Ο θάνατος έξι ανθρώπων, τριών παιδιών και τριών ενηλίκων στο χριστιανικό δημοτικό σχολείο του Νάσβιλ αφήνει μια νέα πληγή στην αμερικανική κοινωνία που παραμένει βαθιά πολωμένη στο ακανθώδες ζήτημα της οπλοκατοχής, την ώρα που οι επιθέσεις τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν και τα σχολεία γίνονται ολοένα και συχνότερα στόχος.
Η Οντρεϊ Χέιλ, που είχε φοιτήσει στο σχολείο, οπλισμένη με δύο τυφέκια επίθεσης κι ένα περίστροφο εισέβαλε τη Δευτέρα στο ιδιωτικό χριστιανικό σχολείο που φοιτούν 200 μαθητές και άνοιξε πυρ εναντίον μαθητών και δασκάλων. Μέσα σε λιγότερο από ένα τέταρτο, σκότωσε έξι ανθρώπους -εκ των οποίων τρεις 9χρονους μαθητές- προτού πέσει νεκρή από την ανταλλαγή πυρών με την Αστυνομία που έσπευσε στο σημείο.
Η Οντρεϊ Χέιλ είχε γεννηθεί γυναίκα, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα στις Αρχές βρισκόταν σε διαδικασία φυλομετάβασης και χρησιμοποιούσε στα σόσιαλ μίντια αρσενικά άρθρα όταν αναφερόταν στον εαυτό της. Η Αστυνομία πάντως αναφέρεται στη Χέιλ ως «εκείνη» στις σχετικές ανακοινώσεις, εξετάζοντας ωστόσο αν η ταυτότητά της διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στο περιστατικό.
Η συντριπτική πλειονότητα των μαζικών ένοπλων επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνονται από άνδρες, καθώς από το 1966 ως σήμερα, μόλις σε τέσσερα περιστατικά από τα 191 ο δράστης ήταν γυναίκα (Violence Project).
Λονδίνο: Εκκένωση τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο Gatwick [βίντεο]
Οι αρμόδιοι ερευνητές εξετάζουν πλέον το κίνητρο της 28χρονης δράστιδας. Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Νάσβιλ, Τζον Ντρέικ, δήλωσε πως οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο το χέρι της Χέιλ να οπλίστηκε από «τη δυσαρέσκεια που έτρεφε για το συγκεκριμένο σχολείο που αναγκάστηκε να πάει».
Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο από κάμερα ασφαλείας που φαίνεται η Χέιλ να πυροβολεί την είσοδο του σχολείου, να εισβάλει στο ισόγειο από τα σπασμένα τζάμια και να πυροβολεί αδιακρίτως. Οι Αρχές ερεύνησαν το σπίτι και το αυτοκίνητό της, όπου εντόπισαν όπλα και «μανιφέστο» στο οποίο αναφερόταν και σε άλλους δυνητικούς στόχους. Είχε καταρτίσει μάλιστα λεπτομερές σχέδιο της δράσης της, ενώ κατέγραψε εισόδους και εξόδους του σχολείου, γεγονός που σύμφωνα με τους αρμόδιους υποδεικνύει πως πρόκειται για ένα προσχεδιασμένο έγκλημα. Εγινε γνωστό πως αγόρασε νόμιμα 7 όπλα στην περιοχή του Νάσβιλ.
Στο Νάσβιλ θρηνούν για τους νεκρούς τους, με την κοινωνία να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ για τη σφαγή που εκτυλίχθηκε στο σχολείο. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε εμφατικά πως «η ένοπλη βία κομματιάζει την ψυχή του έθνους», την ώρα που οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και καταδεικνύουν την έκταση του προβλήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Gun Violence» που καταγράφει τις μαζικές ένοπλες επιθέσεις (σ.σ. με περισσότερους από τέσσερις νεκρούς ή τραυματίες), πρόκειται για το 131ο μακελειό από την έναρξη της χρονιάς. Μάλιστα από το 2020 καταγράφεται συνεχής αύξηση των αιματηρών περιστατικών. Το 2019, οι θάνατοι που οφείλονταν σε χρήση όπλων (ανθρωποκτονίες, δολοφονίες, ατυχήματα, αυτοχειρίες) ήταν 33.599. Το 2022 ο αριθμός αυξήθηκε 31% στους 44.290. Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του BBC, oι ειδικοί επιμένουν πως δεν μπορούν να εντοπίσουν τη ρίζα του προβλήματος, καθώς πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα με απρόβλεπτες εκφάνσεις.
Αυξητική είναι και η οπλοκατοχή, αφού οι πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ έφτασαν τα 23 εκατομμύρια το 2020, αύξηση 65% από το 2019 -και το 2021 ο αριθμός παρέμεινε υψηλός.