Για άλλη μια χρονιά οι θάλασσες στο σύμπλεγμα νησιών του Βόρειου Ατλαντικού βάφτηκαν κόκκινες από το αίμα εκατοντάδων δελφινιών στο πλαίσιο του αιματηρού εθίμου «grindadrap», που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα, όταν οι Βίκινγκς άρχισαν να εγκαθίστανται στο αυτόνομο αρχιπέλαγος του Βασιλείου της Δανίας – ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισλανδία. Συνολικά 500 δελφίνια σφαγιάστηκαν στην ακτή Σκαλαφγιόρουρ τα προηγούμενα 24ωρα. «Χθες έγιναν δύο κυνήγια, το ένα με 266 αλιεύματα και το άλλο με 180», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Νήσων Φερόες.
Το αιματηρό έθιμο περιλαμβάνει την εκδίωξη δελφινιών και φαλαινών από αλιευτικά σκάφη σε έναν ρηχό κόλπο, όπου και εκβράζονται. Στη συνέχεια οι ψαράδες στην ακτή τα σφάζουν με μαχαίρια μέσα στο νερό, που βάφεται κόκκινο από το αίμα των θηλαστικών. Η παράδοση ξεκίνησε πριν από αιώνες, με σκοπό τη σίτιση του απομονωμένου πληθυσμού. Ωστόσο πλέον συνεχίζεται παράλογα, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, καθώς δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη από τους κατοίκους.
Μέχρι στιγμής εντός της σεζόν έχουν γίνει πέντε κυνήγια, κατά τα οποία έχουν θανατωθεί περίπου 800 δελφίνια και φαλαινοειδή. Παρά τη διεθνή καταδίκη του κυνηγιού, οι υποστηρικτές του στις Νήσους Φερόες επισημαίνουν ότι τα συγκεκριμένα θηλαστικά -τα οποία δεν είναι απειλούμενα είδη- τρέφουν τον τοπικό πληθυσμό εδώ και αιώνες, το κρέας τους δεν πωλείται, αλλά διατίθεται. Κατηγορούν μάλιστα τις ΜΚΟ, τα Μέσα Ενημέρωσης και τους ξένους ακτιβιστές ότι δεν σέβονται τον τοπικό πολιτισμό και τις παραδόσεις τους.
Η κατάσταση βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας το 2021, όταν έγινε γνωστό πως 1.400 δελφίνια και φαλαινοειδή θανατώθηκαν (σχεδόν διπλάσιος αριθμός από τον μέσο όρο), προκαλώντας ακόμα και την κατακραυγή των ντόπιων. Η κυβέρνηση ένα χρόνο αργότερα περιόρισε τον αριθμό των ασπρομέτωπων δελφινιών του Ατλαντικού που μπορούν να θανατώνονται ετησίως σε 500. Είχε γίνει γνωστό πως πολλοί από τους συμμετέχοντες στη σφαγή δεν είχαν την απαιτούμενη άδεια που προϋποθέτει συγκεκριμένη εκπαίδευση για να μπορεί κανείς να σκοτώνει γρήγορα. «Τα πλάνα δείχνουν ότι πολλά από τα δελφίνια ήταν ζωντανά και σπαρταρούσαν ακόμα και μετά την ώθησή τους στη στεριά μαζί με τα υπόλοιπα νεκρά δελφίνια», είχε δηλώσει τότε η φιλανθρωπική οργάνωση Sea Sherpherd που ασχολείται κατά κόρον με το θέμα.
Το «grindadrap» παραμένει η μόνη μορφή φαλαινοθηρίας που υπάρχει ακόμα στη Δυτική Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία των Νήσων Φερόες, οι κάτοικοι μπορούν, επίσης, να κυνηγήσουν συγκεκριμένα είδη φάλαινας και φώκιας. Το κρέας και το λίπος από τα σφαγμένα θαλάσσια θηλαστικά χρησιμοποιούνται για παρασκευή φαγητού.
Ford: Θα μειώσει το 14% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού της μέχρι τέλος του 2027
Για κατανάλωση και αποθήκευση
Το κρέας των φαλαινοειδών καταναλώνεται από τους κατοίκους των Νήσων Φερόες, που ανήκει στο Βασίλειο της Δανίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι ντόπιοι είτε το τρώνε φρέσκο αμέσως μετά το κυνήγι είτε το αποθηκεύουν με σύγχρονες ή παραδοσιακές μεθόδους. Οι ειδικοί βέβαια προσπαθούν να αποτρέψουν την κατανάλωσή του για λόγους υγείας, καθώς πρόκειται για θηρευτές που περιέχουν υψηλά ποσοστά περιβαλλοντικών ρύπων και βαρέων μετάλλων. Το κυνήγι είναι σημαντικό για τους κατοίκους. Η φαλαινοθηρία εξακολουθεί να θεωρείται σημαντική για την αυτάρκεια τροφίμων και την απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσεων για τους ντόπιους. Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, υπάρχει η πρακτική οικονομική αξία του κρέατος των φαλαινοειδών και του λίπους τους, καθώς αποτελεί δωρεάν τροφή για τα νοικοκυριά -το μοιράζονται ισόποσα όλοι-, φαγητό που δεν χρειάζεται να εισαχθεί ή να παραχθεί μέσω βιομηχανικών διαδικασιών.
Ειδήσεις σήμερα
Νήσοι Φερόες: Κόκκινη θάλασσα από αίμα δελφινιών – Το αιματηρό έθιμο «grindadrap»
Βρετανία: Έφιππος ο βασιλιάς Κάρολος στη στρατιωτική παρέλαση για τα γενέθλιά του
Κένυα: Τουλάχιστον 336 τα θύματα της αίρεσης στο δάσος Σακαχόλα