Η απειλή της Σόφιας εκδηλώθηκε στη διάρκεια συζήτησης που έγινε σε διπλωματικό επίπεδο (πρέσβεις κρατών μελών) για την προετοιμασία των διαπραγματευτικών πλαισίων της Ε.Ε., τα οποία θα ισχύσουν στις διακυβερνητικές διασκέψεις με τις δύο υποψήφιες χώρες, δηλαδή τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Τον περασμένο Μάρτιο το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. αποφάσισε κατ’ αρχήν να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και τα Τίρανα, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία γιατί προηγείται η έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου από τους «27». Ολες οι αποφάσεις για τα θέματα της διεύρυνσης λαμβάνονται με ομοφωνία.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα κοινοτικής επικαιρότητας Politico, στη διάρκεια της συνεδρίασης η Βουλγαρία κατέστησε σαφές στα κράτη μέλη ότι δεν θα επιτρέψει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, εάν δεν ληφθούν υπόψη ανησυχίες της που έχουν να κάνουν με τη γλώσσα και την Ιστορία.
Είχε προηγηθεί η διανομή βουλγαρικού εγγράφου το οποίο αναφέρει ότι η Σόφια δεν μπορεί «να δεχτεί ότι η εν εξελίξει διαδικασία οικοδόμησης έθνους στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα διεξαχθεί μέσω της αναθεώρησης της κοινής μας Ιστορίας, της άρνησης των κοινών εθνοτικών και γλωσσικών μας ριζών ή των αβάσιμων ισχυρισμών για την ύπαρξη “μακεδονικής μειονότητας” στη Βουλγαρία».
Μιλώντας στο Politico, από την πλευρά των Σκοπίων, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει τη συμφωνία φιλίας με τη Σόφια.
Σημείωσε ότι η Βουλγαρία διαδραμάτισε θετικό ρόλο στην επαναφορά της διεύρυνσης στην ατζέντα της Ε.Ε., τονίζοντας ότι η επιτυχία αυτή θα κινδύνευε, εάν δεν βρεθεί λύση στο αδιέξοδο. «Απλά δεν είναι σωστό για τη μακεδονική γλώσσα να αποτελεί εμπόδιο για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, εάν η Ε.Ε. είναι μια κοινότητα αξιών που τιμά την ποικιλομορφία», ανέφερε ο Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με το Politico.
Σε μια προσπάθεια να «ξεμπλοκάρει» το θέμα η γερμανική προεδρία της Ε.Ε. σχεδιάζει να φέρει σε επαφή τους ηγέτες των δύο χωρών, Μπόικο Μπορίσοφ και Ζόραν Ζάεφ ,στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια, που θα γίνει στη Σόφια στις 10 Νοεμβρίου.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Την ίδια μέρα συνεδριάζει και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες προκειμένου να εγκρίνει το νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο.
Τα διαπραγματευτικά πλαίσια καθορίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές και τις αρχές που διέπουν τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης με κάθε υποψήφια χώρα.
Τα σχέδια πλαισίων χωρίζονται σε τρία μέρη: 1) αρχές που διέπουν τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης, 2) περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και 3) διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να υιοθετήσουν η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία το κεκτημένο της Ε.Ε. στο σύνολό του και να διασφαλίσουν την πλήρη υλοποίηση και εφαρμογή του κατά την προσχώρηση.
Βασίζονται στην εμπειρία των προηγούμενων διευρύνσεων και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις προσχώρησης, ενώ λαμβάνουν υπόψη το εξελισσόμενο κεκτημένο της Ε.Ε. και αποτυπώνουν δεόντως τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας και την κατάσταση που επικρατεί σε αυτήν.
Για την ενίσχυση της αξιοπιστίας δίνεται ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, αρχής γενομένης από το κράτος δικαίου, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και την οικονομία των δύο χωρών.
Οι προτάσεις προβλέπουν επίσης ισχυρότερο πολιτικό προσανατολισμό όσον αφορά τη διαδικασία και περισσότερο δυναμισμό χάρη στην οργάνωση των διαπραγματευτικών κεφαλαίων σε θεματικές ομάδες.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr