Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας για το 2023 κατατάσσει τα… επίπεδα ευτυχίας σε 150 χώρες, με βάση τα δεδομένα της «Gallup» που εξετάζει έξι βασικούς παράγοντες: την κοινωνική στήριξη, το εισόδημα, την υγεία, την ελευθερία, τη γενναιοδωρία και την έλλειψη διαφθοράς. Δίδει μια βαθμολογία ικανοποίησης με βάση έναν μέσο όρο δεδομένων σε μια περίοδο τριών ετών.
Έλεν Ντε Τζένερις: Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνιση της - Έγινε μελαχρινή! [βίντεο]
Οι ειδικοί σημειώνουν πως έχουν λόγο να αισιοδοξούν καθώς την περίοδο 2020-2022 αυξήθηκε η κοινωνικότητα και είναι 25% υψηλότερη σε σχέση με πριν από την πανδημία.
Η Ελλάδα παρέμεινε στην 58η θέση στον παγκόσμιο δείκτη για την ευτυχία, μια θέση την οποία κατέχει από την περίοδο 2019-2021 και την περυσινή έκθεση. Ο δείκτης ευτυχίας βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά σημειώνεται πως το 2015 η Ελλάδα ήταν στην 102η θέση, και έκτοτε σταθερά ανεβαίνει, στην 99η, 87η, 79η, 92, 77η και 68η θέση, αντίστοιχα.
Την πρώτη τριάδα καταλαμβάνουν σκανδιναβικές χώρες που αποδεικνύεται πως έχουν παράδοση στην ευτυχία. Οι συντάκτες της Έκθεσης υπογραμμίζουν πως η παρουσία της Φινλανδίας, της Δανίας και της Ισλανδίας στις κορυφαίες θέσεις είναι άξια προσοχής, ειδικά μια περίοδο όπου η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση έθεσε πρωτοφανείς προκλήσεις για την παγκόσμια κοινότητα.
Αξιοπρόσεκτη είναι η θέση της Λιθουανίας που έχει ανέβει 30 θέσεις από το 2017. Ορισμένες πάλι χώρες υποχώρησαν στην κατάταξη για το 2023, όπως το Λουξεμβούργο (τρεις θέσεις κάτω, στο Νο9), η Ιρλανδία (μία θέση κάτω, στο νούμερο 14), η Γερμανία (δύο θέσεις κάτω, στο νούμερο 16) και το Ηνωμένο Βασίλειο (δύο θέσεις κάτω, στο νούμερο 19).
Από την άλλη, το Αφγανιστάν που έχει σημαδευτεί από δεκαετίες πολέμου και βρίσκεται στην τελευταία θέση στον ετήσιο δείκτη από το 2020, έχει γνωρίσει επιδείνωση της ανθρωπιστικής του κρίσης μετά την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν το 2021 μετά την αποχώρηση των υπό αμερικανική διοίκηση στρατευμάτων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Ααλτο Φινλανδίας, η «ευτυχία» που εκφράζουν οι πολίτες είναι πολυπαραγοντική. «Φαίνεται να υπερέχει λόγω της ικανότητας του φινλανδικού συστήματος πρόνοιας να βοηθά τους πολίτες της, οι οποίοι αισθάνονται περισσότερο απ’ όλους πως η Πολιτεία τους φροντίζει», λέει ο λέκτορας, Φρανκ Μαρτέλα.
«Τα σχετικά γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας και η σχεδόν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη βοηθούν στην άμβλυνση των πηγών δυσαρέσκειας, διασφαλίζοντας πως λίγοι άνθρωποι στη Φινλανδία είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους» αναφέρει ο ίδιος.
Ο πολεοδομικός σχεδιασμός της Φινλανδίας κάνει επίσης τους ανθρώπους να αισθάνονται υγιείς και ασφαλείς.
Όπως σημειώνει η καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Ααλτο, Μαρκέτα Κίτα, το περιβάλλον ενός ατόμου παίζει μεγάλο ρόλο στην ευτυχία του, γεγονός που καθιστά το θέμα της προαγωγής της υγείας στις πόλεις πολύ σημαντικό, καθώς «συνδέεται στενά με την κοινωνική βιωσιμότητα και με το εάν αισθάνεστε συνδεδεμένοι με την κοινότητά σας».
ΟΙ «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ» ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ
1.Φινλανδία
2.Δανία
3.Ισλανδία
4.Ισραήλ
5.Ολλανδία
6. Σουηδία
7.Νορβηγία
8.Ελβετία
9.Λουξεμβούργο
10. Νέα Ζηλανδία