Μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού -μικρότερα από 5 χιλιοστά- εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε φρέσκια χιονόπτωση στην Ανταρκτική, μια ακόμη ένδειξη της ρύπανσης από πλαστικά στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, όπως σημείωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Καντέρμπουρι.
Ανάλογη ρύπανση έχει εντοπιστεί από την κορυφή του Εβερεστ μέχρι τα βάθη των ωκεανών, αποδεικνύοντας ότι οι τόνοι πλαστικού που η ανθρωπότητα παράγει αφειδώς έχουν δεισδύσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη Γη. Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), αν δεν ληφθούν σημαντικά μέτρα η παραγωγή πλαστικού θα έχει τριπλασιαστεί το 2060 σε σχέση με το 2019, φτάνοντας τους 1.231 εκατομμύρια τόνους. Αντίστοιχη εκτιμάται ότι θα είναι η αύξηση του όγκου των πλαστικών απορριμμάτων από 353 εκατ. τόνους σε 1.014 εκατ. τόνους.
Επιστήμονες και ερευνητές εκφράζουν εδώ και χρόνια τη σιγουριά για την παρουσία των μικροπλαστικών στον ανθρώπινο οργανισμό -έχουν βρεθεί και σε ζώα/ψάρια- και τους προηγούμενους μήνες επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι τους, καθώς έρευνες έδειξαν τη μόλυνση του ανθρώπινου αίματος και των πνευμόνων. Ο ΟΗΕ δήλωσε το 2017 ότι υπάρχουν τουλάχιστον 51 τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια στις θάλασσες. Τα πιο συνηθισμένα ήταν από πολυπροπυλένιο, που χρησιμοποιείται σε πλαστικές συσκευασίες και σωλήνες, και από το PET, που χρησιμοποιείται σε μπουκάλια.
Το πλαστικό δεν είναι βιοδιασπώμενο κι έτσι δεν διαλύεται αλλά σπάει σε μικρά κομμάτια, τα «μικροπλαστικά», τα οποία όμως παράγονται και για την κατασκευή μικροϊνών. Δεδομένου του μικρού μεγέθους τους, μπορούν να παρασυρθούν από τον αέρα και να εισχωρήσουν σε οτιδήποτε βρίσκεται γύρω μας, με αποτέλεσμα να «καταναλώνουμε» μικροπλαστικά καθημερινώς με διαφορετικούς τρόπους.
Οι ειδικοί σημειώνουν πως τα ευρήματα δείχνουν ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να ταξιδέψουν στο ανθρώπινο σώμα και να καταλήξουν στα όργανα, ωστόσο είναι πρόωρο να εξαγάγουν συμπεράσματα για τον αντίκτυπο που θα έχει μια τέτοια συνθήκη στην υγεία των ανθρώπων. Κάποιες προκαταρκτικές μελέτες υποστηρίζουν πως μπορούν να προκαλέσουν καρκινογένεση. Ερευνες έδειξαν ότι άτομα με νόσο του Κρον και γενικότερα με εντερικά προβλήματα είχαν διπλάσια ποσότητα μικροπλαστικού στο έντερό τους σε σχέση με αυτούς που ήταν απόλυτα υγιείς. Ακόμη έχει παρατηρηθεί ότι το πλαστικό επιτρέπει και διευκολύνει την απορρόφηση χημικών και τοξικών ουσιών, όπως τα φυτοφάρμακα ή τα βαρέα μέταλλα, από τον οργανισμό μας.