Η απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Ναγκόγια είναι η δεύτερη που κρίνει αντισυνταγματική μια απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφύλων, από τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις που κρίθηκαν την τελευταία διετία.
Το σύνταγμα της Ιαπωνίας ορίζει ως γάμο εκείνον μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.
“Η απόφαση αυτή μας έσωσε από το πλήγμα της περυσινής απόφασης που έκρινε θεμιτή την απαγόρευση και από το πλήγμα όσων συνεχίζει να λέει η κυβέρνηση”, είπε στους δημοσιογράφους και σε υποστηρικτές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που βρίσκονταν έξω από το δικαστήριο η δικηγόρος Γιόκο Μιζουσίμα.
Η δικηγόρος αναφερόταν σε απόφαση της Οζάκα τον περασμένο χρόνο σύμφωνα με την οποία η απαγόρευση συνάδει με το σύνταγμα.
Αργότερα, δικαστήριο του Τόκιο επικύρωσε την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφύλων, αλλά τόνισε ότι η έλλειψη νομικής προστασίας για τις οικογένειες ομοφύλων παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
Η σημερινή απόφαση χαιρετίστηκε με επευφημίες από τους ακτιβιστές και τους υποστηρικτές του γάμου μεταξύ ομοφύλων, οι οποίοι περίμεναν έξω από το δικαστήριο κρατώντας σημαίες με το ουράνιο τόξο.
Παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 70% των πολιτών υποστηρίζει τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, το συντηρητικό κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα αντιτίθεται σε αυτούς.
Mπλέικ Λάιβλι: Μηνύει συμπρωταγωνιστή της - Τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση
Τον Φεβρουάριο ο Κισίντα απέλυσε έναν βοηθό του, ο οποίος προκάλεσε οργή λέγοντας ότι ο κόσμος θα εγκαταλείψει τη χώρα, αν επιτραπεί ο γάμος μεταξύ ομοφύλων, αλλά ο πρωθυπουργός παραμένει επιφυλακτικός ως προς αυτό και έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες επί του θέματος θα πρέπει να προχωρούν με “προσοχή”.
Ωστόσο, περισσότεροι από 300 δήμοι στη χώρα, οι οποίοι καλύπτουν περί το 65% του πληθυσμού, επιτρέπουν στα ομόφυλα ζευγάρια να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης.
Αλλά το δικαίωμα έχει περιορισμένη εμβέλεια. Οι συμβαλλόμενοι δεν μπορούν να κληρονομήσουν ο ένας τα περιουσιακά στοιχεία το άλλου, ούτε έχουν γονεϊκά δικαιώματα στα παιδιά του άλλου. Επιπλέον, δεν είναι εξασφαλισμένες και οι επισκέψεις στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με την Μιτζουσίμα, στην απόφασή του το δικαστήριο επισημαίνει ότι δεν επαρκούν αυτού του είδους τα σύμφωνα συμβίωσης. Ωστόσο, θεωρεί ενθαρρυντική ένδειξη την απόφαση αυτή.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να περάσει έναν νόμο που προωθεί την “κατανόηση” απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα προτού φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G7, αλλά η εναντίωση των συντηρητικών καθυστέρησε τον νόμο τόσο πολύ και μόνο μια πολύ ανίσχυρη εκδοχή του κατατέθηκε προς ψήφιση στο κοινοβούλιο την παραμονή της έναρξης της συνόδου.
Το αρχικό σχέδιο νόμου ορίζει ότι η διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την έμφυλη ταυτότητα “δεν θα πρέπει να είναι ανεκτή”, αλλά αυτό άλλαξε και επαναδιατυπώθηκε ώστε να αναφέρει πως “δεν θα πρέπει να υπάρχουν άδικες διακρίσεις”, μια διατύπωση που σύμφωνα με τους επικριτές επιτρέπει σιωπηλά τη μισαλλοδοξία.
Η Ιαπωνία έχει δεχτεί πιέσεις για να προχωρήσει σε αλλαγές, τόσο από άλλες χώρες μέλη της G7 όσο και από οικονομικά λόμπι, με επιχειρήσεις να υποστηρίζουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ποικιλομορφία για να υπάρξει διεθνής ανταγωνιστικότητα.
Ειδήσεις σήμερα
Εβρος: Η προκλητική επίδειξη πλούτου πρόδωσε τους συνοροφύλακες
Κοινωνικός τουρισμός: Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αίτηση – Ποσά και δικαιούχοι [παραδείγματα]