Ο μηχανισμός της ψηφιακής κάρτας παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, τη γενική γραμματέα Αννα Στρατινάκη, ενώ τις τεχνικές λεπτομέρειες εκ μέρους της αναδόχου εταιρίας (Cosmote με υπεργολάβο την 01 Solutions Hellas) ανέλυσε ο κ. Σάμιος.
Περιέχει…
Στην κάρτα εργασίας θα καταχωρούνται σε ψηφιακό αρχείο στοιχεία όπως:
*Ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία
*Οργάνωση Χρόνου Εργασίας
*Συμβατικές Εβδομαδιαίες Ωρες Πλήρους Απασχόλησης
*Εβδομαδιαία Απασχόληση (5-ήμερη / 6-ήμερη).
*Μεταβαλλόμενη απασχόληση (ανά ημέρα και ώρες εργασίας)
*Αδειες (όλων των κατηγοριών)
Σύνταξη - Όρια ηλικίας: Αυτοί μπορούν να αποχωρήσουν από τα 58,5 έτη [πίνακες]
*Μισθός, υπερωρίες, έξτρα αμοιβές, κ.ά.
Χρονοδιάγραμμα
Η ψηφιακή κάρτα θα είναι συνδεδεμένη με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη 2» και το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της έχει τα εξής στάδια:
1.Από 1η ως 30 Ιουνίου τα σούπερ μάρκετ και οι τράπεζες όλης της χώρας με προσωπικό άνω των 250 ατόμων θα κάνουν απογραφή των εργαζομένων που απασχολούν με οποιαδήποτε μορφή και σχέση εργασίας. Το αποτέλεσμα θα το δηλώσουν στο «Εργάνη 2».
- Την 1η Ιουλίου στις προαναφερθείσες επιχειρήσεις θα τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή κάρτα, που σημαίνει ότι οι απασχολούμενοι που έχουν δηλωθεί θα προσέρχονται και θα αποχωρούν με την καταχώρηση των στοιχείων τους στην ψηφιακή κάρτα εργασίας.
- Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις (είτε απασχολούν πάνω ή κάτω από 250 άτομα προσωπικό) θα απογραφούν στο σύστημα από 1/10/2022 έως και 30/11/2022 και σταδιακά θα ενταχθούν στη λειτουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Με την ψηφιακή κάρτα θα καταγράφεται για πρώτη φορά ο πραγματικός χρόνος εργασίας και σε μορφή ημερολογίου. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δηλώνουν την προσέλευση και αποχώρησή τους από την εργασία σκανάροντας την κάρτα εργασίας τους που θα απεικονίζεται στο κινητό τηλέφωνο (σε μορφή QR code όπως γινόταν με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού).
Καμία εξαίρεση
Δεν προβλέπεται και δεν μπορεί να γίνει καμία εξαίρεση από την εγγραφή επιχείρησης στην ψηφιακή κάρτα εργασίας τόνισε ο κ. Χατζηδάκης απαντώντας σε ερώτηση του «Ελεύθερου Τύπου», εξηγώντας ότι η ψηφιακή κάρτα έρχεται για να προστατεύσει τα συμφέροντα του εργαζομένου, είτε είναι ένας είτε περισσότεροι.
Με την ψηφιακή κάρτα η έναρξη και η λήξη της εργασίας θα γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα «Εργάνη 2» και έτσι ο ελεγκτής (ΣΕΠΕ) θα γνωρίζει πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί και τι ώρα θα πρέπει να τους βρει.
Με τις δικλίδες αυτές θα περιοριστούν φαινόμενα υποδηλωμένης – αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών.
Σε επόμενο στάδιο (μέσα στο 2023) οι πληροφορίες της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα συνδεθούν με την ασφάλιση και στην ουσία ο χρόνος εργασίας (εβδομάδα – μήνας – έτος) που θα καταγράφεται στην ψηφιακή κάρτα θα είναι και χρόνος ασφάλισης, ενώ οι αποδοχές που θα καταχωρούνται στην ψηφιακή κάρτα με ασφαλιστικές κρατήσεις, θα λαμβάνονται ως βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης κάθε εργαζομένου.
Ειδήσεις σήμερα
Μακελειό στο Τέξας: Αυτός είναι ο 18χρονος που σκότωσε 19 παιδιά και 3 δασκάλους σε δημοτικό σχολείο
Ελληνοτουρκικά: Μπαράζ προκλήσεων με δηλώσεις, παραβιάσεις, μεταναστευτικό