Με άρωμα Μάη του 1968 οι κινητοποιήσεις φοιτητών στο Παρίσι, που απέκλεισαν χθες την πρόσβαση στο φημισμένο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po), ζητώντας από το Ιδρυμα να καταδικάσει τις ενέργειες του Ισραήλ. «Ελπίζουμε ότι θα επεκταθεί σε όλα τα πανεπιστήμια […] Δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα», δήλωσε μεταπτυχιακή φοιτήτρια.
Η τροπή που έχει πάρει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας προκαλεί κοινωνική αναταραχή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς και δυσαρέσκεια για του χειρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης -ιστορικά του σημαντικότερου συμμάχου του Ισραήλ- στην κρίση στη Μέση Ανατολή.
Φοιτητές όπως… Κου Κλουξ Κλαν
Τον αναβρασμό δεν άφησε ασχολίαστο ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατήγγειλε τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις. Τις συνέκρινε μάλιστα με συγκέντρωση της Ακροδεξιάς στη Σάρλοτσβιλ. «Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε, σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε εδώ, είναι τεράστιο μίσος», ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός τέως πρόεδρος, υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Ο Τραμπ αναφερόταν σε συγκέντρωση οπαδών της Ακροδεξιάς στη Βιρτζίνια το 2017, η οποία άρχισε με πορεία νεοναζιστών και μελών της Κου Κλουξ Κλαν με αναμμένους πυρσούς στα χέρια. Τότε ξέσπασαν αψιμαχίες μεταξύ οπαδών της Ακροδεξιάς και αντιφασιστών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η νεαρή διαδηλώτρια Χέδερ Χέιερ και να τραυματιστούν ακόμα 19 άνθρωποι.
Ο Λευκός Οίκος, παρότι αρκετοί Δημοκρατικοί αντιδρούν έντονα στις διαδηλώσεις και κάνουν λόγο για αντισημιτισμό των φοιτητών και αντιεβραϊκό κίνημα, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των φοιτητών στην ελευθερία του λόγου. Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν πως οι φοιτητικές διαδηλώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν το Συνέδριο των Δημοκρατικών φέτος το καλοκαίρι στο Σικάγο, όπως είχε συμβεί το 1968, όταν οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις (ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ) είχαν ρίξει βαριά σκιά στην τότε πολιτική συγκέντρωση. Δεδομένου ότι φέτος είναι εκλογική χρονιά στις ΗΠΑ, την κατάσταση αναμένεται να εκμεταλλευτούν και οι Ρεπουμπλικανοί, που, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, θα υποστηρίξουν πως «ο κόσμος είναι εκτός ελέγχου και ο Μπάιντεν δεν μπορεί να τον κουμαντάρει».
Η ιστορία των φοιτητικών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ
1954-1960
Γάζα: Τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σήμερα σε διάφορα ισραηλινά πλήγματα
Δίκη Μπράουν εναντίον Επιτροπής Εκπαίδευσης.
Κήρυξε αντισυνταγματικό το διαχωρισμό στα δημόσια σχολεία. Το κυλικείο δεν σέρβιρε καφέ σε τέσσερις μαύρους φοιτητές.
1968-1969
Διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.
1985
Κινητοποιήσεις κατά του απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική.
Φοιτητές ζητούν από τα πανεπιστήμια να αποσύρουν επενδύσεις από ιδρύματα που συνδέονται με το καθεστώς απαρτχάιντ.
2003
Επί ποδός το φοιτητικό κίνημα κατά του πολέμου στο Ιράκ.
2018
Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις υπέρ του κινήματος «Black Lives Matter».
Ειδήσεις σήμερα
Υποψήφια αντιπρόεδρος του Τραμπ γράφει σε βιβλίο ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον σκύλο της