Οι Νοτιοκορεάτες θα γίνουν ένα ή δύο χρόνια νεότεροι βάσει νέου νόμου. Περισσότεροι από 51 εκατομμύρια άνθρωποι στη Νότια Κορέα ξύπνησαν την Τετάρτη για να βρεθούν ένα ή δύο χρόνια νεότεροι – τουλάχιστον σύμφωνα με το νόμο.
Στο εξής καταργείται ένα παραδοσιακό σύστημα που θεωρούσε τους Νοτιοκορεάτες ηλικίας ενός έτους κατά τη γέννηση, μετρώντας τον χρόνο στη μήτρα. Ένας άλλος υπολόγιζε ότι όλοι γερνούσαν κατά ένα χρόνο κάθε πρώτη μέρα του Ιανουαρίου αντί για τα γενέθλιά τους.
Η μετάβαση στην ηλικία με βάση την ημερομηνία γέννησης τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη. Ο Πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γεόλ πίεσε έντονα για την αλλαγή όταν έθεσε υποψηφιότητα για το αξίωμα πέρυσι. Οι παραδοσιακές μέθοδοι μέτρησης ηλικιών δημιούργησαν «περιττό κοινωνικό και οικονομικό κόστος», είπε.
Για παράδειγμα, έχουν προκύψει διαφωνίες σχετικά με τις πληρωμές ασφάλισης και τον καθορισμό της επιλεξιμότητας για προγράμματα κρατικής βοήθειας.
Προηγουμένως, η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος υπολογισμού στην Κορέα ήταν το αιωνόβιο σύστημα «κορεατικής εποχής», στο οποίο ένα άτομο γίνεται ενός έτους κατά τη γέννησή του και κερδίζει ένα χρόνο την 1η Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι ένα μωρό που γεννιέται στις 31 Δεκεμβρίου θα είναι δύο ετών την επόμενη μέρα.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Ένα ξεχωριστό σύστημα «καταμέτρησης ηλικίας», το οποίο χρησιμοποιήθηκε επίσης παραδοσιακά στη χώρα, θεωρεί ένα άτομο «μηδέν» κατά τη γέννηση και προσθέτει ένα έτος την 1η Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, από τις 28 Ιουνίου 2023, ένα άτομο που γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 2003 είναι 19 ετών σύμφωνα με το διεθνές σύστημα, 20 στο σύστημα «καταμέτρησης ηλικίας» και 21 στο σύστημα «κορεατικής ηλικίας».
Τρεις στους τέσσερις Νοτιοκορεάτες ήταν επίσης υπέρ της αλλαγής, σύμφωνα με δημοσκόπηση της τοπικής εταιρείας Hankook Research τον Ιανουάριο του 2022. Οι νομοθέτες ψήφισαν την κατάργηση των παραδοσιακών μεθόδων καταμέτρησης τον περασμένο Δεκέμβριο.
Παρά την κίνηση, πολλά υπάρχοντα καταστατικά που μετρούν την ηλικία ενός ατόμου με βάση το σύστημα ημερολογιακού έτους «καταμέτρηση ηλικίας» θα παραμείνουν. Για παράδειγμα, οι Νοτιοκορεάτες μπορούν να αγοράσουν τσιγάρα και αλκοόλ από τη χρονιά – όχι την ημέρα – που θα κλείσουν τα 19.
Οι παραδοσιακές μέθοδοι μέτρησης ηλικίας χρησιμοποιήθηκαν και από άλλες χώρες της Ανατολικής Ασίας, αλλά οι περισσότερες την έχουν εγκαταλείψει. Η Ιαπωνία υιοθέτησε το διεθνές πρότυπο το 1950, ενώ η Βόρεια Κορέα ακολούθησε το παράδειγμά της τη δεκαετία του 1980.
Ειδήσεις σήμερα
Στην αρχαία Πομπηία έτρωγαν πίτσα…
Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Η κολομβιανή διαθήκη που άναψε «φωτιές»
Άγριο ξύλο μεταξύ ανήλικων κοριτσιών σε πάρκο στη Βρετανία – Δείτε το βίντεο