Μια εκδοχή, την οποία ενστερνίζονται αρκετοί Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι, θέλει τον Πούτιν να κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αυτή την θεωρία, κάτι τέτοιο θα επιτρέψει την πλήρη κινητοποίηση των εφεδρικών δυνάμεων της Ρωσίας, την ώρα που η «επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται να παραπαίει.
Το δεύτερο σενάριο θέλει τη Ρωσία να επιχειρεί την προσάρτηση εδαφών στην ανατολική Ουκρανία, όπως οι ρωσόφωνες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ. Η Ρωσία ενδέχεται σε αυτή την περίπτωση να κλιμακώσει και με άλλους τρόπους τη δράση της στα ανατολικά, πιθανώς επιχειρώντας μια πλήρη κατάληψη της Οδησσού ή πετυχαίνοντας τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης.
Το τρίτο σενάριο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σήμερα (3/5) από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, δηλώνοντας ότι θα ήθελε να συναντήσει τον Πούτιν. Ο Πάπας προσέθεσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, ο Πούτιν μπορεί στις 9 Μαΐου να ανακοινώσει ότι τερματίζει τον πόλεμο.
Η κήρυξη του πολέμου
Σχετικά με το πρώτο σενάριο, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, είχε πει την περασμένη εβδομάδα στο ραδιόφωνο LBC ότι ο Πούτιν μπορεί να «προσπαθήσει να μετακινηθεί από την “ειδική επιχείρησή” του σε έναν πλήρους κλίμακας πόλεμο».
«Έχει στρώσει το έδαφος για να μπορεί να πει “κοίτα, τώρα αυτός είναι ένας πόλεμος ενάντια στους ναζί, και αυτό που χρειάζομαι είναι περισσότερους ανθρώπους. Χρειάζομαι περισσότερους στρατιώτες για το πυροβολικό”», είπε ο Γουάλας. Εξάλλου, από την αρχή της «επιχείρησης» στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος κάνει λόγο για τον στόχο «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.
Με το πέρασμα των ημερών, η ρητορική της Μόσχας για την «διακυβέρνηση της Ουκρανίας από Ναζί» γίνεται όλο και πιο έντονη, με χαρακτηριστικότερες τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είπε ότι δεν έχει σημασία η εβραϊκή καταγωγή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού «και ο ίδιος ο Χίτλερ ήταν Εβραίος».
Η συμβολική αξία της 9ης Μαΐου ως ημέρας εορτασμού της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας θα έδινε, σύμφωνα με πολλούς, το τέλειο πρόσχημα στον Πούτιν για να κηρύξει έναν μεγάλο πόλεμο κατά του «ναζισμού» στην Ουκρανία, κινητοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.
«Χωρίς να έχω καμία πληροφορία γι’ αυτό, δεν θα εκπλαγώ αν ο Πούτιν δηλώσει ότι “τώρα είμαστε σε πόλεμο με τους ναζί του κόσμου και πρέπει να κινητοποιήσουμε μαζικά τον ρωσικό λαό”», είπε χαρακτηριστικά ο Μπεν Γουάλας.
Politico: Η Ευρώπη κρατάει την... ανάσα της - Ποια θα είναι η πρώτη κίνηση του Τραμπ
Σενάριο 2ο: Η Ρωσία προσαρτά περιοχές της Ουκρανίας
Το σενάριο, πάλι, της προσάρτησης εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας υποστηρίζεται κυρίως από τις ΗΠΑ, που επικαλούνται «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ μέσα στον Μάιο. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να ανακηρύξει μια νέα «Λαϊκή Δημοκρατία» στη Χερσώνα, με σκοπό να την προσαρτήσει.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε τη Δευτέρα (2/5) ότι υπάρχει «σοβαρός λόγος να πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να χρησιμοποιήσουν την 9η Μαΐου για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Έχουμε δει τους Ρώσους να διπλασιάζουν ουσιαστικά τις προπαγανδιστικές τους προσπάθειες, πιθανώς ως μέσο περισπασμού από τις τακτικές και στρατηγικές αποτυχίες τους στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία».
Ο Πράις θεωρεί πως θα συνιστούσε «μεγάλη ειρωνεία» το να εκμεταλλευόταν η Μόσχα την 9η Μαΐου, για να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Προσθέτει επίσης πως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με μια παραδοχή του ότι η στρατιωτική εκστρατεία και οι στόχοι της «παραπαίουν».
«Είμαι βέβαιος ότι θα ακούσουμε περισσότερα από τη Μόσχα μέχρι τις 9 Μαΐου. Αλλά πολλά θα ακούσετε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους εταίρους μας και το ΝΑΤΟ, πριν από τις 9 Μαΐου επίσης», κατέληξε ο Πράις στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πάπας Φραγκίσκος: «Ο Πούτιν μπορεί να λήξει τον πόλεμο»
Όσον αφορά, τέλος, την εκδοχή που θέλει τον Πούτιν να τερματίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε στον Corriere della Sera ότι ο Βίκτορ Όρμπαν του αποκάλυψε, σε συνάντησή τους, πως ο Πούτιν έχει ένα τέτοιο σχέδιο. Όπως εξηγεί ο Πάπας, «αυτό θα εξηγούσε την ταχύτητα που παρατηρείται στην κλιμάκωση αυτές τις μέρες».
«Τώρα δεν είναι μόνο το Ντονμπάς, βλέπουμε κλιμάκωση στην Κριμαία, την Οδησσό, την κατάληψη της Μαριούπολης, τα πάντα», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, τονίζοντας βέβαια πως, κατά την άποψή του, «δεν υπάρχει αρκετή βούληση για ειρήνη». Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας δήλωσε «απαισιόδοξος» και συνέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία με τη γενοκτονία στη Ρουάντα.
Όσον αφορά την πρότασή του για μια συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πάπας αποκάλυψε ότι δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση.
«Εξακολουθούμε να επιμένουμε», είπε, «ακόμα κι αν φοβάμαι ότι ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή. Αλλά τόση βαρβαρότητα, πώς δεν μπορείτε να τη σταματήσετε; Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, η Ρουάντα βίωσε το ίδιο πράγμα».
Ειδήσεις σήμερα
Αλεξανδρούπολη – Μητσοτάκης: Αναλαμβάνουμε κομβικό ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης
Πάτρα: Νέα κατάθεση Δασκαλάκη – Οι υποψίες του και η απάντηση της Πισπιρίγκου για το τεστ DNA