Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Πομπηία μια τοιχογραφία που απεικονίζει φαγητό το οποίο θα μπορούσε να είναι ο «πρόδρομος» της σημερινής πίτσας, που συνοδεύει χαλαρές βραδιές με φίλους ή παρακολούθηση αγώνων ποδοσφαίρου και ταινιών.
Αν και η τοιχογραφία των 2.000 ετών δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κλασική πίτσα με τα σημερινά χαρακτηριστικά, απεικονίζει ένα δίσκο με πλατύ ψωμί ως βάση, που έχει άλλα εδέσματα επάνω και κάτι σαν σάλτσα. Δίπλα, υπάρχουν ένα κύπελλο κρασιού και φαγωμένα φρούτα.
Η τοιχογραφία βρέθηκε στο χολ ενός σπιτιού δίπλα σε ένα αρτοποιείο κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών στην τοποθεσία Regio IX, στο κέντρο της Πομπηίας, μία από τις εννέα συνοικίες της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης.
Οι πρώτες ανασκαφές στα κτίρια αυτά της Πομπηίας είχαν ξεκινήσει από τον 19ο αιώνα και επαναλήφθηκαν πρόσφατα, σχεδόν 2.000 χρόνια μετά την ηφαιστειακή έκρηξη του Βεζούβιου (το 79 μ.Χ.) που έθαψε την πόλη κάτω από τη λάβα και τη στάχτη παγώνοντας τους κατοίκους της στο χρόνο. Ο διευθυντής της Πομπηίας, Γκάμπριελ Ζαχτρίγκελ, είπε ότι η τοιχογραφία δείχνει την αντίθεση μεταξύ ενός «οικονομικού και απλού γεύματος» και της «πολυτέλειας των ασημένιων δίσκων».
Ισως δεν είναι τόσο περίεργο που ο πρόδρομος της πίτσας, όπως χαρακτηρίζουν αυτό το πιάτο της τοιχογραφίας οι αρχαιολόγοι, απεικονίζεται στην Πομπηία, που βρίσκεται έξω από τη Νάπολη, την ιταλική πόλη που «γέννησε» τη φτωχή πίτσα, η οποία αποτελεί κληρονομιά της Unesco.
Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες εβδομάδες, βρέθηκαν οι σκελετοί τριών ανθρώπων κοντά στο φούρνο, στους χώρους εργασίας του σπιτιού, γεγονός που δείχνει πως η Πομπηία έχει ακόμη πολλά κρυμμένα μυστικά.