Σύμφωνα όμως με το άρθρο, η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας προειδοποίησε στο Facebook ότι «το “Φάντασμα του Κιέβου” είναι ένας υπερήρωας-θρύλος του οποίου ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από Ουκρανούς πιλότους!».
«Ζητάμε από την ουκρανική κοινότητα να μην παραμελεί τους βασικούς κανόνες της προσεκτικής αξιολόγησης των πληροφοριών», ανέφερε το μήνυμα, καλώντας τους ανθρώπους να «ελέγξουν τις πηγές πληροφοριών, πριν τις διαδώσουν».
Κατά το δημοσίευμα, προηγούμενες αναφορές συνέδεαν το «Φάντασμα του Κιέβου» με τον ταγματάρχη Στέπαν Ταραμπάλκα, 29 ετών. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο συγκεκριμένος άνδρας σκοτώθηκε σε μάχη στις 13 Μαρτίου και τιμήθηκε με μετάλλιο Ήρωα της Ουκρανίας μετά θάνατον.
Τώρα, η αεροπορία τονίζει ότι «ο Ταραμπάλκα δεν είναι το “Φάντασμα του Κιέβου” και δεν κατέρριψε 40 αεροπλάνα». Περιγράφει το «Φάντασμα του Κιέβου» ως «μια συλλογική εικόνα των πιλότων της 40ης ταξιαρχίας της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι που υπερασπίζονται τον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα», και όχι ως την ιστορία ενός μεμονωμένου ανθρώπου.
View this post on Instagram
Για εβδομάδες, οι Ουκρανοί δεν είχαν ένα όνομα να συνδέεται με το «Φάντασμα του Κιέβου», αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ιστορία να γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
H χιουμοριστική φωτογραφία του Μπάρον Τραμπ με τις αδελφές του - Η κίνηση του μέσα στο Καπιτώλιο [βίντεο]
Χρησιμοποιήθηκε ως εμπορικό σήμα μάρκετινγκ από έναν Ουκρανό κατασκευαστή μοντέλων αεροσκαφών, ενώ η Ουκρανή Iryna Kostyrenko παρουσίασε ένα στρατιωτικό σήμα εμπνευσμένο από τον μύθο.
Και το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε στο Twitter ένα βίντεο για τον ηρωισμό του Ταραμπάλκα.
https://twitter.com/DefenceU/status/1507206010938736641?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1507206010938736641%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ertnews.gr%2Feidiseis%2Fdiethni%2Fskotothike-sti-machi-to-fantasma-toy-kievoy-afoy-katerripse-40-rosika-aeroskafi%2F
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είπαν στο BBC ότι αμφέβαλλαν ότι ένας πιλότος θα μπορούσε να είχε καταρρίψει 40 ρωσικά αεροπλάνα. Ο Ουκρανός στρατιωτικός ιστορικός Mikhail Zhirohov περιέγραψε την ιστορία του «Φαντάσματος του Κιέβου» ως «προπαγάνδα για την ενίσχυση του ηθικού». Μιλώντας στο BBC από το Τσερνίχιβ, είπε ότι στις αρχές του πολέμου οι Ρώσοι κυριαρχούσαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο έτσι ένας Ουκρανός πιλότος μπορούσε να καταρρίψει δύο ή τρία αεροπλάνα και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να έχουμε αυτή την προπαγάνδα, γιατί οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι μικρότερες, και πολλοί πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να είμαστε ίσοι με αυτούς [τους Ρώσους]. Το χρειαζόμαστε σε καιρό πολέμου», είπε χαρακτηριστικά.
Ένας Ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε στο BBC ότι «η ιστορία του “Φαντάσματος του Κιέβου” βοήθησε στην τόνωση του ηθικού σε μια εποχή που οι άνθρωποι χρειάζονται απλές ιστορίες».
Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη Παρασκευή οι Times του Λονδίνου ανέφεραν ότι ο μυστηριώδης Ουκρανός πιλότος μαχητικού, γνωστός ως το «Φάντασμα του Κιέβου» σκοτώθηκε στη μάχη αφού φέρεται να κατέρριψε περισσότερα από 40 ρωσικά αεροσκάφη. Γινόταν λόγος για τον ταγματάρχη Στέπαν Ταραμπάλκα, 29 ετών, πατέρα ενός παιδιού, που σύμφωνα με τοπικές αναφορές σκοτώθηκε όταν το MiG-29 που πετούσε καταρρίφθηκε στις 13 Μαρτίου ενώ πολεμούσε τις εχθρικές δυνάμεις.
Κατά το δημοσίευμα, ουκρανικές πηγές επιβεβαίωσαν την Παρασκευή 29 Απριλίου στη βρετανική εφημερίδα την ταυτότητα του πιλότου του μαχητικού και τον θάνατό του. Είπαν ότι το κράνος και τα γυαλιά του αναμένεται να πωληθούν σύντομα σε δημοπρασία στο Λονδίνο, αν και δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.
O νεαρός άνδρας έγινε γνωστός όταν η ουκρανική κυβέρνηση ανέβασε στο Twitter σχετικό βίντεο ενώ, σύμφωνα με άρθρο της Daily Mail,κάποιες μέρες αργότερα, στις 12 Μαρτίου, το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είχε δώσει στη δημοσιότητα μια εικόνα του λεγόμενου «Φαντάσματος του Κιέβου», μαζί με τη φράση: «Γεια σου κατακτητή, έρχομαι για την ψυχή σου!».
Ghost of Kyiv warns Russian occupiers 'I'm coming for your soul!' in fighter jet cockpit snap https://t.co/T3I8vamf4x
— Daily Mail Online (@MailOnline) March 12, 2022
Οι Ουκρανοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτήριζαν τον πιλότο «ήρωα» και «φύλακα άγγελο», αν και η ταυτότητά του κρατήθηκε μυστική. Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι η ιστορία ήταν ένας μύθος, σχεδιασμένος να τονώσει το ηθικό καθώς η χώρα βομβαρδιζόταν από ρωσικές βόμβες και πυραύλους. Ωστόσο, οι ουκρανικές πηγές, κατά τη βρετανική εφημερίδα, επέμεναν ότι ήταν αληθινός.
Στον 29χρονο απονεμήθηκε μεταθανάτια το κορυφαίο μετάλλιο της Ουκρανίας για ανδρεία στη μάχη.
Πηγή: ΕΡΤ
Ειδήσεις σήμερα
Τι θα ανακοινώσει ο Πούτιν στις 9 Μαΐου; Τα τρία επικρατέστερα σενάρια για τον πόλεμο
Πάτρα: Νέα τροπή στο θάνατο της Μαλένας – Πώς προκλήθηκε η λευχαιμία