Σε αυτό το κίνημα εντάσσεται η πρόσφατη πρωτοβουλία του αριστερού προέδρου του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (AMΛΟ για συντομία), να ζητήσει από τον Πάπα Φραγκίσκο να απολογηθεί γραπτώς για τον ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας στον εξανδραποδισμό των αυτοχθόνων κατοίκων της Κεντρικής Αμερικής από τους Ισπανούς κατακτητές, 500 χρόνια πριν!
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Το αίτημα -όχι βέβαια δίκην τελεσιγράφου, αλλά οπωσδήποτε επιτακτικού διαβήματος- επιδόθηκε στο Βατικανό με δισέλιδη επιστολή.
Την έδωσε στα χέρια του Πάπα στις 3 Οκτωβρίου η σύζυγος του Μεξικανού προέδρου, Μπετρίς Γκουτιέρες Μίλερ, αφού προηγουμένως είχε συναντηθεί στη Ρώμη με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.
Να σημειωθεί ότι ο ΑΜΛΟ αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής στον λογαριασμό του στο twitter, την ημέρα που οι δημοτικές Αρχές της Πόλης του Μεξικού είχαν προγραμματίσει την απομάκρυνση (επισήμως για λόγους «συντήρησης») ενός μεγάλου ανδριάντα του Χριστόφορου Κολόμβου από το βάθρο του.
Βιάστηκαν να το κάνουν επειδή στις 12 Οκτωβρίου είχε εξαγγελθεί μεγάλη αντιαποικιακή διαδήλωση, με στόχο το γκρέμισμα του «μισητού μνημείου» στη μεξικανική πρωτεύουσα. Στις 12 Οκτωβρίου 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην αμερικανική ήπειρο και συγκεκριμένα στον Αγιο Δομίνικο.
Κατηγορούμενος από πολλούς ως «λαϊκιστής», ο πρόεδρος του Μεξικού ευθυγραμμίστηκε πράγματι με το λαϊκό αίσθημα σε μια εποχή που βασικός «αντίπαλος» της χώρας του είναι οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν εκβίασαν το Μεξικό μόνο με το μεταναστευτικό τείχος, αλλά το έσυραν και υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων σε μια ετεροβαρή εμπορική συμφωνία, που αντικατέστησε τη NAFTA.
Στην επιστολή του ο Ομπραδόρ καλεί το ισπανικό στέμμα (που αμφισβητείται έντονα και στη χώρα του), την ισπανική κυβέρνηση και το Βατικανό να ζητήσουν συγγνώμη για τις «άκρως αποτρόπαιες ωμότητες» που διέπραξαν μετά την άφιξη των Ισπανών κονκισταδόρων στο Μεξικό, το 1521.
Δεν περιορίζεται όμως σε αυτό, αλλά απαιτεί επιπλέον από την Αγία Εδρα να επιστρέψει στη μεξικανική κυβέρνηση πλήθος αρχαίων χειρογράφων των προκολομβιανών πολιτισμών της περιοχής, που περιήλθαν στην κατοχή της Εκκλησίας και φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη του Βατικανού.
Επιστροφή Ντόναλντ Τραμπ: Η εκλογή του φέρνει νέες διενέξεις στη Μέση Ανατολή
Η Καθολική Εκκλησία με τους ιεραποστόλους της εκχριστιάνιζε διά της βίας τους Αζτέκους ιθαγενείς προτού οι στρατιώτες του Ερνάν Κορτές τούς εκτελέσουν για να λεηλατήσουν τα πλούτη τους και να τα στείλουν «πεσκέσι» στους Ισπανούς βασιλείς, στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού.
Να σημειωθεί ότι πέρσι ο ΑΜΛΟ είχε απευθύνει παρόμοιο αίτημα συγγνώμης στον Ισπανό βασιλιά Φελίπε και τον Πάπα, αλλά η ισπανική κυβέρνηση το απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη (δεν είναι ώρα για τέτοιες ευαισθησίες όταν η ίδια η Ισπανία αντιμετωπίζει προβλήματα εθνικής συνοχής).
Ως Λατινοαμερικανός και ο ίδιος, ο Αργεντινός Πάπας Φραγκίσκος είχε ζητήσει το 2015 συγγνώμη από τον πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, για τον ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας στην καταπίεση των αυτοχθόνων κατά την ισπανική κατάκτηση.
Τώρα, όμως, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς ο Ομπραδόρ βάζει στο κάδρο και την ηγεσία της πιστότερης καθολικής χώρας στον κόσμο, της Ισπανίας, που τυχαίνει όμως να είναι και ο «μεγάλος ένοχος».
Στο παρελθόν το Βατικανό έχει παραχωρήσει υπό μορφή δανεισμού εκθέματα των μουσείων και των βιβλιοθηκών του, κάτι που εικάζεται ότι θα μπορούσε να κάνει και τώρα.
Αλλωστε, ο Ομπραδόρ ξεκαθάρισε πως θέλει να δανειστεί μόνο για έναν χρόνο τον περίφημο Κώδικα του Πάπα Βοργία και άλλους δύο κώδικες με χάρτες της αρχαίας πρωτεύουσας των Αζτέκων, Τεχνοχτιτλάν.
Θα τον βοηθούσαν, άλλωστε, να αυξήσει τη δημοτικότητά του στους επίσημους εορτασμούς του 2021 για τα 500 χρόνια από την ισπανική κατάκτηση, που αναμένεται να ξεσηκώσουν ένα νέο κύμα εθνικισμού και «γηγενούς υπερηφάνειας» στο Μεξικό.
Κεντρικό ρόλο στις εκδηλώσεις έχει η δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, Κλάουντια Σάινμπαουμ, που δήλωσε σιβυλλικά ότι το άγαλμα του Κολόμβου θα επιστρέψει στη βάση του όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης:
«Ισως, αξίζει σε αυτό το διάστημα να αναλογιστούμε συλλογικά τι αντιπροσωπεύει ο Κολόμβος για την ιστορία μας, εν όψει του 2021», τόνισε.
Να σημειωθεί ότι στις 12 Οκτωβρίου το Μεξικό, αντί μόνο να πενθεί μαζί με τις άλλες λατινοαμερικανικές χώρες, επέλεξε να εορτάζει την Ημέρα των Φυλών, ως σύμβολο της ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στους ευρωπαϊκής καταγωγής, αυτόχθονες και μιγάδες πολίτες του.
Από την έντυπη έκδοση