Στο πλαίσιο του υγειονομικού… συναγερμού που έχει «σημάνει», ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκεται σε εγρήγορση και έχει ήδη ενημερώσει τις επιστημονικές εταιρίες που σχετίζονται με το ήπαρ, καθώς και τους ιατρικούς συλλόγους και τους παιδιάτρους, ζητώντας εάν αντιληφθούν παρόμοια περιστατικά και στην Ελλάδα να τα δηλώσουν στον ΕΟΔΥ. Εως και χθες, δεν είχε δηλωθεί κανένα τέτοιο περιστατικό στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πρόσφατη τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στις 5 Απριλίου 2022, ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για 10 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών σε όλη την Κεντρική Σκωτία.
Οι εννέα είχαν έναρξη συμπτωμάτων τον Μάρτιο του 2022, ενώ μία περίπτωση είχε έναρξη συμπτωμάτων τον Ιανουάριο του 2022. Τα συμπτώματα περιλάμβαναν ίκτερο, διάρροια, έμετο και κοιλιακό άλγος. Και τα 10 κρούσματα εντοπίστηκαν όταν νοσηλεύτηκαν.
Μέχρι τις 8 Απριλίου, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδικές μονάδες ήπατος και έξι παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Από τις 11 Απριλίου δεν έχει αναφερθεί θάνατος μεταξύ αυτών των περιπτώσεων.
Ο εργαστηριακός έλεγχος έχει αποκλείσει τους ιούς της ηπατίτιδας τύπου A, B, C και E (όπως και D κατά περίπτωση), ενώ σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο από κορονοϊό έχει ανιχνευθεί σε αρκετές περιπτώσεις. Παράλληλα, έχει εντοπιστεί και αδενοϊός σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί με κορονοϊό, σε άλλες χωρίς να υπάρχει λοίμωξη από κορονοϊό. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρατήρησε πρόσφατα μια αύξηση στη δραστηριότητα των αδενοϊών, η οποία συν-κυκλοφορεί με τον SARS-CoV-2, αν και ο ρόλος αυτών των ιών στην παθογένεση (μηχανισμός με τον οποίο αναπτύσσεται η ασθένεια) δεν είναι ακόμη σαφής.
«Δεν έχουν εντοπιστεί άλλοι επιδημιολογικοί παράγοντες κινδύνου μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων διεθνών ταξιδιών», αναφέρει ο ΠΟΥ και προσθέτει ότι «η αιτιολογία των σημερινών περιπτώσεων ηπατίτιδας εξακολουθεί να θεωρείται άγνωστη και παραμένει υπό ενεργή διερεύνηση».
Φταίει αδενοϊός;
Ενώ ορισμένα παιδιά βρέθηκαν θετικά για SARS-CoV-2 ή/και αδενοϊό, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί γενετικός χαρακτηρισμός των ιών για τον προσδιορισμό πιθανών συσχετίσεων μεταξύ των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τους ειδικούς στη Σκωτία και σχετική δημοσίευσή τους στο «Eurosurveillance», οι κυρίαρχες υποθέσεις εστιάζουν στον αδενοϊό, και ειδικότερα είτε σε μια νέα παραλλαγή είτε σε μια παραλλαγή «ρουτίνας» που φαίνεται να πλήττει πιο σοβαρά τα μικρότερα παιδιά τα οποία έχουν χαμηλότερη ανοσιακή άμυνα. Μάλιστα, ξένοι ειδικοί εκτιμούν ότι η απομόνωση των μικρών στη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να τα κατέστησε πιο ευάλωτα ανοσολογικά, επειδή δεν εκτέθηκαν στη συνήθη ποικιλία ιών, μεταξύ των οποίων και οι αδενοϊοί.
Μετά την κοινοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, λιγότερες από πέντε περιπτώσεις (επιβεβαιωμένες ή πιθανές) έχουν αναφερθεί στην Ιρλανδία. Επιπρόσθετα, τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας έχουν αναφερθεί σε παιδιά (ηλικίας 22 μηνών έως 13 ετών) στην Ισπανία, με τις εθνικές Αρχές να τα διερευνούν. Επίσης, κλινικοί γιατροί ανέφεραν παρόμοια περιστατικά σε Ολλανδία και Δανία.
Μειούμενη διασπορά, αυξημένοι θάνατοι
Και ενώ οι επιστήμονες καλούνται να «ξεκλειδώσουν» ακόμη μία υγειονομική «απειλή», ο κορονοϊός συνεχίζει να κυκλοφορεί, με τη διασπορά του όμως να είναι μειωμένη λίγο πριν το ελληνικό Πάσχα. Οι θάνατοι, βέβαια, εξακολουθούν να είναι αυξημένοι -50 θάνατοι χθες- και ο συγκεκριμένος δείκτης λειτουργεί σαν «υπενθύμιση» για την προστασία και με την τέταρτη δόση όσων πολιτών είναι ευάλωτοι για βαριά νόσηση, έχουν δηλαδή ηλικία από 60 ετών και πάνω.