Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι πρέπει να αναληφθεί δράση στις ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μάστιγα αυτή των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων, παρά την ισχυρή επιρροή που διαθέτει το λόμπι της οπλοκατοχής στο Κογκρέσο.
«Πότε για τ’ όνομα του Θεού θα ορθώσουμε το ανάστημά μας μπροστά στο λόμπι των όπλων;» διερωτήθηκε ο 78χρονος Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους. «Είμαι αηδιασμένος και κουρασμένος από όλο αυτό», πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι σχολιαρόπαιδα βλέπουν τους φίλους τους να πεθαίνουν λες και βρίσκονται σε πεδίο μάχης, ενώ είναι στα σχολεία τους. Παρότι αναγνώρισε πως είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουν ακόμη οι αμερικανικές αρχές για τη σφαγή στο Τέξας, τόνισε πως θεωρεί λάθος οποιοσδήποτε 18χρονος να είναι σε θέση να αγοράζει όπλα, όπως τουφέκια εφόδου.
Διεμήνυσε πως οι Αμερικανοί δεν θα ξεχάσουν αυτούς που παρεμποδίζουν ή καθυστερούν την προώθηση νομοθεσίας για την οπλοκατοχή που είναι βασισμένη στην κοινή λογική.
Είναι γεγονός ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής ο Μπάιντεν δεν είναι νομοθετικά και δεν καλύπτουν όλες τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική αναπτυγμένη χώρα του πλανήτη όπου επαναλαμβάνονται, με απελπιστικό τρόπο, οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολικά ιδρύματα, όπως αυτό που βυθίστηκε στο πένθος χθες Πέμπτη στην Καλιφόρνια.
Από που ξεκινά η οπλοκατοχή τις ΗΠΑ
Η μάστιγα: Οπλοκατοχή στις ΗΠΑ πολλές φορές έχει έρθει στην επιφάνεια αλλά ποτέ δεν βρέθηκε λύση. Μπορεί για την Ευρώπη να μοιάζει παράξενο, η Αμερική όμως ιστορικά και πολιτισμικά αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, σε ό,τι αφορά τη χρήση όπλων από μεμονωμένα πρόσωπα.
Το κακό ξεκινά από το 1791
Η νομική βάση που επιτρέπει την οπλοκατοχή δεν είναι τωρινή αλλά θα πρέπει να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο ταξίδι στο παρελθόν ώστε να φτάσουμε στο 1791 που υιοθετήθηκε η Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ και έχει επηρεαστεί από το Αγγλικό Δίκαιο και τη Χάρτα των Δικαιωμάτων του 1689.
Politico: Η Ευρώπη κρατάει την... ανάσα της - Ποια θα είναι η πρώτη κίνηση του Τραμπ
Η συγκεκριμένη τροπολογία εγγυάται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, αλλά και στη συγκρότηση ομάδων πολιτοφυλακής. Κάτι τέτοιο είχε κριθεί αναγκαίο από τους πρώτους αποίκους για την προστασία της ζωής, της απώθησης οποιασδήποτε εισβολής, αλλά και για την άμυνα εναντίον τυραννικού καθεστώτος. Το αντίστοιχο εδάφιο έχει ως εξής: A well regulated militia being necessary to the security of a free state, the right of the people to keep and bear arms shall not be infringed (ελληνιστί Μια εύρυθμη πολιτοφυλακή όντας απαραίτητη για την ασφάλεια ενός ελεύθερου κράτους, το δικαίωμα των πολιτών να έχουν και να φέρουν όπλα δεν παραβιάζεται).
Από τότε βέβαια έχουν περάσει πολλά χρόνια και οι πολέμιοι της οπλοκατοχής τονίζουν πως η συγκεκριμένη τροπολογία δεν βρίσκει εφαρμογή στην σύγχρονη ζωή αλλά φαίνεται πως οι ρίζες της είναι βαθιές και υπάρχουν πολλοί που τις… ποτίζουν για να τις δυναμώσουν.
Η αντιφατικότητα της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ
Ομοσπονδιακά εφετεία έχουν εκδώσει αντιφατικές αποφάσεις επί του θέματος. Οι νόμοι για τα όπλα στους χώρους εργασίας είναι υπό συζήτηση στην Αλαμπάμα, το Τενεσί, τη Νότια Καρολίνα και την Πενσυλβάνια -όλες δηλαδή τις πολιτείες που τα όπλα υπάρχουν έντονα στην κουλτούρα τους. Δεκαεπτά πολιτείες έχουν εγκρίνει παρόμοια μέτρα από το 2003, σύμφωνα με το Νομικό Κέντρο για την Πρόληψη της Βίας των Όπλων στο Σαν Φρανσίσκο.
Οι νόμοι παρέχουν δικαίωμα οπλοφορίας σε χώρους που ανήκει σε ιδιώτες εργοδότες. Η Φλόριντα έχει εκδώσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο ενεργές άδειες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 4,6% του πληθυσμού της πολιτείας των 19,1 εκατομμυρίων. Η Φλόριντα ήταν μεταξύ των πρώτων πολιτειών που το 1987 ζήτησαν έγκριση των αιτήσεων για άδεια κρυφής οπλοφορίας κάθε αιτούντος που πληροί ορισμένα κριτήρια (όπως π.χ. καθαρό ποινικό μητρώο), σε αντίθεση με την τακτική της ανάθεσης στην τοπική αστυνομία της δυνατότητας να αποφασίζει για το ποιος μπορεί να οπλοφορεί.
Σήμερα, 38 πολιτείες έχουν νόμο παρόμοιο με αυτόν της Φλόριντα. Το Ιλινόις είναι η μόνη πολιτεία που απαγορεύει τη μεταφορά γεμάτου όπλου εκτός σπιτιού. Για την συγκεκριμένη περίπτωση το Εφετείο του Σικάγο, αποφάσισε πως η απαγόρευση του κράτους παραβιάζει τη δεύτερη τροποποίηση του Συντάγματος περί οπλοφορίας.
Ο Παγκόσμιος χάρτης
Πριν από λίγα χρόνια μια ελβετική εταιρία ερευνών σε ζητήματα ελαφριού οπλισμού, Small Arms Survey, έδωσε στη δημοσιότητα έναν χάρτη με τον αριθμό όπλων ανά 100 κατοίκους. Μεταξύ 178 χωρών στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αμερική, όπου καταγράφονται 90 όπλα ανά 100 πολίτες. Η χώρα μας καταλαμβάνει την 23η θέση, με 22,5 όπλα/100 κάτοικους. Εντύπωση προκαλεί η δεύτερη θέση, η οποία ανήκει στην Σερβία με 69.7 όπλα, αλλά και η Κύπρος που βρίσκεται στην 5η θέση με 36.1. Αντίθετα η Τουρκία βρίσκεται στην 52η θέση με 12,5 όπλα ανά 100 κατοίκους.
Παλιότερη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σημειώνει ότι η Αμερική έχει μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το 66% των ανθρωποκτονιών έχουν γίνει με τη χρήση των όπλων.
Οι περιοχές που έχουν το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο είναι η Βόρεια και η Νότια Αμερική, καθώς και τα νησιά της Καραϊβικής με 16.3 ανά 100.000 ανθρώπους, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 6.2 ανά 100.000, σύμφωνα με την έκθεση.
Το ντοκιμαντέρ για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ
Πάντα επίκαιρο είναι το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Bowling for Columbine» εξετάζει το θέμα της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, και κατακρίνει τους νόμους που αφήνουν τα όπλα ανεξέλεγκτα.
Γυρισμένο το 2002 και με βασικό θέμα την τραγωδία στο σχολείο του Columbine το 1999. Αυτός το ντοκιμαντέρ δείχνει πως το να προμηθεύεις ένα ανήλικο παιδί με όπλο είναι το πιο εύκολο πράγμα και οι σφαίρες πωλούνται 70 σεντς στα σούπερ μάρκετ.
Ακολουθεί ένα χρονολόγιο με τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις στην ιστορία
24η Μαίου 2022: Τέξας
18χρονος ανοίγει πυρ σε δημοτικό σχολείο και σκοτώνει 19 παιδιά ηλικίας από 5 ώς 11 ετών και δύο εκπαιδευτικούς.
14η Νοεμβρίου 2019: Σάντα Κλαρίτα, Καλιφόρνια
16χρονος ανοίγει πυρ την ημέρα των γενεθλίων του εναντίον συμμαθητών του στο λύκειο, σκοτώνει δύο, τραυματίζει άλλους τρεις, πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του κι αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Τα θύματα είναι 14 ως 15 ετών.
7η Μαΐου 2019: Χάιλαντς Ραντς, Κολοράντο
Δύο έφηβοι ανοίγουν πυρ μέσα σε σχολείο σε προάστιο του Ντένβερ, σκοτώνουν έναν μαθητή 18 ετών και τραυματίζουν άλλους οκτώ ανθρώπους.
18η Μαΐου 2018: Σάντα Φε, Τέξας
17χρονος μαθητής θερίζει 20 ανθρώπους μέσα στο λύκειο όπου φοιτά• δύο ενήλικοι και οκτώ νέοι υποκύπτουν. Ο δράστης είναι έκτοτε στη φυλακή.
14η Φεβρουαρίου 2018: Πάρκλαντ, Φλόριντα
Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ ανοίγει πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι εναντίον μαθητών και εκπαιδευτικών στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας, από το οποίο έχει αποβληθεί. Ο απολογισμός ανέρχεται σε 17 νεκρούς, στην πλειονότητά τους έφηβους και έφηβες. Ο δράστης συλλαμβάνεται.
23η Ιανουαρίου 2018: Μπέντον, Κεντάκι
15χρονος οπλισμένος με πιστόλι σκοτώνει δύο συνομηλίκους συμμαθητές του στο λύκειο της Κομητείας Μάρσαλ. Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίζονται από τις σφαίρες του, ή στο χάος που προκαλεί η επίθεση.
1η Οκτωβρίου 2015: Ρόουζμπεργκ, Όρεγκον
26χρονος φοιτητής σκοτώνει εννέα ανθρώπους στο πανεπιστήμιο Άμπκουα. Τραυματισμένος, στρέφει το όπλο στον εαυτό του κι αυτοκτονεί.
2α Απριλίου 2012: Όκλαντ, Καλιφόρνια
Ένας άνδρας σκοτώνει μεθοδικά επτά ανθρώπους στο μικρό πανεπιστήμιο Oikos στην Καλιφόρνια. Ο δράστης, πρώην φοιτητής, κορεατικής καταγωγής, συλλαμβάνεται. Πεθαίνει επτά χρόνια αργότερα στη φυλακή.
14η Δεκεμβρίου 2012: Νιούταουν, Κονέτικατ
Αφού δολοφονεί τη μητέρα του, ο 20χρονος ψυχικά ασθενής Άνταμ Λάνζα σκοτώνει 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους είκοσι παιδιά από 6 ως 7 ετών, μέσα στο σχολείο Σάντι Χουκ. Αυτοκτονεί κατόπιν. Η σφαγή αυτή θα στοιχειώσει πολλούς στις ΗΠΑ, κυρίως επειδή τα θύματα ήταν μικρά παιδιά.
16η Απριλίου 2007: Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Τεκ
Φοιτητής με προβλήματα ψυχικής υγείας, με καταγωγή από τη Νότια Κορέα, σκοτώνει 32 ανθρώπους με δύο ημιαυτόματα πιστόλια πριν αυτοκτονήσει μέσα στο φημισμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
20ή Απριλίου 1999: Κολουμπάιν, Κολοράντο
Δύο μαθητές λυκείου, 17 και 18 ετών, βαριά οπλισμένοι, σκοτώνουν μέσα σε μερικά λεπτά δώδεκα συμμαθητές τους κι έναν καθηγητή πριν αυτοκτονήσουν στη βιβλιοθήκη. Ο απολογισμός πιστεύεται πως θα ήταν πολύ βαρύτερος αν πυροδοτούσαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν μαζί τους.
1η Αυγούστου 1966: Όστιν, Τέξας
25χρονος φοιτητής, πρώην πεζοναύτης, αφού μαχαιρώνει και σκοτώνει τη μητέρα και τη σύζυγό του τη νύχτα της προηγουμένης, ανεβαίνει στον Πύργο του κύριου κτιρίου του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν εφοδιασμένος με τουφέκια και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών. Τα επόμενα 90 και πλέον λεπτά πυροβολεί από το παρατηρητήριο διερχόμενους αδιακρίτως. Σκοτώνει 14 ανθρώπους και τραυματίζει δεκάδες άλλους, πριν πέσει νεκρός κι ο ίδιος από τα πυρά ενός αστυνομικού κι ενός πολίτη.
Ειδήσεις σήμερα
Μακελειό στο Τέξας: Σοκάρουν τα μηνύματα του 18χρονου λίγο πριν σκοτώσει 19 παιδιά και δύο δασκάλους
Ελληνοτουρκικά: Μπαράζ προκλήσεων με δηλώσεις, παραβιάσεις, μεταναστευτικό
Κάρτα εργασίας: Την 1η Ιουλίου και από σούπερ μάρκετ, τράπεζες η πρεμιέρα – Πώς θα λειτουργεί