Η αυτοκινητοπομπή έφτασε στη νοτιοανατολική πόλη της Ζαπορίζια μετά τη Δύση του ηλίου, μεταφέροντας περίπου 170 εκτοπισμένους. Το ταξίδι των 200 χιλιομέτρων κράτησε δύο ημέρες, καθώς τα λεωφορεία που μετέφεραν τους άμαχους αναγκάζονταν να σταματήσουν για ώρες σε ρωσικά σημεία ελέγχου και οι πεινασμένοι, κουρασμένοι κάτοικοι της Μαριούπολης υπόκειντο σε ανακρίσεις.
The last civilians rescued from Azovstal in Mariupol reach safety in Ukraine, along with a handful of families able to make it to an evacuation collection point in the city. A 200km journey that took 2 days. pic.twitter.com/FNRzLne1lM
— Emma Graham-Harrison (@_EmmaGH) May 8, 2022
«Δεν πίστευα ότι θα καταφέρναμε να βγούμε ζωντανοί από αυτό, επομένως δεν έχω σχέδια για το μέλλον μου», είπε στον Guardian μια κάτοικος της Μαριούπολης ονόματι Νατάλια, η οποία εργαζόταν στο εργοστάσιο Azovstal καθ’ όλη την ενήλικη ζωή της, έως ότου χρειάστηκε να αναζητήσει καταφύγιο στις αποθήκες του.
Φεύγοντας από το Azovstal, η γυναίκα είχε πάρει μαζί της με μια συλλογή ζωγραφιών που είχαν δημιουργήσει παιδιά που έμεναν στο καταφύγιο. Η Νατάλια είχε οργανώσει διαγωνισμούς ζωγραφικής για να τα κρατήσει απασχολημένα και θέλησε να διασώσει τις εικόνες. «Δεν θα τις άφηνα πίσω, ακόμα κι αν με πυροβολούσαν», λέει.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε το Σάββατο 7/5 ότι «όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι» είχαν βγει με ασφάλεια από το συγκρότημα του Azovstal, καταφέρνοντας να κατέβουν από τα λεωφορεία 36 ώρες αργότερα. «Είναι ανακούφιση το να μπορούμε να πατήσουμε ξανά με ασφάλεια σε ουκρανική γη», δήλωσε η Τατιάνα, η οποία διέφυγε από το Azovstal μαζί με την κόρη και την εγγονή της.
Τουρκία: Θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους
«Θέλω απλώς να ζήσω, να ξαναρχίσω τη ζωή μου… ό,τι έχω και δεν έχω είναι εδώ μέσα», είπε ο Γιέγκορ Τσεχονάντσκι, δείχνοντας ένα σωρό τσάντες στα πόδια του.
Αυτός, η γυναίκα του και οι δύο γιοι του είχαν καταφύγει στο Azovstal από τις αρχές Μαρτίου. «Φυσικά είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ουκρανία».
Η Μαριούπολη έχει υπομείνει τις πιο καταστροφικές μάχες του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το εργοστάσιο είναι το τελευταίο τμήμα της πόλης που βρίσκεται ακόμα στα χέρια των Ουκρανών μαχητών. Δεκάδες άμαχοι παγιδεύτηκαν για εβδομάδες δίπλα στο εργοστάσιο με ελάχιστο φαγητό, νερό ή φάρμακα στη διάθεσή τους.
Νωρίτερα την Κυριακή, οι εναπομείναντες Ουκρανοί μαχητές στο εργοστάσιο ορκίστηκαν να συνεχίσουν να αντιστέκονται, όσο είναι ζωντανοί.
«Δεν έχουμε πολύ χρόνο», είπε ο λοχαγός Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, παρακαλώντας τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τραυματισμένων στρατιωτών.
ΕΝΦΙΑ: Τα μυστικά του εκκαθαριστικού – Ποιοι δικαιούνται έκπτωση
Σήμερα η παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στη Ρωσία – Κλιμάκωση απειλών από Πούτιν
Το σχέδιο Μητσοτάκη για νίκη στις κάλπες – Ανοίγει τον δρόμο νέα τετραετία