Χάρη στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ορισμένοι Νεάντερταλ έθαβαν τους νεκρούς τους, κατασκεύαζαν εργαλεία, ακόμα και στολίδια. Στη Νότια Σιβηρία, στα σπήλαια Σαγκίρσκαγια και Οκλαντνίκοφ, εντοπίστηκαν τα λείψανα 13 Νεάντερταλ -επτά άνδρες και έξι γυναίκες-, εκ των οποίων τα πέντε ήταν έφηβοι.
Η εν λόγω ομάδα, που γενετικά ανήκει στους Νεάντερταλ της Δυτικής Ευρώπης, δεν είχε αναμιχθεί με άλλα είδη -τους Χόμο Σάπιενς ή τους Ντενίσοβα-, όπως άλλες ομάδες Νεάντερταλ, σε άλλες περιόδους. Ο Στέφαν Πεϊρέν, ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης, εξηγεί ότι οι ομάδες δεν ήταν εντελώς απομονωμένες μεταξύ τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι γυναίκες είχαν την τάση να μετακινούνται από κοινότητα σε κοινότητα για να αναπαραχθούν, ενώ οι άνδρες έμεναν στην αρχική φυλή τους. Αυτή η «πατροτοπική» λειτουργία της ομάδας, που ίσχυε επίσης και στους Σάπιενς, υποδηλώνεται από τη μικρότερη γενετική ποικιλομορφία των χρωμοσωμάτων Υ, που μεταφέρονται από τον πατέρα στο παιδί, σε αντίθεση με το μιτοχονδριακό DNA που προέρχεται αποκλειστικά από τη μητέρα.
Καζακστάν: Οι δραματικοί διάλογοι του πιλότου με τον πύργο ελέγχου πριν τη συντριβή
Χάρη στη γενετική «φτιάχνουμε μια συγκεκριμένη εικόνα του πώς μπορεί να ήταν μια κοινότητα Νεάντερταλ. Μου φαίνονται πολύ πιο ανθρώπινοι», σχολίασε ο Μπέντζαμιν Πέτερ, ο οποίος επέβλεπε τις έρευνες στο πλευρό του Πάαμπο.
Οι έρευνες, οι μελέτες και τα ευρήματα σχετικά με τα «χαρακτηριστικά» των πρωτόγονων ανθρώπων πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τι συνέβαινε πριν από χιλιάδες έτη και τελικώς από πού προερχόμαστε. Προ ημερών, νέες ερευνητικές τεχνικές μοντελοποίησης έδειξαν ότι οι Νεάντερταλ και οι άνθρωποι έζησαν μαζί στη Γαλλία και τη Βόρεια Ισπανία για σχεδόν 2.900 χρόνια. Τέτοια ευρήματα αντιστοιχούν σε πρόσφατες ανακαλύψεις στο Ισραήλ, οι οποίες έδειξαν ότι άνθρωποι και Νεάντερταλ σχημάτισαν επίσης κοινότητες εκεί πριν από 50.000 χρόνια.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνοδος Κορυφής EE: Συμφωνία για τον «περιορισμό των τιμών της ενέργειας» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο