«Είμαστε (…) αναστατωμένοι για τις πληροφορίες κατά τις οποίες η άδικη κράτηση του προέδρου Μπαζούμ πήγε ένα βήμα παραπέρα», τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του, ο Βεντάντ Πατέλ.
Νίγηρας: «Αναίτια» και «αδικαιολόγητη» η ενέργεια να δικαστεί ο Μοαμέντ Μπαζούμ
Την Κυριακή το βράδυ, η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία την 26η Ιουλίου στη Νιαμέ ανακοίνωσε πως συγκεντρώνει «αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον των εθνικών και διεθνών αρμόδιων αρχών ο έκπτωτος πρόεδρος» Μπαζούμ, «μαζί με συνεργούς του», για «εσχάτη προδοσία» και «πλήγμα στην ασφάλεια» του Νίγηρα.
«Αυτή η ενέργεια είναι εντελώς αναίτια και αδικαιολόγητη», τόνισε ο κ. Πατέλ, προεξοφλώντας πως «ασφαλώς δεν θα συμβάλει στην ειρηνική επίλυση αυτής της κρίσης».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε χθες Δευτέρα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Νιγηρίας, τον Μπόλα Τινούμπου. Ο ΥΠΕΞ εξήρε τον «ηγετικό ρόλο» του νιγηριανού προέδρου στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής και τον παρότρυνε να «διατηρήσει την πίεση» στους πραξικοπηματίες στη Νιαμέ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.
Νίγηρας: Στήριξη της Γαλλίας στο «όλα ανοιχτά» της ECOWAS για στρατιωτική επέμβαση
Το Παρίσι υποστηρίζει «το σύνολο των συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου» της CEDEAO στην Αμπούτζα
Η διπλωματία της Γαλλίας εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή της στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά), στη σύνοδο της οποίας επικυρώθηκε η στρατιωτική επιλογή προκειμένου να τερματιστεί το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, αν και υπήρξε ταυτόχρονα η διαβεβαίωση πως θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης με διπλωματικά, ειρηνικά μέσα.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Νίγηρας: Στήριξη της Γαλλίας στο «όλα ανοιχτά» της ECOWAS για στρατιωτική επέμβαση
Το Παρίσι υποστηρίζει «το σύνολο των συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου» της CEDEAO στην Αμπούτζα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για την ανάπτυξη «δύναμης επιφυλακής», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Κε ντ’ Ορσέ.
#Niger : la France étudiera toute demande d’appui militaire à la Cedeao https://t.co/8IW2OnxZmV via @LePoint
— Jessica Taieb (@jessicataieb) August 11, 2023
Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης για να απελευθερωθεί ο ανατραπείς πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ, που κρατείται μαζί με τη σύζυγό του και τον γιο τους, και να αποκατασταθεί στην εξουσία αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί σύντομα.
Το Παρίσι έλεγε εξαρχής πως η στρατιωτική επιλογή όφειλε να παραμείνει στο τραπέζι από την 26η Ιουλίου και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στη CEDEAO. Στο Παρίσι αφήνεται να εννοηθεί πως η πιθανότητα μελετάται.
Η Γαλλία μετρά κάπου 1.500 στρατιωτικούς στη Νιαμέ, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του αντιτζιχαντιστικού αγώνα, και οι ΗΠΑ άλλους 1.000.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάνει διακοπές στο φρούριο Μπρεγκανσόν (νότια Γαλλία), συζήτησε για τη σύνοδο της CEDEAO με «υπουργούς του, τις ομάδες του» και με τον γάλλο πρεσβευτή στη Νιαμέ, κατά τις υπηρεσίες του στο Ελιζέ. Συνεχίζει επίσης να συζητά το ζήτημα με τους «εταίρους» της Γαλλίας –τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ–, σύμφωνα με την ίδια πηγή.