις αντιπροσώπους να «λένε καλές ιστορίες για τις οικογενειακές παραδόσεις». Αυτό είναι σύμφωνο με τη συντηρητική του άποψη για την κοινωνία. Στο παρελθόν ο ίδιος είχε μιλήσει για τη σημασία των «καλών συζύγων και μητέρων» και προώθησε πατριαρχικά κοινωνικά πρότυπα.
Υπάρχει κάτι αρκετά κυνικό στο όραμα του Σι Τζινπινγκ λέει η Olivia Cheung της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
«Βασικά, ο Σι Τζινπίνγκ βλέπει τις γυναίκες όπως όλοι οι άλλοι στην Κίνα: κυρίως ως κίνδυνος που πρέπει να ελέγχεται και ως πόρος που πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίτευξη του ονείρου της Κίνας» Έντονη συζήτηση και αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει απαράδεκτο μάθημα για τη σεξουαλική παρενόχληση σε γυμνάσιο στη νότια Κίνα. Μεταξύ άλλων, υπήρξε έντονη κατηγοριοποίηση των θυμάτων.
Το σχολείο, που βρίσκεται στην πόλη Zhaoqing στην επαρχία Guangdong, είχε πραγματοποιήσει πέρυσι το μάθημα «εκπαίδευσης ψυχικής υγείας» – αντίστοιχο με τη σεξουαλική αγωγή – σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης People’s Daily. Αλλά, οι φωτογραφίες του διδακτικού υλικού άρχισαν να κυκλοφορούν μόλις αυτόν τον μήνα.
Στο υλικό, που δόθηκε στους μαθητές, φαίνεται να γράφουν πως τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης «υποφέρουν επειδή ντύνονται προκλητικά και φλερτάρουν». Προστίθεται πως «τα κορίτσια δεν πρέπει να φορούν διαφανή ή προκλητικά ρούχα και πρέπει να αποφεύγουν την επιπόλαιη συμπεριφορά».
Αυτό που συμβαίνει στο Αφγανιστάν ,αυτό που συμβαίνει στην Κίνα ,αυτό που συμβαίνει με τις γυναίκες στο Νότιο Σουδάν που παρακαλούν τους στρατιώτες ΄΄βίασε εμένα αντί την κόρη μου΄΄πρέπει να μας ανησυχούν γιατί αν δεν μας ανησυχούν οι επόμενες που θα μας κάνουν να πάψουμε να σκεφτόμαστε δυνατά είμαστε εμείς οι Ευρωπαίες. Ίσως ο μόνος αποδεκτός ρόλος των γυναικών στο παγκόσμιο συλλογικό ασυνείδητο είναι αυτός της μάνας αρκετά λοβοτομημένης όμως ώστε να μη μπορεί να μάθει στα παιδιά της να σκέφτονται .
Στο βιβλίο του αιχμάλωτοι της γεωγραφίας ο Τim Marshall λέει το εξής΄΄Η γη που πατάμε ανέκαθεν μας καθόριζε. Καθόριζε τους πολέμους ,την ισχύ ,την πολιτική εξέλιξη των λαών που τώρα έχουν καταλάβει σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη. Μπορεί να φαίνεται ότι η τεχνολογία έχει υπερκεράσει τις αποστάσεις που μας χωρίζουν ,τόσο τις νοερές όσο και τις φυσικές αλλά είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι το έδαφος πάνω στο οποίο ζούμε ,εργαζόμαστε και ανατρέφουμε τα παιδιά μας έχει τεράστια σημασία.΄΄ Πρέπει να προλάβουμε όλοι μαζί λοιπόν τη διασφάλιση του δικαιώματος στις γυναίκες ,τις μανάδες των παιδιών μας στη σκέψη ,την ελπίδα και πάνω από όλα στην αξιοπρέπεια.