Η τεχνολογία, οι σύγχρονες συνθήκες ζωής άρχισαν τα τελευταία χρόνια να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αυτούς τους εργαζομένους που μπορούν να δηλώνουν ως γραφείο τους το παλιό σλόγκαν «όπου γης και πατρίς»! Η πανδημία έδωσε μεγάλη ώθηση στην παγίωση αυτής της ομάδας εργαζομένων, που μπορούν να εργάζονται με τον υπολογιστή τους για μια μεγάλη εταιρία στη βόρεια Γερμανία, στο Δουβλίνο ή στο Σιάτλ των ΗΠΑ, αγναντεύοντας το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης!
Σύμφωνα με τον νέο όρο που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας -και όπως λένε οι ειδικοί, τα επόμενα χρόνια θα αποτελεί εργασιακή συνθήκη-, οι «ψηφιακοί νομάδες» («digital nomads») είναι άνθρωποι που «εργάζονται εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και το Διαδίκτυο». Στα δυόμισι χρόνια της πανδημίας με τα διαδοχικά λοκντάουν, ο αριθμός των «ψηφιακών νομάδων» σημείωσε έκρηξη, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι που είχαν υποχρεωθεί σε τηλεργασία μετακινήθηκαν σε άλλες πόλεις ή πήγαν σε ξένες χώρες -που πάντα ήθελαν να επισκεφθούν ή είχαν συγγενείς και φίλους- και συνέχισαν να εργάζονται από απόσταση. Πολλοί Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Κινέζοι ή πολίτες άλλων χωρών που βρίσκονταν περιστασιακά ή έμειναν στην Ελλάδα πέρασαν το καλύτερο διάστημα της ζωής τους εργαζόμενοι αδιάκοπα, αλλά ταυτόχρονα βιώνοντας την εμπειρία του τουρίστα στην πιο βελτιωμένη εκδοχή του.
Το προφίλ
Οι ειδικοί προβλέπουν πως οι «ψηφιακοί νομάδες» θα έχουν φτάσει το 1 δισεκατομμύριο έως το 2035. Ορισμένοι θα είναι συνεχώς σε κίνηση, επιλέγοντας (οι νεότεροι) για ένα δίμηνο την Κρήτη ή τη Σαντορίνη και το επόμενο δίμηνο τα Μπαρμπάντος, το Ντουμπάι ή το Σίδνεϊ. Οι μεγαλύτεροι ή όσοι έχουν οικογένεια θα είναι πιο στατικοί, προτιμώντας για ένα μεγάλο διάστημα έναν τόπο που θα καλύπτει τις ανάγκες τους για προσωπική ζωή και εργασία.
O Τραμπ προαναγγέλλει επιστροφή δασμών και η ΕΕ δηλώνει «έτοιμη να αντιδράσει»
Το λήμμα «Ψηφιακοί νομάδες» εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Wikipedia το 2009. Οι «ψηφιακοί νομάδες» ανήκουν συνήθως στη γενιά των Μillenials, είναι από 20 έως 45 ετών και στην πλειονότητά τους ασχολούνται με τεχνολογικά επαγγέλματα ή είναι αυτοαπασχολούμενοι. Ορισμένοι είναι στελέχη εταιριών, αμείβονται με υψηλά εισοδήματα και είναι απαιτητικοί για τη χώρα που θα επιλέξουν να ζήσουν και να εργαστούν για κάποιο χρονικό διάστημα, εξετάζοντας τις συνθήκες ζωής, το βιοτικό επίπεδο και το βαθμό της γραφειοκρατίας.
Η Ελλάδα έχει τα μέσα για να προσελκύσει αυτήν την κατηγορία επισκεπτών-εργαζομένων. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου Digital Mobilities, η χώρα μας μπορεί να γίνει ιδανικός προορισμός για τους «ψηφιακούς νομάδες», γιατί συνδυάζει την τηλε-εργασία με καλή ποιότητα ζωής.
Οπως ανέφερε το «Forbes» πριν από μερικούς μήνες, οι «ψηφιακοί νομάδες» επιλέγουν τις μεσογειακές χώρες. Σύμφωνα με περυσινή έρευνα της HSBC, σε δείγμα 20.000 εκπατρισμένων σε όλο τον κόσμο, το 80% είπε ότι θα μείνει στη χώρα που τους φιλοξενεί για τους επόμενους 12 μήνες. Η έρευνα έδειξε ότι η ποιότητα ζωής που προσφέρει η χώρα που επιλέγουν οι «νομάδες» είναι το βασικό στοιχείο που αναζητούν. Η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στη λίστα επιλογής είναι η Ελλάδα και την ακολουθούν η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Τουρκία. Οι μεσογειακές χώρες αναμένουν λοιπόν περισσότερους «ψηφιακούς νομάδες» τα επόμενα χρόνια, μια εξέλιξη πολύ θετική για τα έσοδα κάθε χώρας.
Η Ελλάδα και η Πορτογαλία ψήφισαν νόμους για τη διευκόλυνση της παραμονής των «ψηφιακών νομάδων» (ειδική visa για «ψηφιακούς νομάδες»). Η visa συνεπάγεται μείωση 50% στο φόρο εισοδήματος για τους πολίτες της Ε.Ε., με προϋπόθεση να μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στη χώρα. Επίσης, η Ελλάδα υιοθέτησε και τη visa μακράς διαρκείας που επιτρέπει στους «ψηφιακούς νομάδες» από χώρες εκτός Ε.Ε. να παραμείνουν στη χώρα για 12 μήνες.
Εξωτικοί προορισμοί που είδαν τον τουρισμό τους να πλήττεται βαριά από την πανδημία αποφάσισαν να στραφούν στους «ψηφιακούς νομάδες», για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους. Νησιά της Καραϊβικής, όπως τα Μπαρμπάντος, προωθούν το πρόγραμμα ετήσιας βίζας για εργαζομένους από το εξωτερικό. Η απλή διαδικτυακή διαδικασία και το κόστος των 2.000 δολαρίων έφερε στη χώρα σχεδόν 2.796 ανθρώπους κυρίως από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ανγκουίλα, η Αρούμπα στις Μικρές Αντίλλες ακολουθούν ανάλογα προγράμματα προβάλλοντας την εργασία σε εξωτικό περιβάλλον με χαλαρούς ρυθμούς, ενώ και τα νησιά Κέιμαν ανακοίνωσαν το δικό τους πρόγραμμα βίζας για «ψηφιακούς νομάδες», αλλά αναζητώντας πιο γεμάτα πορτοφόλια (όσους έχουν μισθό πάνω από 100.000 δολάρια).
Ειδήσεις σήμερα
Τουρισμός για Όλους: Διπλασιάζονται τα κονδύλια του προγράμματος – Vouchers για 400.000 πολίτες