Δεν καταθέτει τα όπλα ο Ερντογάν
Ο Τούρκος Πρόεδρος, πάντως, δεν έχει καταθέσει ακόμη τα όπλα του. Μετά την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης θα πρέπει και ο ίδιος να υπογράψει το Πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας και μετά αυτό να κατατεθεί στον θεματοφύλακα της Ιδρυτικής Συνθήκης στην Ουάσιγκτον.
Μία ακόμη καθοριστική παράμετρος για να γίνει δεκτή η Σουηδία στο ΝΑΤΟ αποτελεί και η συναίνεση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, στενού φίλου και παλιού «συνοδοιπόρου» του Ερντογάν.
Τι μέλλει γενέσθαι ;… Ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος – Διεθνολόγος Οθωμανολόγος Δρ Παντείου Πανεπιστημίου εξηγεί στο eleftherostypos.gr γιατί μπορεί να υπάρξει μία ενδεχόμενη καθυστέρηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέσω Βουδαπέστης.
Θυμίζει πως κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης του ’23, η Ουγγαρία χορήγησε στη Σουηδία καθεστώς προσκεκλημένου, με απώτερο σκοπό την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, χωρίς καμία επιφύλαξη.
Παρόμοια είχε υποσχεθεί και ο Ερντογάν, με την επιφύλαξη όμως της έγκρισης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία καθυστέρησε στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ για την αγορά των F16.
Αντιθέτως, με σχετικά σύντομες διαδικασίες, είχε εισέλθει στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία, χωρίς σημαντικές ενστάσεις. Οι μόνες χώρες που κωλυσιεργούν την ένταξη της Σουηδίας, είναι η Τουρκία και η Ουγγαρία.
Τα αλισβερίσια Ερντογάν – Όρμπαν
«Φαίνεται πως η Ορμπανική Ουγγαρία ” ζήλεψε ” το μοντέλο της Ερντογανικής Τουρκίας και στα πλαίσια κάποιων ανταλλαγμάτων, πρότεινε στη Σουηδία ν’ αρχίσουν συζητήσεις διαπραγμάτευσης!», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος.
Απαντώντας ο Σουηδός ΥΠ.ΕΞ Τομπίας Μπίλστρομ, δήλωσε πως δεν βλέπει κάποιον λόγο να γίνουν διαπραγματεύσεις. Η τουρκική Εθνοσυνέλευση άρχισε να συζητά για την επικύρωση του Σουηδικού αιτήματος, έχοντας το ” πράσινο φως ” από τον Τούρκο Πρόεδρο για την επικύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ .
Τα εύλογα ερωτήματα είναι: Εννοεί ο Ούγγρος ηγέτης αυτά που λέει για διαπραγματεύσεις με τη Σουηδία ή απλά κωλυσιεργεί, για τυχόν οφέλη; Λειτουργεί αυτόνομα ή σε συνεννόηση με τον Τούρκο Πρόεδρο; Πιθανολογώ πως το ένα δεν αναιρεί το άλλο, εξηγεί ο κ. Σταθακόπουλος.
Δηλαδή ο Όρμπαν λειτουργεί και για άμεσο ίδιον όφελος και για έμμεσο, μέσω Τουρκίας, αφού πλέον θα φαίνεται η Τουρκία η συναινετική και η Ουγγαρία ως δύστροπη. Μια δυστροπία/ καθυστέρηση, που θα μπορούσε να αποφέρει κάποια οφέλη στην Ουγγαρία μέσω της Τουρκίας, η οποία ” πατάει το μάτι ” στην Ουγγαρία, προτρέποντάς την να ” παίξει παράταση”.
Η λογική του αλισβερισιού είναι γνωστή και στις δύο χώρες με τις κοινές ιστορικοπολιτιστικές ρίζες», καταλήγει ο Διεθνολόγος Οθωμανολόγος Δρ Παντείου Πανεπιστημίου κ. Σταθακόπουλος.
Ειδήσεις σήμερα
80 χρόνια μετά το «Ολοκαύτωμα» – 245.000 οι εν ζωή επιζήσαντες του