Κι αν η κούρσα αυτή μας θυμίζει Τζέιμς Μποντ, δεν μοιάζει και τόσο, αφού ο μυστικός πόλεμος διεξάγεται κατά κύριο λόγο με τα νέα τεχνολογικά μέσα.
Πριν από λίγες εβδομάδες οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κατηγόρησαν Ρώσους χάκερ ότι έσπασαν κάποιους κωδικούς για να κλέψουν τις έρευνες Αμερικανών, Βρετανών και Καναδών επιστημόνων σχετικά με τα υπό δοκιμή εμβόλια κατά του κορονοϊού.
Πρόσφατα οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ανέφεραν ότι Κινέζοι χάκερ προσπάθησαν, επίσης, να κλέψουν δεδομένα ερευνών για τα εμβόλια, από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Το Ιράν, επίσης, έχει εντείνει τις προσπάθειες για τέτοιους είδους πληροφορίες, μέσα από παράνομα κανάλια.
Και δεν περιορίζεται στα εμβόλια η παρείσφρηση πρακτόρων στα δυτικά δίκτυα και στους ερευνητικούς φορείς της Δύσης.
Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως η Φιόνα Χιλ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΠΑ (που κατέθεσε εναντίον του προέδρου Τραμπ στις ακροάσεις για την παραπομπή του), πιστεύει πως πίσω από τις εκστρατείες παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό και πίσω από το αντιεμβολιαστικό κίνημα κρύβονται Κινέζοι και Ρώσοι πράκτορες, με σκοπό τη δημιουργία σύγχυσης και σκεπτικισμού κατά των επιστημόνων της Δύσης.
«Θα ήταν περίεργο να μην προσπαθήσουν να κλέψουν τις έρευνες», δήλωσε ο Τζον Ντέμερς, αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ. Εκτός από τα στοιχεία του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, Κινέζοι χάκερ προσπάθησαν να διεισδύσουν και σε άλλα αμερικανικά ερευνητικά ιδρύματα, τονίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι Αμερικανοί πράκτορες της CIA και άλλων υπηρεσιών βρίσκονται σε επιφυλακή από τον Φεβρουάριο για τις κινήσεις της Κίνας, θεωρώντας ότι το Πεκίνο έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – γι’ αυτό οι ΗΠΑ ακολουθούν σκληρή πολιτική εναντίον του ΠΟΥ. Κινέζοι χάκερ έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πολύ νωρίς σημαντικά στοιχεία για τις έρευνες του εμβολίου που έχει στην κατοχή του ο ΠΟΥ.
Εκτός από τους χάκερ που διεξάγουν τον δικό τους πόλεμο μέσα στο Διαδίκτυο, υπάρχει και ο παλαιός, πιο χειροπιαστός τρόπος κατασκοπείας. Κατά τους Αμερικανούς ειδικούς των μυστικών υπηρεσιών, Κινέζοι κατάσκοποι βρίσκονται στο αμερικανικό έδαφος -με οποιαδήποτε ιδιότητα- και προσπαθούν να βρεθούν κοντά στις πηγές των ερευνών για το εμβόλιο, κλέβοντας τα στοιχεία από τους ίδιους τους ερευνητές.
Στις 22 Ιουλίου ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να κλείσει το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον, ύστερα από πληροφορίες του FBI ότι ήταν «σταθμός» για συγκέντρωση ιατρικών πληροφοριών. Μέχρι τώρα οι Αμερικανοί πιστεύουν πως οι Κινέζοι λίγα στοιχεία κατάφεραν να αποσπάσουν με τις επιθέσεις τους στις εταιρίες βιοτεχνολογίας Gilead, Novavax και Moderna.
Εν τω μεταξύ, η βρετανική υπηρεσία GCHQ και το FBI είχαν εντοπίσει την προσπάθεια ρωσικής «εισβολής» σε στοιχεία των αμερικανικών ερευνών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της φαρμακευτικής AstraZeneca (πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση της κυβερνοεπίθεσης από τους χάκερ Cozy Bear, που δρουν από το 2016).
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι ενέργειες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ είναι μόνο αμυντικές, έναντι των αντιπάλων τους. Ομως, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς και οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπεύουν τους Ρώσους, τους Κινέζους, τους Ιρανούς κ.λπ.
Η Ρωσία ανακοίνωσε στις 11 Αυγούστου πως παρασκεύασε ένα εμβόλιο (με καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα στις κλινικές δοκιμές) και οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι χρησιμοποίησε όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε από κατασκοπεία!
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr