«Πού είναι τα παιδιά μας;» και «θέλουμε απαντήσεις» φωνάζουν οι ανάστατοι γονείς, οι οποίοι αναζητούν στοιχεία, με τον Guardian να συμπληρώνει πως αυτό ίσως αποτελεί και… απειλή για την ίδια τους τη ζωή, αφού το κλίμα των ρωσικών ΜΜΕ και του διαδικτύου είναι ασφυκτικό, από την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή μέχρι σήμερα.
Αρκετοί, μάλιστα, έλαβαν το τηλεφώνημα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και έμαθαν τα τραγικά νέα. Ότι το παιδί τους σκοτώθηκε όταν το πλοίο βυθίστηκε. «Ο γιος μου Γέγκορ ήταν μάγειρας στο Moskva» έγραψε ο Ντμίτρι Σκρέμπετς στο Διαδίκτυο «και πλέον είναι αγνοούμενος». «Είπαν ότι όλο το πλήρωμα απομακρύνθηκε, αυτό είναι κυνικό ψέμα!», τόνισε ο ίδιος.
The desperate families of missing Moskva sailors keep piling up on Russian social media.
Russia continues to lie and block families from any information.
Here’s another. pic.twitter.com/6VO6fNwHXe
— Expat in Kyiv (@expatua) April 17, 2022
Ωστόσο, υπάρχουν και οι πολίτες που γνωρίζουν ότι οι 200 από τους 500 ναύτες και αξιωματικούς του πληρώματος βρίσκονται σε στρατιωτικό νοσοκομείο ενώ υπάρχουν και αυτοί που έχουν ακούσει για 40 νεκρούς, χωρίς να μπορούν να εντοπίσουν τα ίχνη τους.
Την ίδια ώρα μόλις δύο είναι οι νεκροί που έχουν ταυτοποιηθεί από το ναυάγιο ενώ είναι λίγες οι οικογένειες που έχουν παραδεχθεί ότι έχουν επικοινωνήσει με τα παιδιά τους.
Υπάρχει πατέντα για τη «σοκολάτα Ντουμπάι»; - Μπορεί όποιος θέλει να φτιάχνει και να την πουλάει;
Στο μεταξύ, φωτογραφίες από το φλεγόμενο ρωσικό καταδρομικό πλοίο «Moskva» δημοσιεύθηκαν στο Twitter, δείχνοντας την κλίση της ρωσικής ναυαρχίδας στη Μαύρη Θάλασσα λίγο πριν βυθιστεί.
Σύμφωνα με αναλυτές οι εικόνες αυτές είναι αυθεντικές.
Η απώλεια της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που είχε τεράστια δύναμη πυρός και ήταν το καμάρι του πολεμικού ναυτικού, ενδέχεται να έχει ευρύτερες συνέπειες και στην εξέλιξη του πολέμου.
Reportedly the Moskva on 4/15 pic.twitter.com/HstqXYUQJf
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) April 17, 2022
Τα βασικά σενάρια αναφορικά με το τι συνέβη με το καταδρομικό «Moskva» είναι δύο. Σύμφωνα με αυτό που προβάλλει η Μόσχα και αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, στο πλοίο σημειώθηκαν αλλεπάλληλες εκρήξεις πυρομαχικών οι οποίες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο κύτος του. Στη συνέχεια, δε, οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη ρυμούλκησή του στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία, του έδωσαν τη χαριστική βολή.
Another photo of the Moskva pic.twitter.com/251AOogyKB
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) April 17, 2022
Το Κίεβο, ωστόσο, επιμένει εξαρχής – από το πρωί της Πέμπτης, όταν έγινε γνωστό ότι το καταδρομικό «Moskva» είχε πιάσει φωτιά και είχε εκκενωθεί από το πλήρωμά του – ότι το καταδρομικό επλήγη από δύο πυραύλους Neptune (σοβιετικής προέλευσης, οι οποίοι έχουν εκσυγχρονιστεί) που εκτόξευσαν οι ουκρανικές δυνάμεις από την ξηρά.
Πρόκειται για έναν ισχυρισμό τον οποίο οι δυτικές υπηρεσίες χαρακτηρίζουν «αξιόπιστο», έστω κι αν ακόμη δεν τον επιβεβαιώνουν – με την εκδοχή αυτή να ενισχύεται και από το γεγονός ότι άλλα ρωσικά πλοία στην περιοχή φέρονται να έχουν απομακρυνθεί από τις ακτές, ενδεχομένως φοβούμενα μήπως έχουν την ίδια τύχη.
Καταδρομικό Moskva: Ποιο ήταν το καμάρι του ρωσικού Στόλου – Τα μυστικά, οι τρεις πόλεμοι και η «καταγωγή»
Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ήταν ένα πολεμικό πλοίο υψηλής συμβολικής αξίας, το οποίο, εκτός της συμμετοχής του στις πολεμικές επιχειρήσεις, αποτέλεσε όργανο της ρωσικής διπλωματίας. Επλήγη σοβαρά κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Η σοβιετική καταγωγή
Το οπλισμένο με πυραύλους βαρύ καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, την σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.
Μετονομάσθηκε σε Moskva τον Μάιο 1995. Είναι οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, την ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διαθέτει επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.
Το πλήρωμά του αποτελείται από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.
Τρεις πόλεμοι
Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στην Γεωργία το 2008. Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.
Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά την διάρκεια της σύρραξης.
Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι τον Ιανουάριο 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.
Λίγο μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του.
Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva συμμετέχει στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.
Σε συνομιλία μέσω ασυρμάτου στη αρχή του πολέμου και έκτοτε απέκτησε θρυλικές διαστάσεις και αποτυπώθηκε σε ουκρανικό γραμματόσημο, οι συνοριοφύλακες του μικρού νησιού των Φιδιών απάντησαν «άντε και γ…» στο ρωσικό καταδρομικό όταν τους ζητήθηκε να παραδοθούν. Λίγο μετά, το Moskva μαζί με το Vassili Bykov βομβάρδισαν το νησί. Τα μέλη της ουκρανικής συνοριοφυλακής αιχμαλωτίσθηκαν.
Διπλωματικές αποστολές
Το καταδρομικό Moskva, όταν ακόμη ονομαζόταν Slava, συμμετείχε στην συνάντηση κορυφής της Μάλτας, ανάμεσα στον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, η οποία πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου Maxime Gorki τον Δεκέμβριο 1989, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Το πλοίο συμμετείχε επίσης στην διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στην Γιάλτα τον Αύγουστο 1990.
Εχει διαπλεύσει τις θάλασσες συμμετέχοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις και έχει επισκεφθεί πολλά ευρωπαϊκά, ασιατικά και αφρικανικά λιμάνια.
Εχει επίσης φιλοξενήσει ξένους ηγέτες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε εκεί με στρατιωτικές τιμές στον Αύγουστο 2014 στο Σότσι τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ-Σίσι ή, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία, τον τότε ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ειδήσεις σήμερα
Ρούλα Πισπιρίγκου: Την «καίνε» οι 27 αναζητήσεις στο Ιντερνετ για κεταμίνη και άλλα φάρμακα
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μολών λαβέ» το μήνυμα από Μαριούπολη
Ηπατίτιδα… άγνωστος Χ «χτυπά» μικρά παιδιά – Παγκόσμιος συναγερμός
Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ: Τι έγινε στο συνέδριο διχασμού και και παρακμής