Στους δημοσιογράφους, που εκδήλωσαν απορία, ανακοίνωσε ότι «αύριο (σ.σ. σήμερα, Δευτέρα) θα δώσω περισσότερες εξηγήσεις γι’ αυτήν την κίνηση», τις οποίες άπαντες αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον.
Επειτα από πιέσεις συμβούλων του και διαμαρτυρίες των λεγόμενων «σουλτάνων της Σίλικον Βάλεϊ», όπως τους χαρακτήρισε η ιστοσελίδα Drudge Report, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε –και μάλιστα αναδρομικά, από τις 5 Απριλίου– να πάρει πίσω όλους τους διεθνείς δασμούς που επέβαλε σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έξυπνα κινητά (smartphones), microchips, επίπεδες οθόνες τηλεοράσεων, μονάδες flash, σκληρούς δίσκους και άλλα τέτοια προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.
Το μέτρο αφορά κυρίως την Κίνα, η οποία απαλλάσσεται από τους πρόσθετους δασμούς 125% στο ένα τέταρτο των εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ, που αποτελούν και το «φιλέτο». Ωφελημένες, όμως, βγαίνουν και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Ταϊβάν, η οποία πραγματοποιεί στις ΗΠΑ το 64% των εξαγωγών της με τέτοια ηλεκτρονικά προϊόντα, η Μαλαισία με 44%, όπως επίσης το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη, με ποσοστό ηλεκτρονικών ειδών επί του συνόλου των εξαγωγών τους στην Αμερική στο 30%.
Προτού πυροδοτήσει τους απίστευτους δασμούς κατά της Κίνας, ο Τραμπ ξέχασε (ή δεν είχε πληροφορηθεί) ότι το 80% των κινητών τηλεφώνων που διαθέτει η Apple στην αμερικανική αγορά κατασκευάζονται στην Κίνα και το 20% στην Ινδία. Κάτι που σημαίνει ότι ο αμερικανικός κολοσσός θα υφίστατο τεράστια επιβάρυνση, την οποία θα ήταν αδύνατο να διαχύσει στην παγκόσμια αγορά, για να μην τη μετακυλίσει στους Αμερικανούς καταναλωτές.
Αυτή ήταν η δεύτερη και μεγαλύτερη υπαναχώρηση του Αμερικανού προέδρου από τη δασμολογική φρενίτιδα, καθώς είχε προηγηθεί η 90ήμερη ανακωχή που αναγκάστηκε να παραχωρήσει στην Ε.Ε. λόγω της απότομης αύξησης του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ (επιτόκια ομολόγων) από τους φόβους που προκάλεσαν στους επενδυτές οι χειρισμοί του. Στην περίπτωση της Κίνας, φάνηκε να αυτοσχεδιάζει στα τυφλά, δείχνοντας να μην κατανοεί τους μηχανισμούς της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και της εξάρτησης των επιχειρηματιών συμμάχων του από αυτήν – ακόμη και ο Ελον Μασκ διαμαρτυρήθηκε για τους δασμούς στην Κίνα, λόγω Tesla.
Τo ΒΒC επισημαίνει ότι παραμένει ο κίνδυνος να ακριβύνουν λίγο τα iPhones, δεδομένου ότι ο προηγούμενος τραμπικός δασμός 20% στα κινεζικά προϊόντα παραμένει σε ισχύ. Κρίσιμο ρόλο σε αυτό το σημείο μπορεί να παίξει ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, καθώς είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που μπορούν να συναντηθούν απευθείας τόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και με τον Σι Τζινπίνγκ και το βρετανικό δίκτυο προβλέπει ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ειρηνευτική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια τόσο η Apple όσο και η νοτιοκορεάτικη Samsung, η οποία επίσης επωφελήθηκε από τη δασμολογική «απαλλαγή» υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και microchips, προσπαθούν να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους από την Κίνα στην Ινδία και το Βιετνάμ.
Τα έξυπνα κινητά ήταν το βασικό εισαγόμενο προϊόν των ΗΠΑ από την Κίνα το 2024, συνολικής αξίας 41,7 δισ. δολαρίων, με τα laptops Made in China να ακολουθούν στα 33,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την αμερικανική στατιστική υπηρεσία. Πρόσφατα, εξάλλου, η Apple ναύλωσε εμπορευματικά αεροσκάφη προκειμένου να μεταφέρει 600 τόνους iPhones (1,5 εκατ. κινητά τηλέφωνα) στις ΗΠΑ από την Ινδία, αφότου αύξησε την εκεί παραγωγή της.